Πολιτικη & Οικονομια

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα στην Άγκυρα - Η «ατζέντα» του ταξιδιού

Ποια μηνύματα θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα στην Άγκυρα. Το πρόγραμμα και η «ατζέντα» της επίσκεψης 

Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα (13/5) στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στις 16:00. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε το Mega, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία θα έχει συνολική διάρκεια 4-5 ωρών, μαζί με το δείπνο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις 16:00 θα συναντηθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Στις 17:30 ακολουθεί η διευρυμένη σύνθεση με τους υφυπουργούς, διπλωματικούς συμβούλους. Στις 18:00 έχουν προγραμματιστεί οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν και στις 18:30 ακολουθεί το δείπνο.

Η «ατζέντα» της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα

Είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα δύο ετών με στόχο τη συνέχιση του κλίματος «ήρεμων νερών» και του διαλόγου. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση πιστεύει στο διάλογο σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που -όπως είπε- είτε δε λένε τίποτα, είτε ζητούν να μη γίνει η συνάντηση.

«Για το το ζήτημα της "Μονής" τι προτιμούν, να μην ακουστεί καθόλου;» αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση πιστεύει στο διάλογο για τρεις λόγους» εξήγησε ο κ. Μαρινάκης. Όπως είπε «πρώτον, γιατί ζητήματα που υπό άλλες συνθήκες δε θα μπορούσαν καν να τεθούν, έχουν τεθεί και με πολύ ισχυρό τρόπο έχουν αποτυπωθεί οι ελληνικές θέσεις, όπως παράδειγμα για τη μουσουλμανική μειονότητα».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «διάλογος δεν συνεπάγεται με συμφωνία. Υπάρχει μια διαφορά που πρέπει να επιλύσουμε υπό το πρίσμα του διεθνούς δίκαιου, ο διαχωρισμός ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας. Είμαστε μακριά από εκεί αλλά είμαστε ξεκάθαροι» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει υποχωρήσει σπιθαμή στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεν έχει κρυφτεί ποτέ και σε κάθε ευκαιρία προβάλλει τις ελληνικές θέσεις και πάντα κάτι κερδίζει και κερδίζει σε αξιοπιστία».

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν © ΓΤΠ

Η Μονή της Χώρας και η «θετική ατζέντα» στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τη Μονή της Χώρας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα πως η απόφαση Ερντογάν αποτελεί ασέβεια στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και καθαρή εργαλειοποίηση της θρησκείας για μικροπολιτικά οφέλη, καθώς αφορά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας με κάποια από τα πιο σημαντικά ψηφιδωτά και τις πιο εντυπωσιακές αγιογραφίες από όλες τις βυζαντινές εκκλησίες.

«Ήταν μία περιττή και λανθασμένη επιλογή» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας πως θα επιδιώξει μεταξύ άλλων την αναστροφή αυτής της απόφασης και πως θα υπενθυμίσει στην Άγκυρα πως η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη.

Κατά τα άλλα, ψηλά στην ατζέντα θα είναι η πορεία της υλοποίησης των 15 και πλέον συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το οποίο αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW. Παράλληλα, θα συζητηθούν και θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες, για τη συνδρομή στην πολιτική προστασία, αλλά και τη δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμφώνου.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναφερθούν στην Διακήρυξη των Αθηνων όπου μεταξύ άλλων ρητά συμφωνούν στο να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα δώσει το στίγμα της επόμενης φάσης του Πολιτικού διαλόγου, των Μέτρων Οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της Θετικής Ατζέντας στα ελληνοτουρκικά.