- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στις 11:00 ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Από τον Μαρινάκη θα γίνουν οι ανακοινώσεις
Οι μετακινήσεις και οι εκπλήξεις
Στις 11 ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης - Από τον Μαρινάκη θα γίνουν οι ανακοινώσεις
Στις 11:00 το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.
Ο ανασχηματισμός και η στρατηγική αναδιάταξη αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων, με αιχμές:
- Την περαιτέρω ενίσχυση μισθών και συντάξεων.
- Τις αλλαγές στο Κράτος.
- Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Τα πρόσωπα που θα είναι επιφορτισμένα με υπουργικά καθήκοντα θα πρέπει να υπηρετούν τις πολλές διαστάσεις του κυβερνητικού προγράμματος, προωθώντας, παραλληλα με γρήγορους ρυθμούς, παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο.
Ανασχηματισμός: Τα φαβορί, οι εκπλήξεις και τα επικρατέστερα ονόματα για υπουργοποίηση
Οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις ήταν συνεχείς το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κλειδώσει τα εξής:
Σχετικά με το υπουργείο των Οικονομικών, αυτό που θεωρείται πιο πιθανό είναι πως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο νυν υπουργός, μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα μετακομίσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που θεωρείται επιτυχημένος υπουργός και είναι ψηλά σε όλους τους δείκτες δημοφιλίας, ενώ θεωρείται ότι η μετακόμιση του στην οδό Νίκης θα δώσει και ένα «θετικό» πρόσημο. Αναπληρωτής του θα μείνει κατά τα φαινόμενα ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος «τρέχει» τις εκκρεμότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τον κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας θα τον διαδεχθεί η κ. Ζαχαράκη ή κάποιο πρόσωπο έκπληξη. Στη θέση της στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί υπουργός η Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ η Ειρήνη Αγαπηδάκη που ακουγόταν ως φαβορί τις τελευταίες ώρες αναμένεται να παραμείνει στη θέση της.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να αποχωρήσει από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και να μετακινηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στη θέση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας φαίνεται ότι κλείδωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Σχετικά με το Υπουργείο Μεταφορών αναμένεται διαφοροποίηση στον αναπληρωτή υπουργό γιατί θα είναι υπουργός Υποδομών, αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και θα είναι επιφορτισμένος με πολύ μεγάλο βάρος: για τους σιδηρόδρομους και το χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει τεθεί και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο. Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών θεωρείται κλειδωμένη ενώ στη θέση του υπρουργού τις τελευταίες ώρες ακούγεται πολύ έντονα και το όνομα του Χρίστου Δήμα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας, ενδεχομένως με αναπληρωτή υπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.
Εκτός Μεγάρου Μαξίμου αλλά εντός κυβέρνησης φαίνεται πως θα είναι ο Μάκης Βορίδης, νυν υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Βορίδης έχει «παίξει» για πολλά χαρτοφυλάκια, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και του Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αρκετές αλλαγές θα υπάρξουν σε σε επίπεδο υφυπουργών κι ένα από τα στοιχήματα, της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν και νέα στελέχη, βουλευτές δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μάλιστα είχαν σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία, η οποία αξιολογείται.
Στη λίστα των βουλευτών προς αξιοποίηση στον ανασχηματισμό περιλαμβάνονται ο Μακάριος Λαζαρίδης, η Άννα Ευθυμίου, ο Φώντας Μπαραλιάκος, ο Κώστας Βλάσσης, η Σέβη Βολουδάκη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κ.ά., ενώ θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στους υφυπουργούς.
Προφανώς μπορούν να υπάρξουν και εκπλήξεις, πάντως ο στόχος και αυτό που επιδιώκεται, είναι να σημάνει και επί της ουσίας μια επανεκκίνηση που την έχει ανάγκη και η διακυβέρνηση και πρωτίστως η κοινωνία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ιστορικό των αυξήσεων και το πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματος
Το μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για την 25η Μαρτίου
Το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης
«Η Ελλάδα προχωρά μπροστά παρά τις δυσκολίες»
«Χρόνια πολλά για τη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!»
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της αίθουσας του δικαστηρίου στη Λάρισα
Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας, επηρεάζοντας και το Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.