- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Προβάδισμα 15 μονάδων στη ΝΔ «δίνει» η δημοσκόπηση της Pulse
Τρεις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές
Ευρωεκλογές 2024: Δημοσκόπηση Pulse δίνει προβάδισμα 15 μονάδων στη ΝΔ
Τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η ΝΔ φαίνεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 15 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εδραιώνεται στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ.
Θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές οι πολίτες;
Στην ερώτηση «αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές», το 74% λέει σίγουρα ναι, το 15% μάλλον ναι, το 3% μάλλον όχι και μόλις το 1% λέει σίγουρα όχι. Επιπλέον, το 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.
Στην ίδια ερώτηση ανά πρόθεση ψήφου, το 80% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ δηλώνουν σίγουρα ναι, το 13% μάλλον ναι, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον όχι. Από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 81% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 12% μάλλον θα πάει, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον δεν θα πάει.
Από εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 77% απαντάει σίγουρα ναι, το 16% μάλλον ναι, 4% δεν έχει αποφασίσει και το 3% μάλλον όχι. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ανήκουν στη «γκρίζα ζώνη», το 35% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 30% μάλλον θα πάει, το 9% μάλλον όχι, το 7% σίγουρα όχι και ένα 19% δεν ξέρει, είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Στην ερώτηση «πόσο σίγουροι είστε ότι τελικά θα ψηφίσετε αυτό που επιλέξατε», το 68% λέει πολύ, το 22% αρκετά, το 8% μέτρια, και 1% λέει λίγο και ελάχιστα έως καθόλου.
Στην ίδια ερώτηση και με βάση την ηλικιακή ομάδα όσων απάντησαν τι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 41% της ηλικιακής ομάδας 17-29 ετών απάντησε ότι είναι αρκετά σίγουρο τι θα ψηφίσει, το 37% πολύ σίγουρο και το 19% μέτρια σίγουρο. Στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, το 53% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο ότι θα ψηφίσει αυτό που επέλεξε, το 33% αρκετά σίγουρο και το 8% μέτρια. Στην ηλικιακή ομάδα 45-59 ετών, το 72% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο, το 22% αρκετά και 5% μέτρια σίγουρο. Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω το 86% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο, το 9% αρκετά και το 4% μέτρια.
Ευρωεκλογές: Τα κριτήρια της ψήφου
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.
Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εθνικές εκλογές το 2023), απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.
Πρόθεση ψήφου εν όψει Ευρωεκλογών
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, τι θα ψηφίζατε» η ΝΔ προηγείται με 29%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse (1-3 Απριλίου). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με 14% (έχοντας κερδίσει μια μονάδα), το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 11% και στη συνέχεια τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 8%, εκτοπίζοντας από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 3%. Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,5% και η Φωνή Λογικής 2,1%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,5%.
Στην εκτίμηση ψήφου, βάσει κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 16% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση και πάλι τέταρτη με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα της Νίκης και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 3% και η Φωνή Λογικής με 2,4%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, 36% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Επίσης, το 22% απαντάει κανένας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.