- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα γινόταν Συρία εάν έβγαινε από το ευρώ
Εκατό δισ. το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ
Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα γινόταν Συρία εάν έβγαινε από το ευρώ
Στην εκτιμήση ότι η Ελλάδα «θα είχε γίνει Συρία» εάν έβγαινε από το ευρώ όπως είχε προτείνει ο Σόιμπλε, ανέφερε σε συνέντευξή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στα χρόνια των μνημονίων και της διαπραγμάτευσης με εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.
Ερωτηθείς εάν ήταν «φάουλ» των δανειστών στο ότι το 2014 δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για έξοδο από το Μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, και περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως το «μεγαλύτερο φάουλ», καθώς ο όρος που είχε τεθεί στη χώρα μας από το Eurogroup ήταν όταν πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα γινόταν «αναδόμηση» χρέους, μείωση επιτοκίων.
«Η Γερμανία είχε ευρωεκλογές και δεν ήθελε να το κάνει, επομένως προσπάθησαν να βρουν κάθε δικαιολογία. Η δεύτερη δικαιολογία ήταν πως αν το κάναμε τώρα, πέσει αυτή η κυβέρνηση και έρθει μια άλλη πιο απείθαρχη, δεν θα έχουμε άλλα όπλα στα χέρια μας. αλλά τελικά επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αν το κάναμε τότε, ίσως να μη χρειαζόταν το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ήταν ίσως και το πιο σκληρό από όλα«, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Απαντώντας στον ισχυρισμό του Αλέξη Τσίπρα ότι η διαπραγμάτευσή του δεν κόστισε 100 δισεκατομμύρια, ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε στην Ανάλυση της Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους από το ΔΝΤ στο τέλος του 2014 και σε αυτήν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015. «Τα έζησα αυτά, δεν μπορεί να μου πει κανείς ότι δεν είναι έτσι, τα έζησα στην πλάτη μου. Πολλοί λίγοι ξέρουν τι περάσαμε τότε, άρα είναι λογικό να αισθάνομαι μια ευαισθησία για τα θέματα αυτά. Ξέρω όμως ότι τελικά τέλος καλό, όλα καλά και φτάνουμε σε σημείο να αποτελούμε υπόδειγμα και για τη Γερμανία και για τη Γαλλία».
Αναφερόμενος στην Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή και την πρόσφατη έκδοση της βιογραφίας της, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι την αντιμετωπίζει με σεβασμό διότι συνέβαλε τελικά να σωθεί η Ελλάδα, ενώ υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά.
«Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η ιστορία. Η Ελλάδα πραγματικά γλίτωσε στην τρίχα, η Μέρκελ τελικά έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να σωθεί η Ελλάδα, άρα με σεβασμό την κοιτάζω αλλά δεν σημαίνει ότι όλα όσα λέει είναι σωστά». Μάλιστα, αναφερθείς στην πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από την κοινή νομισματική περιοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «αν η Ελλάδα έβγαινε τότε από το ευρώ, θα γινόταν Συρία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.