Πολιτικη & Οικονομια

Bloomberg για Ελληνικό: «Στην Ελλάδα χτίζεται η μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης»

140 από τις 243 οικιστικές μονάδες έχουν ήδη προκρατηθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακέτα για το έργο της Lamda Development στο Ελληνικό
Ελληνικό: Το άρθρο - αφιέρωμα του Bloomberg © The Ellinikon

Bloomberg για Ελληνικό: Το άρθρο για την πορεία των εργασιών και τη «μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης»

Αφιέρωμα για το Ελληνικό δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg, υπογραμμίζοντας - από τον τίτλο κιόλας του άρθρου - ότι στην Ελλάδα χτίζεται «η μεγαλύτερη έξυπνη πόλη της Ευρώπης». Στο άρθρο το πρακτορείο σημειώνει ότι μετά από μια δεκαετία καθυστερήσεων το όραμα του Ελληνικού είναι επιτέλους απτό. «Ο Riviera Tower, που σύντομα θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας, αρχίζει να υψώνεται. Σιδερένιοι σκελετοί διαμερισμάτων σχηματίζονται. Στεκόμενος κανείς στην περιοχή, με θέα τον Σαρωνικό από τη μια πλευρά και τον πύργο από την άλλη, μπορεί να φανταστεί πια τη μελλοντική πόλη, η οποία θα διαθέτει ανοικτούς χώρους, βιώσιμες πηγές ενέργειας και άφθονο πράσινο, το οποίο λείπει από την Αθήνα». 

Ελληνικό: Το άρθρο - αφιέρωμα του Bloomberg

«Υπήρχε δικαιολογημένη δυσπιστία» στις πρώτες μέρες του έργου, δηλώνει στο πρακτορείο, o CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, που ηγείται του project για το Ελληνικό. 

Το Bloomberg περιγράφει: «Απλωμένο σε 6.200 στρέμματα 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πρωτεύουσας, το Ελληνικό, όπως σημειώνει το Bloomberg, θα μεταμορφώσει τόσο την ακτογραμμή όσο και τη χώρα. Είναι το είδος των πρότζεκτ που λαμβάνουν χώρα συνήθως στην Κίνα ή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα σημάδι της ανάκαμψης της Ελλάδας μετά την κρίση χρέους, αλλά και του επακόλουθου ενθουσιασμού των επενδυτών, τονίζεται στο ρεπορτάζ. Η πρόβλεψη είναι το πρότζεκτ θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της Ελλάδας, θα δημιουργήσει έως και 80.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει φορολογικά έσοδα άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την ολοκλήρωσή του το 2037. Αναμένεται επίσης να προσελκύει επιπλέον ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα ξενοδοχείο Mandarin Oriental και ένα ολοκληρωμένο καζίνο-θέρετρο για να καταλύσουν. Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας έχει ανακάμψει από την εποχή του Covid, με 32 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι και το 2024 σε τροχιά για ρεκόρ αφίξεων». 

Ελληνικό: 140 από τις 243 οικιστικές μονάδες έχουν ήδη προκρατηθεί

Μάλιστα, απευθύνεται και σε όλους όσοι επιθυμούν να κατοικήσουν στην περιοχή και στις 243 οικιστικές μονάδες που έχουν ήδη βγει προς πώληση και 140 έχουν ήδη προκρατηθεί. «Τα διαμερίσματα, οι παραθαλάσσιες βίλες και τα διαμερίσματα στον Riviera Tower εξαντλήθηκαν πρώτα και η Lamda ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ανέρχονταν συνολικά σε 641 εκατομμύρια ευρώ μέχρι και τον Μάρτιο. Η πλειονότητα των αγοραστών ήταν Έλληνες και η πόλη αναμένεται να στεγάσει έως και 20.000 ανθρώπους σε περίπου 10.000 κατοικίες μέσα στα επόμενα 13 χρόνια», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

🏛️ Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, με ένα αφιέρωμα στα κτίρια-ορόσημα του #TheEllinikon! Ένας νέος...

Posted by The Εllinikon on Monday, October 2, 2023

Με βάση την πολεοδομική ιδέα, οι κάτοικοι του Ελληνικού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχολεία, πάρκα, γραφεία, καταστήματα, ακόμη και στην παραλία σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας. Λογισμικό για την επίβλεψη των υπηρεσιών απορριμμάτων, νερού και ενέργειας θα διατίθεται σε όλο το συγκρότημα. «Είναι μια έξυπνη πόλη από άκρου εις άκρον», δηλώνει ο κ. Αθανασίου.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η διαδικασία εκκίνησης του project του Ελληνικού δεν ήταν ομαλή. Όταν η Lamda αγόρασε το οικόπεδο το 2014, τμήματα του ήταν γεμάτα με ερείπια του πρώην αεροδρομίου – συμπεριλαμβανομένων εγκαταλελειμμένων αεροσκαφών – ενώ άλλα σημεία φιλοξενούσαν πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Η παραλία ήταν διάσπαρτη με εγκαταστάσεις νυχτερινής διασκέδασης και εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης αποτέλεσαν ακόμη ένα εμπόδιο και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη όταν προτάθηκε το έργο, το έκανε να φαίνεται ακόμη πιο απίθανο ως προς την υλοποίησή του.

«Είχαμε έναν κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα που βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών, λόγω της κρίσης», εξηγεί ο CEO της Lamda και προσθέτει: «Οι άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα και οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο παλιά. Το αυξημένο κόστος κατασκευής λόγω της ενεργειακής κρίσης μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία προστέθηκε ως εμπόδιο». 

Το Bloomberg αναφέρεται σε έλλειψη εργατικού δυναμικού, την οποία υποστηρίζει ότι αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Lamda Development. Περίπου 7.000 εργαζόμενοι θα χρειαστούν όταν ξεκινήσει η κατασκευή του εμπορικού κέντρου του Ελληνικού μέσα στο επόμενο έτος. Η Lamda έχει περίπου 2.000 εργαζομένους αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με εργολάβους για την εισαγωγή εργατών στον κατασκευαστικό τομέα από άλλες χώρες. Ωστόσο, ο κ. Αθανασίου περιέγραψε ως μεγαλύτερη πρόκληση για την εταιρεία την “έλλειψη αξιοπιστίας” που ταλάνιζε τη χώρα. Πριν ξεκινήσει, «είχε κανείς μπροστά του μια χρεοκοπημένη χώρα, ένα τεράστιο έργο ακόμη και για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, πόσο μάλλον για την Ελλάδα, και μια εταιρεία που δεν είχε αναλάβει ποτέ ξανά τέτοιο έργο». 

🏛️ Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, με ένα αφιέρωμα στα κτίρια-ορόσημα του #TheEllinikon! Ένας νέος...

Posted by The Εllinikon on Monday, October 2, 2023

Ελληνικό: «Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2026 θέλουμε οι κάτοικοι να μένουν στα σπίτια τους»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επτά νέα κτίρια διαμερισμάτων θα είναι ορατά από την ακτή, παράλληλα με τον ουρανοξύστη του οποίου η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη. «Μέχρι τα Χριστούγεννα του 2026, θέλουμε οι κάτοικοι να μένουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου. 

«Στρατηγικός μας στόχος είναι να διαφοροποιήσουμε τα επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, τα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες», δηλώνει ο κ. Αθανασίου. Η εταιρεία προσπαθεί να προσελκύσει πιθανούς επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στις μαρίνες του Ελληνικού και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εκκινήσει μια IPO για τα εμπορικά κέντρα της. Υπάρχουν επίσης βάσιμοι λόγοι να πιστεύει κανείς ότι το Ελληνικό θα είναι κερδοφόρο από εδώ και στο εξής. Με την έκταση αγορασμένη από το ελληνικό κράτος έναντι 915 εκατ. ευρώ το 2014, η Lamda επέστρεψε σε θετικό πρόσημο ως προς το έργο το 2023 και οι παραθαλάσσιες κατοικίες πωλούνται πλέον έως και έναντι 15.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες
Η ακρίβεια θέλει σοβαρούς καταναλωτές κι όχι πρόθυμους πελάτες

Η άγνοια των τιμών δείχνει αδιαφορία και ειδικά στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές έχουν την εντύπωση ότι τα προϊόντα είναι πιο ακριβά από ό,τι στην πραγματικότητα οι αυξήσεις είναι «περίπατος»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.