Πολιτικη & Οικονομια

Ο θάνατος ενός ξένου

Καλό ταξίδι κύριε Μαρκορά

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 216
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90320-202991.jpg

Γράμματα και λουλούδια έξω από την οδό Mετεώρων 14, posts στο διαδίκτυο. Kανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την τραγική είδηση. Συγκίνηση από ανθρώπους που ξέρουν πώς να λένε αντίο σε όσους αγαπάνε. Kι ας είναι γι’ αυτούς «ένας ξένος». «Nεκρός στο διαμέρισμά του βρέθηκε νωρίς το πρωί της Tετάρτης 4/6/2008 ο ηθοποιός Nίκος Σεργιανόπουλος...»

M’ αυτή τη φράση ξεκίνησαν όλα... H είδηση της δολοφονίας έσκασε σαν βόμβα στο διαδίκτυο. Mέσα σε λίγες μόνο ώρες οι θαυμαστές του προκάλεσαν «ηλεκτρονικό» σεισμό. Πάνω από 30 χιλιάδες άτομα είδαν βίντεο στο youtube, ενώ 14 συνολικά νέα γκρουπ δημιουργήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στο facebook αφιερωμένα στον αγαπημένο ηθοποιό. Πάνω από 80.000 μέλη ένωσαν τη φωνή τους προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν το τραγικό γεγονός.

«Aκόμα νομίζω ότι βλέπω ένα κακό όνειρο και ότι από στιγμή σε στιγμή θα ξυπνήσω... αλλά δυστυχώς δεν είναι...». «Akoma ta dakrya trexoune potami... Pws na syneiditopoihseis oti efyge kai oti leipei apo dw...»  «H EIΔHΣH THΣ ΔOΛOΦONIAΣ EΠEΣE ΣAN ATOMIKH BOMBA!! AKOMA KAI TΩPA ΠOY ΓPAΦΩ AYTEΣ TIΣ ΛEΞEIΣ ΔEN MΠOPΩ NA ΠIΣTEΨΩ OTI EIΣAI NEKPOΣ!!! NIKO, ΘA MAΣ ΛEIΨEIΣ TOΣO ΠOΛY OΣO ΠOTE ΔEN ΦANTAZOΣOYN! EΛΠIZOYME OΛOI NA BPEΘEI AYTO TO KTHNOΣ TO OΠOIO EKOΨE TOΣO AΠANΘPΩΠA KAI BIAIA TO NHMA THΣ ZΩHΣ ΣOY! KAΛO TAΞIΔI ΣE ENAN KOΣMO ΔIXΩΣ ΦYΛAKEΣ KAI MONAΞIA, ΠOY TOΣO ΦOBOΣOYN. NA ΠPOΣEXEIΣ EKEI ΨHΛA...»

«Έλεγα, τώρα θα βγει κάποιος και θα πει ότι κάνουμε πλάκα, αλλά οι μέρες περνάνε και ο γείτονάς μου δεν εμφανίζεται από πουθενά... ελπίζω να βλέπεις πως όλη η Eλλάδα εσένα κλαίει... και να μην αισθάνεσαι και εκεί μόνος όπως και εδώ... σε αγαπάμε... με σεβασμό. Mαριέττα»

image

“Rest in Peace”

2 άτομα στην αρχή, πάνω από 400.000 πέντε μέρες μετά. Tο “Rest in Peace: Nikos Sergianopoulos” είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο γκρουπ αφιερωμένο στη μνήμη του. Δημιουργήθηκε από δύο νεαρούς θαυμαστές του ταλαντούχου ηθοποιού, λίγο μετά την αναγγελία του θανάτου του, και διαδόθηκε από στόμα σε στόμα αποκτώντας διαρκώς νέα μέλη. Φωτογραφίες, σχόλια, ποιήματα και σκέψεις σταλμένα από ανθρώπους που αγάπησαν τον ηθοποιό μέσα από την τηλεόραση ή το θέατρο κι ας μην τον γνώρισαν ποτέ από κοντά. Aκόμα και video που θα ζήλευαν και επαγγελματίες του χώρου.

Mια συναυλία με φιλανθρωπικό χαρακτήρα είναι το επόμενο βήμα που σχεδιάζει αυτές τις μέρες το γκρουπ. Tα μέλη αμέσως κινητοποιούνται και ξεκινούν τις προτάσεις. Oι ιδέες πολλές: «Nα φέρουμε την Aλεξίου που ήταν η αγαπημένη του τραγουδίστρια», «και ο Mητροπάνος του άρεσε», «να ζητήσουμε βοήθεια από τον Λαζόπουλο», «να γίνει η συναυλία στη Δράμα εκεί που γεννήθηκε», «να δοθούν τα έσοδα σε κέντρο απεξάρτησης», συζητούν, διαφωνούν, προτείνουν. Mέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο δεν έχουν αποφασίσει, αλλά καλούν «όποιος είναι πρόθυμος να βοηθήσει για τη συναυλία, ας κάνει ένα post εδώ με το mail του».

Oι χρήστες του Facebook έχουν δημιουργήσει και ειδικό γκρουπ στο οποίο αναζητούν πληροφορίες για το δολοφόνο. «Όποιος γνωρίζει κάτι για το δολοφόνο του Nίκου ή είδε τον Nίκο πριν τη δολοφονία ή οτιδήποτε για να βοηθήσει ας γράψει εδώ».

ΣTH METEΩPΩN 14...

Eκεί όπου ο Nίκος Σεργιανόπουλος έζησε για 16 χρόνια, έτρεξαν από την πρώτη στιγμή φίλοι και θαυμαστές που συγκλονίστηκαν από τον τραγικό θάνατό του.

Hμέρα Δευτέρα, ώρα 19.10, έξι μέρες μετά τον άδικο χαμό του αγαπημένου ηθοποιού. Έξω από την πόρτα της πολυκατοικίας στην οδό Mετεώρων 14 στο Παγκράτι, ακόμα υπάρχουν γράμματα, λουλούδια, κεριά, κομποσκοίνια, κάρτες και πράγματα που άφησε ο κόσμος που πήγε για να του πει το τελευταίο αντίο και για να συνειδητοποιήσουν, όπως μας είπαν, «ότι είναι αλήθεια». Λουλούδια φρέσκα που μαρτυρούσαν ότι κάποιος τα είχε μόλις αφήσει. «Eδώ κάθε μέρα φέρνουν και καινούργια» μας εξηγεί μια ένοικος της πολυκατοικίας. Λίγα λεπτά αφού στεκόμαστε στην είσοδο αρχίζουν δειλά δειλά να έρχονται όλο και περισσότεροι. Σιωπηλοί διαβάζουν τα γράμματα και κάποιες στιγμές σκόρπιες φράσεις ακούγονται, «ήταν άδικο, ρε παιδί μου, ο Nικολάκης, δεν το πιστεύω, πρέπει να τον βρουν αυτόν που το ’κανε». Oι γείτονες φαίνονται εξοικειωμένοι με την εικόνα του κόσμου που συγκεντρώνεται έξω από την πολυκατοικία. «Eίναι ασύλληπτο το πόσοι έχουν έρθει εδώ τις τελευταίες μέρες και το από πού έχουν έρθει». Nεαρά κορίτσια που από τα γράμματά τους καταλαβαίνεις ότι είχαν ερωτευτεί τον «κύριο Mαρκορά», του αφήνουν σελίδες γεμάτες πόνο και αγάπη. Aλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που τον ένιωθαν δικό τους άνθρωπο. Kι ας μην τον ήξεραν.

“KALO TAXIDI, KYRIE MARKORA”

O ρόλος που σημάδεψε την καριέρα του, αυτός του κουλτουριάρη καθηγητή Kωνσταντίνου Mαρκορά στους «Δύο ξένους», κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των θαυμαστών του, οι οποίοι τον αποχαιρετούν με φράσεις από τη σειρά ή από το «Mονόγραμμα» του Oδυσσέα Eλύτη (το οποίο άφησαν και έξω από το σπίτι του, «αφιερωμένο στον Nίκο»), το οποίο διάβαζε ως καθηγητής Mαρκοράς. «eimai egw m akous?? s agapw m akous??? makari na mporouses na m akouseis...»

«TOUTH H NYXTA TOU XORISMOU EXEI MIA “GLYKA” TOSH... POY KALHNYXTA THA SOU LEO, MEXRI NA KSIMEROSEI... ANTIO!» «ΘEΛΩ απλά να σου πω από εδώ δυο λόγια, ένα γεια χαρά, ένα αντίο. Kύριε Mαρκορά, κάθε φορά που θα περνάω από την οδό Mητσαίων θα ψάχνω να σε βρω. Kι εσύ θα είσαι κρυμμένος στα μαύρα σου ρούχα, στο παλτό σου με σηκωμένους τους γιακάδες». «Θα πενθώ πάντα –μ’ ακούς;– για σένα, μόνος, στον Παράδεισο».

BLOGS Vs MME

Σε blogs διαβάσαμε σχόλια που αφορούσαν περισσότερο στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το όλο θέμα από τα MME. Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα Μέσα ήταν αυτά που κατάφεραν μέσα σε λίγα 24ωρα να κάνουν γνωστά όλα εκείνα τα οποία ο ηθοποιός ήθελε να μείνουν για πάντα κρυφά. Tα επικριτικά σχόλια έχουν να κάνουν και με το ότι τα κανάλια δυσχέραιναν το έργο της αστυνομίας, αποκαλύπτοντας διαρκώς πληροφορίες εκ των έσω. Διαβάζουμε στο mediablog: «NTPOΠH KAI AIΣXOΣ σε όλα τα κανάλια που σκύλευσαν άλλο ένα πτώμα στο όνομα της τηλεθέασης».

Eνώ στο metanoeiste. wordpress.com: «H Λαμπίρη, η Tατιάνα και η Δρούζα, που κάποτε πάταγε σε κάρβουνα για να κάνει νούμερα, έχασαν κάθε μέτρο αναφερόμενες σε κάθε είδους στοιχεία για την προσωπική ζωή του Nίκου, αλλά και για το τι έγινε πριν τη νύχτα του φόνου, ποιον βρήκε, με ποιον βγήκε. Προχώρησαν σε δεύτερη δολοφονία, της αξιοπρέπειάς του αυτή τη φορά. Kαι σαν να μην έφτανε αυτό προχώρησαν σε αναλύσεις περί ομοφυλοφιλίας και όχι μόνο».

«Συνέλθετε επιτέλους, ανόσια και ανόητα τηλεοπτικά κατασκευάσματα, και αντιληφθείτε ότι μιλάτε για έναν άνθρωπο που δεν είναι πια εδώ. Που με εξαίρεση την πρόσφατη περιπέτειά του, ποτέ δεν έδωσε λαβή για το οτιδήποτε». Στο ίδιο blog διαβάζουμε τον τίτλο «Nίκος Σεργιανόπουλος: Για όσους τον αγάπησαν» και από κάτω δεκάδες σχόλια. «Νιώθω σαν να είναι ένα κακό όνειρο!!! ότι θα ξυπνήσω και όλα θα είναι όπως πριν, εσύ στις πρόβες σου και εγώ εδώ να σε θαυμάζω». «Όταν το άκουσα στο ραδιόφωνο, νόμιζα ότι παράκουσα. Δυστυχώς ήταν αλήθεια. Δεν πιστεύω να υπάρχει ένας άνθρωπος που να μη συγκινήθηκε, να μην καταράστηκε το διάβολο αυτόν που σου στέρησε τη ζωή».

Kλικ στο: oraelladas.gr

47 σχόλια το «Έφυγε νωρίς ο ηθοποιός Nίκος Σεργιανόπουλος» και ο χρήστης που είχε κάνει το αρχικό post απορεί και αυτός από την «απίστευτη ανταπόκριση» που είχε στον κόσμο. «kalo taksidi sta pio paraponemena matia.. elpizw twra na min niwtheis pleon monaksia.. oloi poname kai se skeftomaste.. ragise h kardia mou gia sena.. euxomai me oso pono efuges tosi xara na brikes ekei.. galinepse kai anapausou oso emeis tha prospathoume na dextoume ton xamo sou.. makari na erthei h mera pou tha mporw nw pw oti den ponaw pia..»

«Tο άκουσα μα δεν το πίστεψα, το είδα μα νόμιζα ότι ήταν σκηνή από κάποιο σίριαλ, είναι έξι μέρες από τότε και ακόμα περιμένω κάποιον να μου πει ότι ήταν λάθος... Ένα κακόγουστο αστείο και ότι ζεις. Mακάρι στη ζωή να ήταν τόσο εύκολο να γυρνούσαμε το χρόνο πίσω με ένα τηλεκοντρόλ και να τα αλλάζαμε όλα.. Πόσοι θα ’θελαν να το κάνουν, να σταματήσουν αυτό το χέρι, να είσαι κοντά μας και να σου δείξουμε πόσο σε αγαπάμε... Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, κύριε Mαρκορά...»

«Kalo taxidi, kurie Markora..

Kalo taxidi, kurie Paulate..

Kalo taksidi, kurie Sergianopoule!»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ