Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τα αξιώματα

Δε βγήκε«λευκός καπνός» από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής - Πότε θα συνεχιστούν οι συζητήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Γιατί οι ηγέτες δε συμφώνησαν για τα αξιώματα
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Γιατί οι ηγέτες δε συμφώνησαν για τα αξιώματα © POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Γιατί οι ηγέτες δε συμφώνησαν για τα αξιώματα - Δε βγήκε«λευκός καπνός» από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής - Πότε θα συνεχιστούν οι συζητήσεις

Ήταν μία έκπληξη σε σχέση με όλες τις ενδείξεις των τελευταίων εβδομάδων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: σε άτυπη σύνοδο με μορφή δείπνου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία αναφορικά με την επιλογή των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων της περιόδου 2024-2029, μετά τις ευρωεκλογές που έγιναν στις αρχές Ιουνίου.

Όπως αναφέρει άρθρο της DW, το οξύμωρο της χθεσινής κατάληξης είναι ότι οι «27» συμφώνησαν μεν στα πρόσωπα, αλλά «σκάλωσαν» σε κάτι που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή στο τραπέζι και αφορούσε τη διάρκεια της θητείας του επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και επειδή η κατανομή είναι «πακέτο» δεν βγήκε απόφαση για κανένα πόστο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d23342281p7l)

«Μισή θητεία» για τον σοσιαλιστή Κόστα;

Ειδικότερα, στη συζήτηση που έγινε στο δείπνο των ηγετών, κανένας δεν αμφισβήτησε την εισήγηση που υπήρχε σχετικά με την ανανέωση της θητείας για τα επόμενα πέντε χρόνια της σημερινής προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης, όλοι αποδέχθηκαν τον ορισμό της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας για τη θέση της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Έτσι, η φιλελεύθερη Κάλας αναμένεται να διεδεχθεί τον σοσιαλιστή Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε με τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου υποψήφιος είναι ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), επικαλούμενοι τη νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές, έθεσαν θέμα ζητώντας η θητεία του Κόστα να περιοριστεί στα 2,5 επόμενα χρόνια και στη συνέχεια να τον διαδεχθεί υποψήφιος από το ΕΛΚ. Η απαίτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση σοσιαλιστών ηγετών, οι οποίο ζήτησαν πολιτική δέσμευση για πενταετή θητεία του Αντόνιο Κόστα.

Παρά τις προσπάθειες, δεν ξεπεράστηκε το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η συζήτηση να μεταφέρεται πλέον στην επόμενη τακτική συνεδρίαση των ηγετών στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία στα πρόσωπα αφήνει πάντως μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για συνολική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.