- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αλλαγές στις οικοδομικές άδειες: Ποιες προστατεύονται και ποιες αναθεωρούνται με τον ΝΟΚ
Τι ισχύει για όσους έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες
Στη Βουλή η τροπολογία για τον ΝΟΚ – Τι προβλέπεται, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και ποιοι θα το πληρώνουν
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να θωρακίσει κατασκευαστές και εργολάβους από τις συνέπειες της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα «bonus» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Το νέο πλαίσιο, με κεντρικό εργαλείο την πληρωμή περιβαλλοντικού τέλους προς τους δήμους, δίνει τη δυνατότητα να συνεχιστούν ακόμη και έργα των οποίων οι άδειες ακυρώθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, εξαιρούνται πλήρως μεγάλες επενδύσεις, αλλά και έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Όποιες οικοδομές έχουν ολοκληρωθεί δεν έχουν κανένα ζήτημα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες: εκείνοι που ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες μέχρι την 11η Δεκεμβρίου και εκείνοι που δεν ξεκίνησαν.
Όσοι δεν ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις άδειες τους. Δηλαδή θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα κίνητρα και οι προσαυξήσεις που είχαν δοθεί με την αρχική άδεια. Αυτό θα γίνει άμεσα και θα τους επιστραφούν όλοι οι φόροι οτιδήποτε επιπλέον έχουν καταβάλλει προκειμένου να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη νομοθεσία του ΝΟΚ.
Σημαντική σημείωση είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν λέει ότι είναι αντισυνταγματικό γενικώς να δίνονται κίνητρα καθ’ ύψους αύξησης του συντελεστή δόμησης, αλλά λέει είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργεί αυτός ο νόμος οριζόντια και ότι θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Δηλαδή η επιστήμη να καθορίσει και είναι η φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής και τι κίνητρα μπορούν να δοθούν. Άρα μπορεί στο μέλλον όταν ολοκληρωθούν αυτά τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, κάποιες περιοχές να πάρουν όντως κάποια κίνητρα αύξησης του συντελεστή δόμησης.
Για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ξεκινήσει εργασίες, αλλά είτε βρίσκονται σε εκκρεμοδικία, δηλαδή υπάρχουν προσφυγές στα δικαστήρια, είτε υπάρχουν περιπτώσεις οικιστικών επενδύσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θεσπίζεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Προκειμένου δηλαδή να μην χαθεί και το οικιστικό περιβάλλον θα υπάρχει ένα περιβαλλοντικό ισοζύγιο το οποίο θα πρέπει να πληρώνεται από τους εργολάβους. Αυτό θα πηγαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο Πράσινο Ταμείο και θα αποφασίζεται στους οικείους δήμους να δημιουργούνται κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου κλπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.