Πολιτικη & Οικονομια

Τόλμη και γοητεία

H πολιτική είναι, από τη φύση της, το κατεξοχήν πεδίο κρίσης

Μαρία Μπουτζέτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ώρες πριν τις εκλογές, πολλά είναι τα πρόσωπα που διεκδικούν κάτι από τη συμπάθειά μας. Και μία γουλιά από το τσάι μας. Ευελπιστώντας σε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μακροχρόνιο σίριαλ της πολιτικής ζωής της χώρας, για δύο αρετές επιχειρούν να μας πείσουν: την τόλμη και τη γοητεία τους. Συνταγή τηλεοπτικά επιτυχημένη, συνεχούς προβολής και χιλιάδων επεισοδίων.

Τόλμη και γοητεία είναι αναπόσπαστα στοιχεία της πολιτικής. Η τόλμη των «συγκρούσεων», των «ρήξεων», των «ανατροπών», η γοητεία των προσώπων, των λόγων, των κινήσεων, αλλά και η ύπουλη γοητεία των υποσχέσεων, είναι κομμάτια του ερωτικού παιχνιδιού, στο οποίο αέναα μας προκαλεί/προσκαλεί. Ως υπόθεση ερωτική, η πολιτική εμπνέει πάθη και έντονες διεκδικήσεις. Γεννά ισχυρούς δεσμούς αλλά και εξαρτήσεις. Προξενεί θαυμασμό και δέος, γύρω από την κατοχή της εξουσίας. Ποιος λοιπόν δεν θέλει να είναι τολμηρός και γοητευτικός ή τουλάχιστον, προεκλογικά, να μοιάζει; Ποιος δεν θέλει να είναι ερωτεύσιμος;

Λέμε συχνά, σήμερα, ότι η πολιτική διέρχεται κρίση. Ότι δεν αγκαλιάζει πλέον τις ανάγκες μας. Ότι πρόδωσε τις προσδοκίες μας. Ότι λησμόνησε τις ιδεολογικές αφετηρίες μας. Από σχέση ερωτική, κατέληξε σχέση καταναγκαστική. Άλλοτε στεκόμαστε δύσπιστα απέναντί της, αμήχανοι να διαχειριστούμε τη σχέση μας, κάτι που εκφράζεται στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και στη ρευστότητα της ψήφου. Άλλοτε πάλι εμφανιζόμαστε τελείως απρόθυμοι να «συσχετιστούμε» μαζί της, της γυρίζουμε την πλάτη, την αγνοούμε επιδεικτικά, στάση που καταγράφεται στα μεγάλα ποσοστά αποχής στις πρόσφατες αναμετρήσεις.

Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε ότι η πολιτική είναι, από τη φύση της, το κατεξοχήν πεδίο κρίσης. Το πεδίο, όπου τα ζητήματα τοποθετούνται και επανατοποθετούνται. Και είναι, δίχως άλλο, πολλά τα ζητήματα που διακυβεύονται και περιμένουν ρεαλιστικές διευθετήσεις. Για το λόγο αυτό, πέρα από την τόλμη και τη γοητεία, χρειάζονται σήμερα στο προσκήνιο πολιτικοί εκφραστές και πολίτες, με συνέπεια λόγων και στάσεων, ορθολογική εκτίμηση των συνθηκών, υπεύθυνες επιλογές, έλλειψη αμετροέπειας, αποφασιστική συμμετοχή και δράση.

Κάθε ερωτική γνωριμία έχει αφετηρία την τόλμη και τη γοητεία. Για να βαδίσει όμως σε κάτι πιο στέρεο, με διάρκεια και επιτυχία στο χρόνο, χρειάζεται συνέπεια. Χρειάζεται αφοσίωση σε έναν κοινό στόχο και καθημερινή κοινή προσπάθεια.

Έτσι χτίζονται οι ουσιαστικές σχέσεις. Και οι πολιτικές.