Πολιτικη & Οικονομια

Αγαπηδάκη: Από τις 13 Μαΐου τα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Πότε ξεκινά το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για την αποστολή sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Από τις 13 Μαΐου 2024 ξεκινά η αποστολή sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες 21 έως 69 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα (29.4) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη σημασία του εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών κατά του ιού HPV.

Αγαπηδάκη: Από 13.5 τα sms για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

«Μπoρούμε σε 10 χρόνια να μηδενίσουμε τα νέα περιστατικά καρκίνου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και διευκρίνισε ότι από τα 21 μέχρι τα 30 έτη γίνεται δωρεάν τεστ Παπανικολάου. «Θα καλέσουμε πολίτες να λάβουν δωρεάν το σελφ -τεστ από φαρμακείο που ανιχνεύει την παρουσία αιμορραγίας στα κόπρανα», είπε η αναπληρώτρια υπουργός και ανέφερε ότι: «Έχασα φίλη μου από καρκίνο του παχέος εντέρου ενώ σώθηκε η αδερφή της γιατί διαγνώστηκε εγκαίρως. Να μην ντρεπόμαστε. Στην άκρη ο φόβος, σημασία έχει η υγεία και η ζωή μας θα είχαν γλιτώσει πολλοί στη χώρα αν είχαμε αυτά τα εργαλεία νωρίτερα», τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους ξεκινά και πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος. Η χώρα μας θα γίνει επίσης μία από τις πρώτες πέντε στην ΕΕ που ξεκινά πρόγραμμα πρόληψης με μέθοδο αξονικής ακτινοβολίας για τον καρκίνο του πνεύμονα», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. «Ακόμη και χωρίς άυλη συνταγογράφηση, τηλεφωνούμε σε συνεργαζόμενα κέντρα και χωρίς επιβάρυνση δίνουμε τηλεφωνικά ΑΜΚΑ και κλείνουμε ραντεβού για μαστογραφία».