- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Στη φωνή και τα μάτια της η τελευταία ελπίδα μας
Έβρισκε το θάνατο του Αλέξη άδικο κι ακατανόητο. Αισθανόταν ότι έπρεπε να φωνάξει γι’ αυτό κι η φωνή της ν’ ακουστεί
Η Ηλέκτρα είναι 16,5 χρονών. Στην ηλικία που συνήθως οι γονείς δεν μπορούν πια να καθοδηγήσουν. Ό,τι κατάφεραν κατάφεραν.
Στην εφηβεία, που δύσκολα δέχεται συμβουλές, εύκολα αντιμιλάει, ακόμα πιο εύκολα αμφισβητεί.
Η Ηλέκτρα έχει τα δικά της ενδιαφέροντα, τις δικές της παρέες, επικοινωνεί μαζί τους με τους τρόπους και τη διάλεκτο της γενιάς της. Δεν ενδιαφέρεται σχεδόν καθόλου για την πολιτική, τουλάχιστον με τον τρόπο που έχουμε μάθει εμείς οι μεγάλοι. Περισσότερο για την οικολογία, λίγο για την παιδεία, τελευταία για τον Ομπάμα. Πρέπει ν’ αποφασίσει φέτος σε ποια σχολή θα δώσει του χρόνου. Της αρέσει το θέατρο, σκέφτεται και τη νομική.
Τον Αλέξη τον ήξερε λίγο απ’ το σχολείο. Μια τάξη μικρότερος, ένα παιδί ανάμεσα στ’ άλλα, ίσως απ’ τα πιο ανήσυχα, διαφορετικός με τον τρόπο του, όπως διαφορετικό θέλει να ’ναι κάθε παιδί σ’ αυτήν την ηλικία.
Τη Δευτέρα το πρωί η Ηλέκτρα ήταν στην πορεία των μαθητών του σχολείου της για το θάνατο του Αλέξη. Την πορεία την αποφάσισαν όλοι μαζί, στο προαύλιο. Ολόκληρη την Κυριακή ήταν στα τηλέφωνα και το internet, προσπαθώντας να μάθουν και να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Μετά την πορεία αγόρασαν λουλούδια και ξεκίνησαν να τα πάνε στην οικογένεια του Αλέξη, σταμάτησαν όμως γιατί κάποιος τους είπε ότι οι γονείς του δεν ήθελαν. Η Ηλέκτρα γύρισε σπίτι, είχε φροντιστήριο το απόγευμα.
Τη Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός, εντελώς ανυποψίαστος, έβγαλε διάγγελμα, πιστεύοντας ότι όλα είχαν τελειώσει κι ότι είχε μια καλή ευκαιρία να φορέσει ξανά το κοστούμι του σοβαρού και υπεύθυνου ηγέτη. Μετά από λίγες ώρες η κυβέρνησή του θα σήκωνε τα χέρια ψηλά, αφήνοντας την Αθήνα και τη μισή Ελλάδα να καίγονται. Στα επιτελεία όλων των κομμάτων είχε σημάνει συναγερμός. Έψαχναν για τον καλύτερο επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος, αυτόν που θα έδινε τα μεγαλύτερα οφέλη, που θα πετύχαινε την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην καταδίκη της δολοφονίας και των επεισοδίων, που θα ενίσχυε την εικόνα του κόμματος στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις στοχευμένες απ’ τον καθένα ομάδες του πληθυσμού.
Η Ηλέκτρα δεν είχε ιδέα για όλ’ αυτά όταν φώναζε με όλη τη δύναμη της ψυχής της στην πορεία. Έβρισκε το θάνατο του Αλέξη άδικο κι ακατανόητο. Αισθανόταν ότι έπρεπε να φωνάξει γι’ αυτό κι η φωνή της ν’ ακουστεί.
Πολύ μακριά από υπολογισμούς, οφέλη, τακτικές, στρατηγικές, η σχεδόν παιδική ακόμα φωνή της διαπερνούσε τον αέρα και τα μάτια της, ολοκάθαρα, κοίταζαν μπροστά.
Σ’ αυτή τη χώρα που βρίσκεται σε απόγνωση, που πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς αξίες, με τους θεσμούς ανυπόληπτους, με τους πνευματικούς ανθρώπους μουγκούς και βολεμένους στο μικρόκοσμό τους, με το αύριο αβέβαιο, αυτή η φωνή κι αυτά τα μάτια είναι η μόνη ελπίδα. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα την σκοτώσουν κι αυτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.