Πολιτικη & Οικονομια

Η ευρωπαϊκή άμυνα στο επίκεντρο του Eurovision Debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Eurovision Debate - Ευρωεκλογές 2024: Οι κορυφαίοι υποψήφοι για την προεδρία της Κομισιόν απάντησαν σε κρίσιμα ερωτήματα, μεταξύ αυτών το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας

Ύπέρ της δημιουργίας κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, στο πλαίσιο των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, τάχθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια του Eurovision Debate, μεταξύ των πέντε βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ως ΕΕ πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κατακερματισμός που υφίσταται στις αμυντικές παραγγελίες μας πρέπει να τελειώσει και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, μια ασπίδα αεράμυνας για την ΕΕ, όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ».

Σύμφωνα με την ίδια την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μιλήσουν για τη χρηματοδότηση των αμυντικών τους προγραμμάτων και να υπάρχουν επιλογές ανάμεσα στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές συνεισφορές.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μιλήσουμε με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εργαστούμε από τώρα για τους νέους πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε πραγματικά την άμυνά μας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια του Eurovision Debate.

Στη διάρκεια της τηλεμαχίας, η ίδια, από τη θέση της εκ νέου υποψήφιας του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, υπογράμμισε τη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με το με ποιους θα υπάρξει συνεργασία μετά τις ευρωεκλογές. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε, ακόμη, ότι «κάποιος πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου».

Ακροδεξιά και πολιτικές συνεργασίες στο Eurovision Debate

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά δεν θεωρώ ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ/ ECR) ή η ομάδα "Ταυτότητα και Δημοκρατία" (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δημοκρατικές δυνάμεις», ανέφερε από την πλευρά του, ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ, κατά τη διάρκεια του Eurovision Debate.

Μεταξύ άλλων, ο Βάλτερ Μπάιερ (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά) εξέφρασε την αντίθεσή του στο Σύμφωνο Μετανάστευσης. «Είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και γιατί επιτρέπει στα κράτη μέλη που δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν πρόσφυγες να πληρώσουν χρήματα (...) να βγουν από μια κοινή ευρωπαϊκή, αλληλεγγύη λύση.

«Όταν κοιτάζω την κατάσταση στην Τυνησία, και υποθέτω ότι ξέρετε τι συμβαίνει στην Τυνησία, τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες που σπρώχνονται στην έρημο, που πραγματικά ξυλοκοπούνται, μερικοί από αυτούς σκοτώνονται» τόνισε ο Σμιτ εξαπολύοντας πυρά κατά της Φον ντερ Λάιεν για το ίδιο θέμα. «Αυτή δεν είναι Ευρώπη, δεν είναι ευρωπαϊκές αξίες. Αυτή είναι μια συμφωνία με μια πολύ ιδιαίτερη, άσχημη δικτατορία» πρόσθεσε ο Σμιτ.

Απαντώντας σε ερώτηση από τη Σλοβακία, η οποία συγκλονίστηκε την περασμένη εβδομάδα από μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, σχετικά με το πώς οι δυνάμεις υπέρ της ΕΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα αυξανόμενο κύμα λαϊκισμού και εθνικισμού, ο Σάντρο Γκότζι (Ιταλία, Renew Europe Now) ζήτησε μεταρρύθμιση της Συνθήκης για να διασφαλιστεί ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό των πολιτών της ΕΕ των οποίων οι κυβερνήσεις παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

Η Τερί Ράιντκε (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) άδραξε την ευκαιρία να επικρίνει το κόμμα μέλος της Renew, το ολλανδικό VVD, για την απόφασή του να εισέλθει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Geert Wilders, επισημαίνοντας ότι το ακροδεξιό PVV του Wilders είδε την υποστήριξή του στις δημοσκοπήσεις να κορυφώνεται περαιτέρω μετά τη συμφωνία του συνασπισμού.

«Διώξτε το VVD από την ομάδα σας», είπε η Ράιντκε στον Γκότζι. «Γνωρίζω ότι το Renew είναι αφοσιωμένο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, οπότε στείλτε ένα σαφές μήνυμα τώρα και κάντε πραγματικότητα και πείτε ότι έχει συνέπειες όταν τα κόμματα μέλη των ομάδων μας συνασπίζονται με την ακροδεξιά».

Ολόκληρο το Eurovision Debate:

Στο Eurovision Debate, διάρκειας 105 λεπτών, συμμετείχαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Βάλτερ Μπάιερ (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Σάντρο Γκότζι (Ιταλία, Renew Europe Now), η Τερί Ράιντκε (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Νικολά Σμιτ (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), οι οποίοι απάντησαν σε κρίσιμες ερωτήσεις που αφορούσαν στις εξής θεματικές: Οικονομία και θέσεις εργασίας, Άμυνα και ασφάλεια, Κλίμα και περιβάλλον, Δημοκρατία και ηγεσία, Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική, Καινοτομία και τεχνολογία.

Παρόλο που η Αριστερά, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και η η Κεντροδεξιά θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, ούτε η ακροδεξιά παράταξη Ταυτότητα και Δημοκρατία, η οποία ενδέχεται να είναι ακόμα και η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε οι σκληροπυρηνικοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές δεν έλαβαν μέρος, λόγω της άρνησής τους να προτείνουν επίσημο υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φιλοξενήθηκε κοινό 900 ατόμων, ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία σε Ευρωπαίους πολίτες να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους προς τους πέντε υποψηφίους.

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 8 χώρες της ΕΕ που συμμετείχε σε αυτή την καινοτομία θέτοντας ένα ερώτημα ζωντανά κατά τη διάρκεια του Eurovision Debate, απευθείας από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Από το πρώτο Eurovision Debate μέχρι σήμερα

Το Eurovision Debate αποτελεί πλέον θεσμό. Διοργανώνεται από την EBU και είναι η τηλεμαχία μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων που διεκδικούν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρώτο Eurovision Debate πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. Η Ιταλίδα δημοσιογράφος και διευθύντρια του Rai News24 Monica Maggioni συντόνισε τη συζήτηση με τον Conor McNally του RTÉ ως συμπαρουσιαστή της. Το 2019 μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 15 Μαΐου 2019 με συντονιστή τους τηλεοπτικούς παρουσιαστές Markus Preiss, Émilie Tran Nguyen και Annastiina Heikkilä. Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συζήτησης, έπρεπε να εξεταστούν τα ακόλουθα ζητήματα: μετανάστευση, ανεργία, ασφάλεια, κλιματική αλλαγή και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση αφορούσε περισσότερο τον κοινό κατώτατο μισθό, τον ευρωπαϊκό φόρο επιχειρήσεων, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Ευρώπη.

Η σειρά με την οποία οι υποψήφιοι παίρνουν τον λόγο αποφασίζεται με κλήρωση που γίνεται κάποιες ημέρες πριν από τη συζήτηση. Το Eurovision Debate χρησιμοποιεί επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πυροδοτήσει τη συζήτηση μεταξύ των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, σχετικά με θέματα σχετικά με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας τρίτος παρουσιαστής παρακολουθεί τις συζητήσεις στο Διαδίκτυο και τις μεταφέρει στους δημοσιογράφους στη σκηνή, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η διάσταση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.