Πολιτικη & Οικονομια

Μαρία Μπουτζέτη: «Εκπροσωπώ τη γενιά μου και τα προβλήματά της»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μιλάει για την υποψηφιότητά της

Λουκάς Βελιδάκης
ΤΕΥΧΟΣ 915
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024 - Μαρία Μπουτζέτη: Συνέντευξη με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Μόλις λίγα 24ωρα από την ανακοίνωση του ονόματός της από το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, συναντιόμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Έχει πλέον σουρουπώσει, η κίνηση έχει μειωθεί και μπορούμε να συζητήσουμε με ηρεμία. Ψάχνει να βρει το μήνυμα που θα αντιπροσωπεύσει την υποψηφιότητά της. Ως σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας, λέει ότι «εκλογές χωρίς μήνυμα είναι εκλογές χωρίς στίγμα» και ότι πρέπει να υπάρχει κάτι που θα εκφράζει συνοπτικά τον χαρακτήρα της υποψηφιότητάς της: νέα γυναίκα, επαγγελματίας, με εμπειρία στην πολιτική - όμως για πρώτη φορά στο προσκήνιο τώρα με την υποψηφιότητά της.

Η Μαρία Μπουτζέτη έχει επαγγελματική εμπειρία δεκαετίας στον σχεδιασμό και την εποπτεία πολιτικών εκστρατειών και στη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής εταιρειών και διεθνών οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών. «Συμμετέχω στον δημόσιο διάλογο αρθρογραφώντας συστηματικά σε δημοφιλή έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα, ενώ έχω εκδώσει και συλλογή δοκιμίων με τίτλο "Τι έχουν πάθει οι λέξεις; Συναρμολογώντας την εποχή"».

Ευρωεκλογές 2024: Συνέντευξη με τη Μαρία Μπουτζέτη, υποψήφια ευρωβουλευτή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

― Υποψήφια για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;
Συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές ως εκφραστής της γενιάς μου, ως νέα γυναίκα, επαγγελματίας και επιστήμονας, που συμμετέχει στα κοινά, προέρχεται από την κοινωνία και βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Θεωρώ ότι η γενιά μας, που διαχειρίστηκε την κρίση και κατάφερε να ορθοποδήσει, είναι η στιγμή να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη δημόσια ζωή του τόπου. Για αυτό και επέλεξα ως βασικό μήνυμά μου το «+ στην γενιά μας». Είναι ένα διπλό μήνυμα: αφενός εκφράζει την ανάγκη να ενισχύσουμε τον ρόλο μας στα δημόσια πράγματα, αφετέρου αποτελεί κάλεσμα στους συμπολίτες μας να μας δώσουν αυτήν την ευκαιρία.

― Ποιο είναι το σημείο εκκίνησης για την υποψηφιότητά σου;
Δεν είμαι τηλεοπτική περσόνα αλλά δεν ξεκινώ από το μηδέν. Έχω αποκτήσει αρκετή αναγνωρισιμότητα μέσα στον χώρο εργασίας μου, αφού δραστηριοποιούμαι για χρόνια στην πολιτική επικοινωνία - έχω δηλαδή «χτίσει» μία διαδρομή. Αλλά και μέσα από την αρθρογραφία μου. Και είναι τιμή για μένα ότι η μέχρι σήμερα πορεία μου αναγνωρίζεται μέσα από τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Η εμπειρία της υποψηφιότητας με χαροποιεί και με δυναμώνει. Νιώθω την ευθύνη να ανταποκριθώ, νιώθω ότι γίνομαι «πρεσβευτής» των αξιών που εκφράζει ο πολιτικός μου χώρος.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε κάθε νεότερο ότι με τις δυνάμεις σου μπορείς να προχωρήσεις ακόμη και αν δεν προέρχεσαι από ένα «βολικό» περιβάλλον

― Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός υποψηφίου;
Η πρώτη μεγάλη δυσκολία αυτών των εκλογών είναι ότι το ψηφοδέλτιο είναι κοινό πανελλαδικά. Συνεπώς, είναι πρακτικά δύσκολο να έχεις φυσική παρουσία παντού, μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαία -για κάθε υποψήφιο- η πρόσβαση στα ΜΜΕ. Ωστόσο, για πολλούς λόγους, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες προβολής. Επειδή για χρόνια βρίσκομαι πίσω από τα φώτα, σε ρόλο συμβουλευτικό, πρέπει να πω ότι όταν βγαίνεις η ίδια στη «σκηνή» τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι εκλογές είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δαπανηρό εγχείρημα, ειδικά για εμάς τους νεότερους που εξαρτόμαστε από την εργασία μας. Χρειάζεται να επενδύσεις το σύνολο του χρόνου σου στην προσπάθεια αυτή, να θυσιάσεις μέρος της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής - και αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο αν το πιστεύεις πολύ. Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε κάθε νεότερο ότι με τις δυνάμεις σου μπορείς να προχωρήσεις ακόμη και αν δεν προέρχεσαι από ένα «βολικό» περιβάλλον. Η πολιτική δεν πρέπει να είναι για τους λίγους. Δεν μπορεί να είναι «πολυτέλεια». Για αυτό οφείλει το πολιτικό σύστημα να δει το κατά πόσο όλοι έχουν πραγματικά και πρακτικά ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στην πολιτική ζωή του τόπου. Άλλωστε, για εμάς τους σοσιαλιστές οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν την καρδιά της ιδεολογίας μας.

― Γιατί με το ΠΑΣΟΚ και γιατί για την Ευρώπη;
Με το ΠΑΣΟΚ γιατί εκφράζει διαχρονικά τον προοδευτικό κόσμο. Πάντα άνηκα στην Κεντροαριστερά. Αυτός είναι ο πολιτικός χώρος που δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους να εξελιχθούν και να προοδεύσουν. Κεντρική μας αξία είναι η κοινωνική κινητικότητα, δηλαδή να μην τίθενται εμπόδια για τους ανθρώπους και τα όνειρά τους λόγω καταγωγής ή οικονομικής θέσης. Την υπηρετήσαμε και την υπηρετούμε. Για την Ευρώπη γιατί απέναντι στα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα που υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα, όπως η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό, η ανισομερής συγκέντρωση του πλούτου, η τεχνητή νοημοσύνη και η απώλεια θέσεων εργασίας που θα επιφέρει, μόνο ενωμένες οι προοδευτικές φωνές μπορούν να δημιουργήσουν λύσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και να διαφυλάξουν τη γεωπολιτική μας ακεραιότητα.

― Τι ορίζεις ως «προοδευτικό»;
Προοδευτικό είναι ό,τι δημιουργεί συνθήκες βελτίωσης της καθημερινότητας και συμβάλει στην ευημερία του συνόλου.

― Η νέα γενιά αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης. Υπάρχει κάποια προοδευτική λύση για αυτό;
Το υψηλό στεγαστικό κόστος σε συνδυασμό με τους ανεπαρκείς μισθούς «παγιδεύει» τους νέους σε «στασιμότητα», αφού δεν τους επιτρέπει να αυτονομηθούν φεύγοντας από το πατρικό τους σπίτι. Και επειδή οι αριθμοί πάντα μιλούν καλύτερα, σύμφωνα με τη Eurostat 7 στους 10 νέους μένουν στο σπίτι των γονιών τους. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις δαπάνες για κατοικία, με το 1/3 του πληθυσμού να δαπανά άνω του 40% του διαθέσιμου εισοδήματος για έξοδα στέγασης, ποσοστό τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 48% των ενοικιαστών δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Τη στιγμή που η Πορτογαλία κατασκευάζει 20.000 κοινωνικές κατοικίες και η Ιταλία 10.000 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στην Ελλάδα η κυβέρνηση ενέταξε μόλις 100. Το ΠΑΣΟΚ έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κοινωνικής κατοικίας για φθηνό ενοίκιο σε νέους, οικογένειες και φοιτητές. Με επιδότηση ενοικίου με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και με στήριξη των φοιτητών. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν ο πρώτος που έφερε στη συζήτηση την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλασίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb με σαφείς κανόνες στα αστικά κέντρα αλλά και στις ευκαιριακές επενδύσεις (Golden Visa). Οι προοδευτικές λύσεις είναι δυνατές όταν υπάρχει βούληση.

― Πάμε ξανά στην υποψηφιότητα. Γιατί να σε ψηφίσει ένας εικοσάρης;
Δεν είμαι 20 χρόνων, ανήκω όμως στη νέα γενιά. Και νιώθω ότι η απόσταση που μας χωρίζει δεν είναι τόσο μεγάλη• ότι δεν έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε που και εγώ ήμουν 20. Και η δική μου γενιά αντιμετώπισε τις δυσκολίες της κρίσης, τη δυσκολία εύρεσης εργασίας, σπούδασα σε άλλη πόλη από την πόλη της κατοικίας μου και ξέρω τι σημαίνει υψηλό κόστος σπουδών, ξέρω τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για να πετύχεις πράγματα με τις δικές σου δυνάμεις. Και αισθάνομαι ότι εμείς οι «λίγο μεγαλύτεροι» νέοι που μπαίνουμε σήμερα ενεργά στην πολιτική διαδικασία ανοίγουμε τον δρόμο και για εκείνους.

Μαρία Μπουτζέτη - βιογραφικό

* Η Μαρία Μπουτζέτη είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας. Έχει μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από Πιερία και Ημαθία, ζει όμως ήδη χρόνια στην Αθήνα, όπου ήρθε για τις σπουδές της και παρέμεινε. Έλαβε πτυχίο Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνέχισε με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας, για να ολοκληρώσει σε νεαρή ηλικία το διδακτορικό της ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.