Πολιτικη & Οικονομια

Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες

Η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης με αφορμή την σημερινή απόφαση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους

Tην θέση ότι η δίκη στο Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews.

Φλωρίδης: Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους […]», ανέφερε ο υπουργός. 

Στην επισήμανση πως η πλειονότητα των κατηγορουμένων κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο σήμερα, ανεξαρτήτως ισχύοντος ποινικού κώδικα, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε πως «η δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν εάν πρέπει να ασκήσουν έφεση» και πως η πρόθεση της προέδρου του Αρείου Πάγου να ζητήσει να καθαρογραφεί άμεσα η σημερινή δικαστική απόφαση στοχεύει πιθανώς στην τάχιστη εξέλιξη της υπόθεσης, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή (Ιούλιος 2026): «Είδα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, η οποία προφανώς αποσκοπεί στο να οδηγηθεί τάχιστα και σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία, μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την παραγραφή».