- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τα νούμερα της εβδομάδας | 13 - 19 Μαρτίου 2025
1 μήνα περίπου θα παραμείνει στη Βοστόνη ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δώσει σειρά διαλέξεων σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Harvard

Τα νέα της εβδομάδας 13 - 19 Μαρτίου 2025. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς
14 χρόνια μετά την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία «σκουπίδια», το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πλέον όλοι οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσουν τους ελληνικούς τίτλους στην κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας».
148,3% του ΑΕΠ θα είναι το χρέος της Ελλάδας το 2025 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 140,6% το 2026.
15,4% είχε κερδίσει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας από την πρώτη συνεδρίαση του έτους μέχρι και το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. «Η αναβάθμιση δεν αφορά την πραγματική οικονομία, αλλά τις τράπεζες», δήλωσε τη Δευτέρα ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης.
330 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρωί της Τρίτης από ανελέητους βομβαρδισμούς της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, γεγονός που σηματοδοτεί την κατάρρευση της εκεχειρίας.
251 άνθρωποι είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.
58 εξ αυτών παραμένουν κρατούμενοι, 34 από τους οποίους όμως έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
48.572 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με δεδομένα του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
33 ώρες έμεινε στον υπουργικό θώκο ο Αρίστος Δοξιάδης. Η υπουργία του διήρκεσε λιγότερο κι από το στιγμιαίο λάθος του Πασχάλη.
2,7 δισ. ευρώ ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ.
4,6% αυξημένα ήταν τα έσοδα από φόρους, έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.
32.265 κρούσματα ιλαράς αναφέρθηκαν το 2024 στην ΕΕ, αριθμός εντυπωσιακά αυξημένος σε σχέση με τα 3.973 κρούσματα του 2023.
95% του πληθυσμού πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένο για να υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη των κρουσμάτων.
93% των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών ήταν εμβολιασμένα το 2023 στις ΗΠΑ. Το ποσοστό ήταν 95% το 2019, αλλά μεσολάβησαν διάφορες μεσαιωνικές δηλώσεις όπως αυτή του 70χρονου υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Guardian, διέδιδε ότι τα εμβόλια συνδέονται με τον αυτισμό στα παιδιά.
80% ήταν το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών το 2023 στο Άϊνταχο. Πολλές πολιτείες επιτρέπουν την εξαίρεση από τον εμβολιασμό για «θρησκευτικούς λόγους», ενώ άλλες αναφέρονται σε «φιλοσοφικούς» λόγους.
11% των Ελλήνων είχε δηλώσει ότι δεν θα εμβολιαζόταν ποτέ κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
40% των αρνητών είχαν δηλώσει ότι είναι γενικώς κατά των εμβολίων.
51% των ανεμβολίαστων είχαν δηλώσει σε έρευνα της Pulse ότι τίποτα δεν μπορεί να τους πείσει να εμβολιαστούν.
8% είχαν δηλώσει ότι περιμένουν κάποιον άνθρωπο της θρησκείας, τον πνευματικό τους ή κάτι αντίστοιχο, να τους πει τι να κάνουν.
47% των Αμερικανών εγκρίνουν το έργο του Τραμπ στην προεδρία, το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC News.
55% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του Τραμπ στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.
29% εξέφρασαν θετική γνώμη για τους Δημοκρατικούς, ενώ το 54% αρνητική.
59 τουλάχιστον νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες είναι τα θύματα της καταστροφικής φωτιάς σε κλαμπ στο Κότσανι της Β. Μακεδονίας. Δυστυχώς, παρά την πρόοδο, τα Βαλκάνια βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της παράδοσης που έχουν στη διαφθορά και της απουσίας θεσμών.
20 άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας και εξετάζονται παραβιάσεις ασφαλείας και πιθανή διαφθορά που συνδέονται με την τραγωδία.
46% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Pro Rata εκτιμά πως η Ν. Δ. θα είχε καλύτερη πορεία αν ηγούνταν του κόμματος διαφορετικό πολιτικό πρόσωπο.
36% όμως πιστεύουν στην ηγεσία Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι απαντούν ψηφοφόροι όλων των πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο της ΝΔ.
84% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρούν ότι η καλύτερη επίδοση θα έρθει με ηγεσία Κυριάκου Μητσοτάκη.
67% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενός νέου πολιτικού φορέα της Αριστεράς.
57% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Πλεύση Ελευθερίας ευνοείται από τη συγκυρία και δεν θα έχει διάρκεια στην πολιτική ζωή της χώρας.
160 μ. σήραγγα εκτός της αρχικής μελέτης διάνοιξε η κοινοπραξία που εκτελεί το έργο, στη γραμμή 4 του μετρό, στον σταθμό της Κατεχάκη. Αυθαίρετο μετρό πρώτη φορά ακούω.
8,5 εκατομμύρια λουκάνικα πούλησε πέρυσι ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας, η γερμανική BMW. Τομέας στον οποίο διαπρέπει, καθώς οι πωλήσεις της σημείωσαν ρεκόρ.
5,2 εκατομμύρια οχήματα πούλησε πέρυσι η BMW, σαφώς λιγότερα από τα λουκάνικα.
3.033 δολάρια κόστιζε μια ουγγιά χρυσού το πρωί της Τρίτης, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα σπρώχνει τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο.
1 μήνα περίπου θα παραμείνει στη Βοστόνη των ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δώσει σειρά διαλέξεων σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Harvard, καθώς έχει προσκληθεί ως Policy Fellow από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών κατά το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Verba volant
Πάρης Κουκουλόπουλος
«Το μεγαλύτερο, όμως, και ασύγκριτο τίμημα στην υπόθεση των αξιολογήσεων το κατέβαλε ο ελληνικός λαός, τον οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ., ως ανταπόδοση στις θυσίες του, καταδικάζει σε διαρκή λιτότητα».
Ο περίπου συνονόματος της δίδας Χίλτον κατηγορεί την κυβέρνηση για τη διαρκή λιτότητα, η οποία ωστόσο οδήγησε σε αναβάθμιση. Υπήρχε και η άλλη λύση. Να πετύχουμε την αναβάθμιση ξοδεύοντας σαν να μην υπάρχει αύριο. Με έμβλημα το YOLO. Τότε, πολύ απλά, οι χαρτογιακάδες της Moody’s θα εκτιμούσαν το πόσο κιμπάρηδες είμαστε και θα μας αναβάθμιζαν επειδή είμαστε larger than life.
Γιώργος Καραμέρος
«Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να πουλήσει το Μπούρτζι».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε δημοσιεύματα. Τα οποία επικαλούνται δελτίο Τύπου του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για τον ορισμό της ανακύκλωσης. Αυτό θα πει «πράσινες πολιτικές στην πράξη».
Φώτης Κουβέλης
«Εγώ θα ευχόμουν ο Αλέξης Τσίπρας να επανακάμψει πολύ δυναμικά, με συγκεκριμένη πολιτική παρουσία, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ».
Άριστη χρήση της γλώσσας γιαμαμότο από τον πρόεδρο Φώτη. Με rebranding ή χωρίς, ο πρόεδρος Αλέξης έχει να προσφέρει πολλά ακόμη στην Αριστερά, όπως το να χάσει μερικές εκλογές ακόμη και να πάει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 7-8% που είναι σήμερα στο παραδσιακό 3%. Πρόεδρε Αλέξη, μήπως μας πήρε στο ψιλό κι ο Κουβέλης;
Λευτέρης Καρχιμάκης
«Αν ένας πολιτικός είχε συμβολή στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου».
Ο καλός επιστήμονας Καρχιμάκης αποκάλυψε την πραγματική υπερδύναμη του ΓΑΠ. Ταξιδεύει στον χρόνο. Ρεζιλεύοντας τη Wikipedia, που υποστηρίζει μονοδιάστατα ότι ο ΓΑΠ κυβέρνησε μέχρι την 11η Νοεμβρίου 2011, ενώ το Ταμείο εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου 2021. The truth is out there!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα ποντίφικα - Συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Θωράκιση της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων
Στο χαμηλότερο επίπεδο εξαμήνου η τιμή - Οι βασικές αιτίες για την υποχώρηση
Με ποια χρονιά πρέπει να συγκρίνουμε τις επιδόσεις της οικονομίας;
Με αφορμή τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης
Αναμένονται 50 αρχηγοί κρατών, 10 μονάρχες και περίπου 130 αντιπροσωπείες χωρών του εξωτερικού
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κρατά στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί
Για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού
Στην περίπτωση του Λόφου του Στρέφη επιβεβαιώνεται η αλήθεια των καταληψιών, όχι αυτή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού
Με αφορμή τα νέα δεδομένα στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει
«Για εμάς είναι προτεραιότητα τα Δημόσια Πανεπιστήμια», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για την κατάσταση των δημόσιων πανεπιστημίων
«Ο δεύτερος μηχανοδηγός δεν πρόκειται να καταργηθεί αλλά θα προστεθούν και κάμερες στην καμπίνα», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών
«H Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι η 2η χώρα σε πίεση ανά κάτοικο στο επίπεδο του μεταναστευτικού»
Το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει προτάσεις για μείωση της ύλης
Τι ισχύει για αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και καθαριστήρια
Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την πολιτική της αδράνειας και της επικοινωνιακής διαχείρισης»
«Δεν έχω καμιά διάθεση να απαγορεύσω καμιά συγκέντρωση»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.