Πολιτικη & Οικονομια

Νεανική επιχειρηματικότητα

Να απελευθερώσουμε δυνάμεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο

27003-59245.jpg
Σπύρος Πέγκας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
85892-173292.jpg

Στην Ελλάδα της εξοντωτικής φορολόγησης και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, του διαλυμένου εργασιακού πλαισίου, της γραφειοκρατίας που ζει και βασιλεύει, των φορολογικών νομοσχεδίων που αλλάζουν κάθε μήνα, της αστάθειας και της άγνοιας για το τί θα ισχύσει αύριο, η επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί ζητούμενο, αλλά... άπιαστο όνειρο!

Στην Ελλάδα που αιμορραγεί -με ρυθμούς ρεκόρ- προς το εξωτερικό, αναφορικά με τα νέα μυαλά, που το εκπαιδευτικό της σύστημα δεν συνδέεται ούτε με κλωστή με την επαγγελματική αποκατάσταση, που τα πτυχία έχουν οποιαδήποτε άλλη χρήση, εκτός από αυτή για την οποία εκδόθηκαν, που το ρουσφέτι υπερισχύει ακόμη της πραγματικής αξίας, η νεανική επιχειρηματικότητα και πρωτοβουλία δεν αποτελεί στόχο, αλλά... ηρωική πράξη!

Το αύριο όμως είναι εδώ και δεν επιτρέπει τίποτα από τα παραπάνω να συνεχιστεί ούτε μια ημέρα. Το Ποτάμι, είναι το αύριο και στρέφει το βλέμμα του στους νέους, με στόχο να δημιουργήσει εκείνο το περιβάλλον το οποίο θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια τους και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Πώς όμως θα συμβεί αυτό; Αρχικά μέσα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, με την ενίσχυση των κέντρων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Επίσης με τη δημιουργία κινήτρων για πανεπιστήμια τα οποία θα παραχωρήσουν χώρους για την δωρεά φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων, στις οποίες οι φοιτητές θα έχουν την μετοχική πλειοψηφία.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η δραστική απλοποίηση των γραφειοκρατικών βαρών, όπως ο μηδενισμός του κόστους σύστασης μιας νέας επιχείρησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε ακόμη τον μηδενισμό του ΦΠΑ για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης, εφόσον τα έσοδα της δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ το χρόνο.

Μεγάλη σημασία έχει η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα προωθεί εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Τέτοιες μορφές είναι ο άμεσος δανεισμός, ο οποίος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση μέσω διμερών διαπραγματεύσεων με εξειδικευμένους φορείς της αγοράς, χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών. Μπορούμε για παράδειγμα να αναπτύξουμε τη συμμετοχική χρηματοδότηση. Να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας μικροί επενδυτές θα μπορούν να συνδέονται με επιχειρηματίες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια τους. Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ένα μεγάλο ποσοστό εταιρειών διαθέτει λιγότερους από πέντε εργαζόμενους, τέτοιες κινήσεις μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές.

Πολιτικές πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με τη βούληση της επιχειρηματικής κοινότητας μπορούν να οδηγήσουν σε θεαματικά αποτελέσματα. Απαιτείται μόνο η δύναμη που θα συνθέσει τις δημιουργικές δυνάμεις και στη συνέχεια θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την προώθηση και προβολή τους στο διεθνές περιβάλλον. Σε κάθε πόλη, η ανάπτυξη γειτονιών προώθησης της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της τεχνολογίας, καθώς και η δημιουργία θερμοκοιτίδων ανάπτυξης εφαρμογών πληροφορικής, νανοτεχνολογίας και έξυπνης οικονομίας, μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση.

Διέξοδο στη νεανική επιχειρηματικότητα μπορούν να δώσουν ακόμη οι απεριόριστες δυνατότητες της δημιουργικής κοινότητας της χώρας, οι νέες προοπτικές απασχόλησης που προσφέρει η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι νέες μορφές μικροχρηματοδότησης (microfinance) είτε μέσω Ευρωπαικών χρηματοδοτικών εργαλείων είτε μέσω καινοτόμων μεθόδων (πχ το θεσσαλονικιώτικο και αθηναικό πλέον Feast). Επιπλέον καινοτόμες και λειτουργικές μπορούν να είναι οι νέες μορφές απόκτησης άμεσου μικρού κεφαλαίου μέσω δράσεων συνεταιριστικής οικονομίας – sharing economy (π.χ η ελληνική dopios.com)

Οι νέοι αυτής της χώρας έχουν αποδείξει ότι έχουν τις ικανότητες, τις ιδέες και την όρεξη να δημιουργήσουν. Τώρα μένει σε εμάς να αφαιρέσουμε τα εμπόδια από μπροστά τους και να προετοιμάσουμε το έδαφος, ώστε να απελευθερώσουμε δυνάμεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο.


Ο Σ.Π. είναι υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ