Πολιτικη & Οικονομια

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο συνέδριο «The State of the Union 2024» στη Φλωρεντία

Η τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας και η συνάντηση με Έλληνες καθηγητές και φοιτητές

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συμμετοχή στο συνέδριο «The State of the Union 2024» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μαζί με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa, συμμετείχε σε συζήτηση, στο πλαίσιο του 14ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας «The State of the Union 2024». Τη συζήτηση, στην οποία έλαβε μέρος και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Ινστιτούτου Elena Roubinski, συντόνισε ο δημοσιογράφος των Financial Times Henry Foy.

Άποψη από τη Φλωρεντία. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετείχε στο συνέδριο «The State of the Union 2024» © Θοδωρής Μανωλόπουλος

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στο συνέδριο «The State of the Union 2024» στη Φλωρεντία

Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να στοχαστούμε για το πώς η Ευρώπη, ως οντότητα, πρέπει να χειριστεί το μέλλον της, με το δεδομένο ότι καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.

Ο κόσμος μας, τόνισε, είναι γεμάτος δυνατότητες και ελευθερίες, αλλά και μεγάλη αβεβαιότητα, και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών αντιλαμβάνονται ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί διεθνή συντονισμό και συνεκτικές στρατηγικές, που θα δίνουν προτεραιότητα στο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, στο γενικό ευρωπαϊκό καλό.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Ρεμπέλο ντε Σόουζα σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Μία νέα εποχή: Διαμορφώνοντας το μέλλον μέσω των ευρωπαϊκών αξιών» © Θοδωρής Μανωλόπουλος

Η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η δημοκρατία είναι στενά συνδεδεμένη με το Κράτος Δικαίου και ότι η δημοκρατική αρχή και οι φιλελεύθερες εγγυήσεις, όπως και τα δικαιώματα και η διάκριση των εξουσιών, δεν μπορούν να διαχωριστούν, καθώς αποτελούν την ίδια την ουσία του συνταγματικού μας κράτους.

Στο Κράτος Δικαίου η δημόσια εξουσία ασκείται πάντοτε εντός των ορίων του Συντάγματος, σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων και αμερόληπτων δικαστηρίων, τα οποία εγγυώνται την προστασία των θεμελιωδών ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου στη Φλωρεντία © Θοδωρής Μανωλόπουλος

Τέλος ανέφερε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία για το ευρωπαϊκό μέλλον και την εδραίωση του θεσμικού και κοινωνικού κεκτημένου μέσα σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς και ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ευρώπη παραμένει ένα προνομιακό μέρος, με υψηλό πολιτιστικό κεφάλαιο και αξίες που έχουν διαμορφώσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας.

Επομένως δεν αποτελεί μόνο επιλογή, αλλά και καθήκον απέναντι στην ιστορία και τις μελλοντικές γενιές να την υπερασπιζόμαστε και να της δίνουμε συνεχώς ώθηση, για την πρόοδο και την ευημερία των λαών.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε και συζήτησε με τους Έλληνες καθηγητές και φοιτητές του Ινστιτούτου.