Πολιτικη & Οικονομια

Καιρίδης για Μεταναστευτικό: Βελτιωμένη αισθητά η εικόνα στην Ελλάδα

«Η χώρα μας είναι στο πλευρό της Κύπρου»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Καιρίδης
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Βελτιωμένη αισθητά είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης από την Κύπρο

«Η Κύπρος δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό και η Ελλάδα ως χώρα και αυτή της πρώτης γραμμής, στηρίζει τις πρωτοβουλίες της», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου για το Μεταναστευτικό που διοργανώθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή οκτώ κρατών - μελών της ΕΕ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1b30ky6q5ah)

Η Κύπρος στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού

Ο κ. Καιρίδης είπε ότι η Σύνοδος είναι σημαντική γιατί αφορά ένα μείζον ζήτημα και συνεχάρη τον Κύπριο ομόλογό του γιατί έλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει στη Λευκωσία χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, γεωγραφικά, αλλά και άλλες που δέχονται μετανάστες και είναι υπό μεγάλη πίεση. Ανέφερε ότι γίνεται μια ανοικτή συζήτηση πέραν αυτών που διεξάγονται σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για αναθεώρηση του καθεστώτος της Συρίας ο κ. Καιρίδης είπε ότι πρόκειται για την αρχή μιας συζήτησης που είναι καλό να γίνεται απροσχημάτιστα και με στόχευση τις λύσεις.

Είπε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του έχει συνεργαστεί πολλές φορές στενά στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια «και το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι οι αφέλειες που μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν αλλά και οι κραυγές κάποιων λαϊκιστών σήμερα».

Η εικόνα είναι βελτιωμένη στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ελλάδα είπε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά πέρσι τον Αύγουστο μέχρι και Οκτώβριο και αυτό αποτυπώνεται και στην πτώση των παράνομων ροών κοντά στο 80% τους τελευταίους μήνες και την μεγάλη αποσυμφόρηση του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης. Ο κ. Καιρίδης είπε ότι αύριο επισκέπτεται την Λέσβο που είναι το μέτωπο που έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση και εκεί τα πράγματα είναι πιο καλά χάρη στις προσπάθειες που συνεχίζονται αλλά και σε μια καλύτερη συνεργασία με την απέναντι πλευρά, αναφερόμενος στην Τουρκία.

«Και ταυτόχρονα προχωράμε σε κάποια βήματα όπως η διευκόλυνση θεωρήσεων για επισκέπτες από απέναντι ώστε να αλλάξουμε το μοντέλο της διέλευσης από το παράνομο στο νόμιμο και από τα φουσκωτά και τους κολυμβητές και τους διακινητές στα πλοία με τα διαβατήρια και τις θεωρήσεις με παράβολα και ενισχύοντας την τοπική οικονομία», ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την ανατολική Λιβύη το οποίο και παρακολουθούν, προσθέτοντας ότι ήταν στην Αίγυπτο και το Λίβανο την περασμένη βδομάδα και ότι η σχέση με την Αίγυπτο είναι στρατηγική.

«Η Αίγυπτος είναι ένα οργανωμένο κράτος, το υπογραμμίζω αυτό, και άρα έχουμε δυνατότητες πολύ καλύτερης συνεργασίας. Στο Λίβανο έχουμε τα γνωστά ζητήματα μιας πολύ πιεστικής κατάστασης στο εσωτερικό που δημιουργεί πρόσθετες περιπλοκές», ανέφερε.

Καιρίδης: Η Κύπρος δεν είναι μόνη

Ο κ. Καιρίδης είπε ότι το γεγονός πως η Πρόεδρος της Κομισιόν αντέδρασε πολύ γρήγορα, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης και υπήρξε αυτή η συμφωνία και τώρα πρέπει να την υλοποιήσουμε, «δείχνει αυτό για το οποίο είμαι και εγώ εδώ. Η Κύπρος δεν είναι μόνη, δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη. Η Ελλάδα είναι απολύτως στο πλευρό της, μαζί πηγαίνουμε».

Ανέφερε ότι μαζί με τον ομόλογό του ήταν πρόσφατα στους Δελφούς και στη Γάνδη και «μαζί τα είπαμε στους εταίρους μας, χρειαζόμαστε χρηματοδότηση, αλληλεγγύη, κοινή πολιτική και έτσι θα πετύχουμε».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά
Ο ταχυδρόμος των ευρωεκλογών χτυπάει πάντα μια φορά

«Η Ευρώπη σε πολλά σταυροδρόμια, παλεύει με τους δαίμονες και τις αντιφάσεις της. Η Ελλάδα, πάλι, είναι πιο ξέγνοιαστη. Αντί να πάει να ψηφίσει, πάει για μπάνιο. Αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι»

Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο
Ρεπορτάζ για τη γραφειοκρατία: Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο

«Η γραφειοκρατία είναι γραφειοκρατία. Νομοθετείται από άσχετους μανδαρίνους και προωθείται από υπουργούς, οι οποίοι αντιδρούν φοβικά στους κατά καιρούς πανικούς, εξίσου άσχετων τηλεπερσόνων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.