Πολιτικη & Οικονομια

Ενεργός πολίτης 237

Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ»

Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 237
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ» είναι μια μονάδα ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε μετανάστες και πρόσφυγες και, μεταξύ των άλλων, διαθέτει δύο διαμερίσματα για τη φιλοξενία ανθρώπων που δεν έχουν πού να μείνουν.

«Πού βρίσκονται αυτά τα διαμερίσματα, κ. Γκιωνάκη;». «Στο κέντρο, αλλά δεν λέμε ακριβώς πού, για ευνόητους λόγους». Οι «ευνόητοι λόγοι» που επικαλείται ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Νίκος Γκιωνάκης είναι ο φόβος ότι μπορεί η γειτονιά να «παρεξηγηθεί» και να ζητήσει ακόμα και την απομάκρυνση των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί…

Τέλος πάντων, η κάθε γειτονιά προφανώς έχει λιγότερες ευθύνες από το οργανωμένο κράτος και το δεδομένο είναι ότι όλο αυτό που λέγεται ψυχική υγεία στην Ελλάδα είναι μάλλον προβληματικό. «Ναι, υπάρχουν αναπάντητες ανάγκες, δηλαδή ανάγκες που υφίστανται, αλλά όχι και υπηρεσίες που να τις αντιμετωπίζουν. Τόσο για τους Έλληνες και πολύ περισσότερο για τους αλλοδαπούς» λέει ο κ. Γκιωνάκης. Παράδειγμα: η συνθήκη της μετανάστευσης μπορεί να είναι από μόνη της επιβαρυντικός παράγοντας για την ψυχική υγεία, η δε συνθήκη της προσφυγιάς είναι εξ ορισμού ψυχοπιεστική. Επιπλέον, άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικό πολιτισμό βιώνουν και εκδηλώνουν διαφορετικά τα προβλήματα ψυχικής υγείας και έχουν ανάγκη από διαφορετική προσέγγιση. Σε όλα τα παραπάνω απαντά ο κλάδος της Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής, όμως στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο ένα εξειδικευμένο ιατρείο, μία φορά την εβδομάδα, στο Αιγινήτειο.

Η «Βαβέλ» λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 κι έκτοτε έχει δεχτεί περισσότερα από 200 περιστατικά. «Σε ένα ποσοστό 61% οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν ψυχιατρική - ψυχολογική βοήθεια, υπήρξε όμως κι ένα 28% με κοινωνικό αίτημα, δηλαδή να βρουν δουλειά, στέγη, να νομιμοποιηθούν. Αποφασίσαμε να δεχόμαστε όλες τις περιπτώσεις, είτε καλύπτοντάς τις εμείς είτε παραπέμποντάς τις, με τη μεσολάβησή μας, σε άλλες υπηρεσίες. Η μόνη περίπτωση αποκλεισμού είναι αν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα σχετιζόμενα με χρήση ουσιών ή αλκοόλ. Τότε παραπέμπεται στο “Mosaic”, την εξειδικευμένη για αυτές τις περιπτώσεις μονάδα του ΚΕΘΕΑ», αναφέρει ο κ. Γκιωνάκης. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια παίζουν οι εθελοντές. «Χρειαζόμαστε εθελοντές. Εργοθεραπευτές, ανθρώπους που έχουν σχέση με τη φροντίδα ατόμων, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, οι οποίοι να αξιοποιηθούν είτε ως συνοδοί, είτε ως εμψυχωτές ομάδων, είτε σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπογράψουν συμβόλαιο που θα τους δεσμεύει. Στην ψυχική υγεία δεν μπορείς να έρχεσαι και να φεύγεις όποτε θέλεις, πρέπει να είσαι συνεπής διότι είναι διαφορετική και η σχέση που αναπτύσσεται με τον άνθρωπο που καλείσαι να βοηθήσεις».

Το Κέντρο Ημέρας «Βαβέλ» αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Συνειρμός» και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Υγείας. Βρίσκεται στην οδό Μυθήμνης 27Β, στην Κυψέλη. 210 8616.266, 210 8616.280, babel@syn-eirmos.gr