Πολιτικη & Οικονομια

Κυρανάκης: Όχι μόνο δεν καταργούνται οι δυο μηχανοδηγοί αλλά επαναφέρουμε και τον Προϊστάμενο Αμαξοστοιχίας

«Ο δεύτερος μηχανοδηγός δεν πρόκειται να καταργηθεί αλλά θα προστεθούν και κάμερες στην καμπίνα», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυρανάκης: Όχι μόνο δεν καταργούνται οι δυο μηχανοδηγοί αλλά επαναφέρουμε και τον Προϊστάμενο Αμαξοστοιχίας

Κυρανάκης: Όχι μόνο δεν καταργούνται οι δυο μηχανοδηγοί αλλά επαναφέρουμε και τον Προϊστάμενο Αμαξοστοιχίας - «Ο δεύτερος μηχανοδηγός δεν πρόκειται να καταργηθεί αλλά θα προστεθούν και κάμερες στην καμπίνα», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών

Στην εκπομπή «ACTION ΤΩΡΑ» του Action24 με τους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη μίλησε σήμερα, Παρασκευή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενόψει της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 28 Απριλίου.

Ο κ. Κυρανάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση κατάργησης του δεύτερου μηχανοδηγού στις αρτηριακές αμαξοστοιχίες, εκεί δηλαδή όπου προβλέπεται η παρουσία δύο μηχανοδηγών. Αντιθέτως, ενισχύεται η διαφάνεια και ο έλεγχος με την τοποθέτηση κάμερας στην καμπίνα, ώστε να διαπιστώνεται ότι τηρείται η προβλεπόμενη σύνθεση πληρώματος. «Όχι μόνο δεν καταργούνται οι δύο μηχανοδηγοί, αλλά θα υπάρχει και μέσο διαπίστωσης – θα υπάρχει κάμερα μέσα στην καμπίνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κάμερα πορείας, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος της μηχανής έλξης, θα λειτουργεί διαλειτουργικά με το νέο σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού, επιβεβαιώνοντας άμεσα τα δεδομένα που καταγράφονται, ακόμη και πριν από την επικοινωνία μέσω του GSMR. Παράλληλα, η κάμερα στην καμπίνα θα επιβεβαιώνει ότι οι δύο μηχανοδηγοί είναι στη θέση τους, ενώ θα διασφαλίζει ότι δεν λαμβάνουν χώρα άλλες μη προβλεπόμενες ενέργειες ή μεταφορές εντός της καμπίνας.

«Πάμε σε διαφάνεια. Πάμε σε πρόσβαση σε στοιχεία τη στιγμή που πρέπει και όχι διαπιστωτικά αφού συμβεί κάτι κακό», σημείωσε. Αναφερόμενος στον Γενικό Κανονισμό Κίνησης, δήλωσε πως βρίσκεται ήδη σε φάση αναθεώρησης, καθώς πολλά από όσα προβλέπει είναι πλέον αναχρονιστικά και χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αξιοκρατία και τη λογοδοσία. Όπως είπε, υπάρχουν εργαζόμενοι με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, αλλά και άλλοι που δεν ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους. «Αυτός που κάνει χαβαλέ θα φύγει, θα απολυθεί. Αυτοί που είναι καλοί θα επιβραβεύονται και αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές θα απομακρύνονται», υπογράμμισε.

Ο νέος Γενικός Κανονισμός θα κατηγοριοποιεί τις παραβάσεις ανάλογα με τη σοβαρότητά τους: υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου. «Αν μπει ένα τρένο στη λάθος γραμμή είναι υψηλού κινδύνου. Αν υπάρχει υπέρβαση ορίου ταχύτητας που οδηγεί σε κίνδυνο εκτροχιασμού, επίσης». Αντίθετα, παραβάσεις χαμηλού κινδύνου, όπως η μη αλλαγή επικοινωνίας από GSMR σε VHF, θα αντιμετωπίζονται με επανεκπαίδευση. «Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο καζάνι αυτόν που έχει υψηλό αίσθημα καθήκοντος με αυτόν που κάνει χαβαλέ. Αυτός που κάνει χαβαλέ θα απομακρύνεται. Δεν φοβάμαι τη σύγκρουση με συνδικαλιστές. Μπήκα σε αυτή τη θέση για να μη φοβάμαι», δήλωσε.

Ο κ. Κυρανάκης ανακοίνωσε επίσης ότι ο στόχος είναι οι οργανικές θέσεις στον ΟΣΕ να φτάσουν τις 2.000. «Θα αλλάξει ο νόμος. Θα γίνουν άμεσες προσλήψεις στον ΟΣΕ, στη ΡΑΣ και στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για να έχουμε στελέχωση ευρωπαϊκού επιπέδου». Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα σε Έλληνες του εξωτερικού που εργάζονται σε σιδηροδρομικές υποδομές να επιστρέψουν και να συμβάλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επαναφορά του ρόλου του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, ενός κρίσιμου προσώπου που, όπως τόνισε, λειτουργεί ως διευθυντής του τρένου. Ο προϊστάμενος έχει εκπαίδευση μηχανοδηγού, σταθμάρχη και πλήρη γνώση όλων των διαδικασιών. «Ο σταθμάρχης που έκανε το τραγικό λάθος στα Τέμπη, είχε κάνει το ίδιο λάθος και δύο ώρες πριν. Τότε το κακό αποτράπηκε χάρη στην εμπειρία και την εκπαίδευση του συνοδού της αμαξοστοιχίας, δηλαδή του προϊσταμένου, ο οποίος εντόπισε την παραβίαση και ζήτησε εξηγήσεις». Ο ρόλος αυτός καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επανέρχεται, ενισχυμένος, σε συνδυασμό με το νέο Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ