- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόθεν Έσχες: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους - Ποιες είναι οι φετινές αλλαγές
Νέες δυνατότητες και νέα πλατφόρμα
Πόθεν Έσχες: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους - Ποιες είναι οι φετινές αλλαγές
Προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 έχουν για να υποβάλλουν δήλωση Πόθεν Έσχες οι υπόχρεοι, προτού βρεθούν υπόλογοι για την αμέλεια τους και υποστούν κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη προθεσμία για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες διαμορφώθηκε μετά από παράταση η οποία δόθηκε με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, καθώς η αρχική διορία ήταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι η παράταση δόθηκε «επειδή λειτουργεί η νέα πλατφόρμα υποβολής Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. για πρώτη φορά μέσω διαλειτουργικότητας μεγάλου αριθμού φορέων, απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος για την εξοικείωση των χρηστών με αυτή». Την ίδια στιγμή, γνώμονας της απόφασης αποτέλεσε η επιδίωξη να μην κορεσμός του συστήματος από μαζικές υποωολές των δηλώσεων. Στις αλλαγές που θα συναντήσουν οι υπόχρεοι φέτος, θα είναι και η αυτόματη άντληση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς οι δηλώσεις αυτές είναι για πρώτη φορά σε πολύ μεγάλο βαθμό προσυμπληρωμένες αλλά όχι συμπληρωμένες στο 100% προκειμένου να υποβάλλονται αυτόματα. Επίσης στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες θα πρέπει να υπάρχει η ορθότητα των στοιχείων.
Η νέα πλατφόρμα έχει υλοποιηθεί κατ’ εφαρμογή του ν. 5026/2023 (Α’ 45) και των υπ’ αριθμ. 65057/23.10.2024 (Β’ 5919) και 60395/24.10.2024 (Β’ 5921) Κοινών Υυπουργικών Αποφάσεων με βασικά χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:
1. Άντληση δεδομένων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τα πιστωτικά ιδρύματα για την αυτοματοποίηση και διευκόλυνση της υποβολής των δηλώσεων από τους υπόχρεους.
2. Ριζική ενίσχυση της διαφάνειας και των δυνατοτήτων ελέγχου των δηλώσεων, καθώς τα διαθέσιμα δεδομένα για κάθε υπόχρεο προσυμπληρώνονται αυτόματα.
Έως σήμερα έχουν αντληθεί δεδομένα από 114 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και πιστωτικά ιδρύματα.
3. Διακριτή υποβολή δηλώσεων από τους σύζυγους των υπόχρεων προσώπων, οι οποίοι σύμφωνα με τον ν. 5026/23 αποκτούν αυτοτελή υποχρέωση υποβολής.
4. Διαλειτουργικότητα με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας για την άμεση ενημέρωση των υπόχρεων προσώπων.
Οι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι περίπου 300.000 ετησίως.
Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες του άρθρου 25, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα λοιπά ειδικά όργανα ελέγχου του άρθρου 27, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και τους Πιστωτικούς Οργανισμούς, με μέριμνα του γγ, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου.
Επισημαίνεται ότι η υποβολή των ετήσιων δηλώσεων των ετών 2023 (χρήση 2022) και 2024 (χρήση 2023) κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου δύναται να πραγματοποιηθεί χωρίς να απαιτείται από το σύστημα να συμπληρωθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), στην περίπτωση που αυτός δεν έχει εκδοθεί, με γνωστοποίηση των υπόλοιπων ατομικών στοιχείων για τα ανήλικα τέκνα.
Στη νέα πλατφόρμα πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι και αναβαθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης των χρηστών και την άντληση στοιχείων από πρόσθετους φορείς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.