- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρχονται μαζικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι ακινήτων από τον Σεπτέμβριο
Το «μεγάλο μάτι» της εφορίας θα «διεισδύσει» στην ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων
Εφορία: Έρχονται μαζικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι ακινήτων από Σεπτέμβριο - Το «μεγάλο μάτι» θα «διεισδύσει» στην ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων
Το «μεγάλο μάτι» της εφορίας θα «διεισδύσει» από τον Σεπτέμβριο στην ακίνητη περιουσία περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων.
Πρόκειται για «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», μια νέα βάση δεδομένων της εφορίας, η οποία θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο. Στο εν λόγω Μητρώο θα καταγραφούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων, όπως: επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας. Αλλά και επιπλέον πληροφορίες, ήτοι εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Ενώ, η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο θα επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να προχωρά σε ταχύτατες διασταυρώσεις για αδήλωτα ακίνητα, ψευδή στοιχεία ή αδήλωτα ενοίκια.
Τι περιλαμβάνεται στον νέο φάκελο της εφορίας
Στον νέο φάκελο θα περιληφθεί το σύνολο των στοιχείων του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων, καθώς και από τις δηλώσεις Ε2 για τα μισθωτήρια των ακινήτων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα μεταφερθούν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση των φορολογουμένων.
Τα ψηφιακά αυτά δεδομένα θα δώσουν στη Φορολογική Διοίκηση τη δυνατότητα για συγκρίσεις με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο να εντοπισθούν ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια για να γλυτώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ κ.ά., ή και να αποφύγουν τις κυρώσεις για πιθανές αυθαίρετες κατασκευές. Ταυτόχρονα, το Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης από ιδιοκτήτη ακινήτου που θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή, ενώ θα ενημερώνεται, επίσης αυτόματα, οποτεδήποτε ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. Έτσι, η ΑΑΔΕ θα έχει τη πλήρη και ακριβή εικόνα για το ποιοι και πόσα εισπράττουν από ενοίκια κατοικιών.
Σύμφωνα, εξάλλου, με στελέχη της ΑΑΔΕ, με τη διασύνδεση του Μητρώου με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θα δοθεί η δυνατότητα ώστε τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών δηλώσεών τους, και οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στο έντυπο Ε1.
Παράλληλα, τα δεδομένα του ηλεκτρονικού Μητρώου θα διασυνδεθούν με το Κτηματολόγιο. Τα στοιχεία που θα αντληθούν από τις εγγραφές που έχουν γίνει στο Κτηματολόγιο στο σύνολο της επικράτειας, θα δώσουν τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να μπορεί να τα αντιπαραβάλλει με το Ε9 αλλά και με το Ε1. Με αποτέλεσμα να ελέγχεται εάν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους και εάν τα χαρακτηριστικά τους, όπως είναι η επιφάνεια, το είδος, η χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα, ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες. Κάτι, που θα δώσει τη δυνατότητα εξπρές διασταυρώσεων από τις ελεγκτικές αρχές για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υποβάλλουν πλασματικές δηλώσεις Ε9 για να έχουν φοροαπαλλαγές, ή να καταβάλλουν λιγότερα ποσά φόρου από αυτά που αναλογούν στην πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας, ή και να εισπράττουν παράνομα κοινωνικά επιδόματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος όσο το τι θα πει.
Αναλυτικά οι τομείς ευθύνης
«Σπουδαιότερη παρακαταθήκη η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Από δύο έως τέσσερις μήνες η διάρκεια
Ποιοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση» - Περιοδεία του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία
Για τις παραβάσεις επιβλήθηκε πρόστιμο που ξεπέρασε τα 5.000 ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.