- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος: Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει απόψε επιδότηση λογαριασμών
Εξειδίκευση των μέτρων το πρωί της Τετάρτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται παρεμβάσεις για τις τιμές από την κυβέρνηση - Οι πιθανές παρεμβάσεις για το ρεύμα και τα πυρά της αντιπολίτευσης
Η αύξηση στις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα (16.7) στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στις 11 το πρωί της Τετάρτης ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεχίζονται παράλληλα, οι έλεγχοι της Ρυθμιστικής Αρχής για τυχόν περιστατικά αισχροκέρδειας στην χρονική αγορά.
Παρεμβάσεις για τις τιμές ρεύματος - Επιδότηση λογαριασμών αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα απόψε σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, το ένα θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες στα τιμολόγια ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τις εταιρείες και το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί μηχανισμός έκτακτης φορολόγησης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μετακυλιστεί αυτή η άνοδος των τιμών της χονδρικής και στις τιμές της λιανικής, προκειμένου να μην πιεστούν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις.
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Αυτή τη στιγμή σε τιμές λιανικής έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης, άρα αυτή τη στιγμή για τη λιανική, για τους καταναλωτές, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις. Εάν οι αυξημένες τιμές χονδρικής φτάσουν σε ένα σημείο τις τιμές λιανικής, να χρειάζονται επιδοτήσεις, δηλαδή οι καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν παραπάνω, τότε θα παρέμβουμε. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Οι πιθανές παρεμβάσεις για το ρεύμα
Μια από τις παρεμβάσεις, η οποία βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης, ήταν η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για συγκεκριμένο όμως χρονικό διάστημα. Ένα μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης το 2022.
Επίσης, παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πακέτος στήριξης κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα από τη μεριά της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής για να δουν κατά πόσο υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας όχι σε επίπεδο μόνο χονδρικής τιμής, κυρίως σε επίπεδο ενδοσυνεδριακής διακύμανσης της τιμής του ρεύματος κυρίως μετά.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης στις τιμές του ρεύματος. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση τόσο για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν όσο και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων όσον αφορά στις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.
Πυρά από την αντιπολίτευση
O πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σε δήλωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση παραδέχεται την ευθύνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. «Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι και τους καταναλωτές να τρέμουν τη στιγμή που θα πάρουν λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση τρέχει ακόμη μια φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση όλων των υπερκερδών στην ενέργεια, στον μέγιστο συντελεστή του 90%, με τα οφέλη να επιστρέφουν δίκαια στους καταναλωτές», τονίζει ο κ. Φάμελλος.
ΠΑΣΟΚ: «Την κυβερνητική αλαζονεία του 41% και τους ερασιτεχνισμούς τα πληρώνει ο ελληνικός λαός ετεροχρονισμένα και πανάκριβα μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος»
Πρώτα το «αλαλούμ» με τις επιστροφές χρημάτων των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος και τώρα η εκτόξευση στις τιμές της χονδρεμπορικής, επιβεβαιώνουν την παντελή αποτυχία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και προστίθεται:
Για άλλη μία φορά, αναδεικνύεται ο επικοινωνιακός χαρακτήρας διακυβέρνησης. Ενώ το πρόβλημα των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών είναι γνωστό, τουλάχιστον εδώ και ένα μήνα, έπρεπε οι τιμές να «πετάξουν» στα 650 €/MWh! (τιμή στην προ-ημερήσια αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου για τις 16/07/2024, στις 20:00-21:00 CET) για να κινητοποιηθεί το αρμόδιο Υπουργείο, συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη με την ΡΑAEΥ.
Σχετικά με την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
Το Υπουργείο, μέσω διαρροών επιδιώκει να επαναφέρει το μηχανισμό πλαφόν στη χονδρεμπορική ή τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια, σε μια περίοδο που απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, διότι ακόμη και την εποχή που μπορούσε να γίνει αυτό στην ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση τα έκανε «μπάχαλο». Είδαμε τι έγινε με την επιστροφή 800 εκ. € στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, έρχονται ακόμη 130 εκ € επιστροφές επιδοτήσεων για το τέλος ΑΠΕ και αναμένονται άλλα 120εκ € ακόμη! Σύνολο πάνω από 1 δις € σε επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος, επειδή η κυβέρνηση εφάρμοσε με λάθος τρόπο τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Δυστυχώς, την κυβερνητική αλαζονεία του 41% και τους ερασιτεχνισμούς, τα πληρώνει ο ελληνικός λαός ετεροχρονισμένα και πανάκριβα.
Η ενεργειακή κρίση με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου έχει τελειώσει, αλλά οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και τώρα. Αυτό συμβαίνει, διότι η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, κατά κύριο λόγο εξαρτάται από την ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς και τις στρεβλώσεις της. Φαίνεται εξάλλου, από το γεγονός ότι οι ακραίες τιμές εμφανίζονται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (βραδινές), όταν παύουν να προσφέρουν ενέργεια οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) και στο ενεργειακό μίγμα εισέρχονται οι μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες και καθορίζουν τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς.
Προφανώς, η κυβέρνηση θα προφασιστεί ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά εξωγενές – για πολλοστή φορά. Ήδη ο αρμόδιος Υπουργός φρόντισε να συνδέσει τις υψηλές τιμές, με το ότι βρίσκεται εκτός ο μεγάλος πυρηνικός σταθμός στο Κοζλουντούι στην Βουλγαρία καθώς και στις μειωμένες μεταφορικές ικανότητες των διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή π.χ Σερβίας – Ουγγαρίας & Βουλγαρίας – Ρουμανίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Λίστα γάμου ή μετρητά; Τι συμφέρει περισσότερο το ζευγάρι
Τι είπε για το ενδεχόμενο να δεχτεί τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν
Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για κράνος και όριο ηλικίας
Η μεγαλύτερη επένδυση αποχέτευσης στην Ελλάδα με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος της δεκαετίας
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Γιατί έκλεισαν οκτώ Δημοτικά
«Αυτό που έγινε σε εσάς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Από τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Τερέζα Μέι μέχρι τον Κιρ Στάρμερ και τον Αντι Μπέρναμ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.