Πολιτικη & Οικονομια

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές στο Ε1 – Ποιους κωδικούς πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες

Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα - Αναλυτικά οι οδηγίες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στην τελική ευθεία περνά πλέον η διαδικασία για την έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα που αφορούσε το νέο έντυπο Ε1 με τις αλλαγές να αφορούν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους μετά και την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης τους.

Οι αλλαγές που αφορούν τους επαγγελματίες στο Ε1

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή, η σχετική εφαρμογή ανοίγει σήμερα. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις αλλαγές που αφορούν τους επαγγελματίες οι οποίοι στο Ε1 θα δουν προσυμπληρωμένα τα ποσά του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος τα οποία έχει υπολογίσει η ΑΑΔΕ ανάλογα με τα έτη που ασκούν δραστηριότητα, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο. Όσοι διαφωνούν θα πρέπει να το αποδείξουν μετά τη διενέργεια ελέγχου, συμπληρώνοντας τους κωδικούς 443- 444 που έχουν προστεθεί στο Ε1.

Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1

Οι νέοι κωδικοί που περιλαμβάνονται στο έντυπο Ε1 και θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι επαγγελματίες είναι:

* Κωδικοί 045-046: Αφορούν όσους εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται  αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης  (π.χ. σχολικά κυλικεία).  Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει:

  • Εξαίρεση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές
  • Εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
  • Άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα

Κωδικοί 047-048: Αφορούν όσους δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.  Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

  • Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν (ορφανού) τέκνο
  • Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα
  • Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας μικρότερο ή ίσο του 25%
  • Έχετε επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100  κατοίκων

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή ή τη μείωση κατά 50% του τεκμηρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ενώ στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος η εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών,  θα ολοκληρώνεται στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία.

* Κωδικοί 405-406: Στους κωδικούς αυτούς οι επαγγελματίες θα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Κλικάροντας πάνω στον κωδικό θα αναδύεται πίνακας στον οποίο θα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

* Κωδικοί 443-444:Θα πρέπει να συμπληρωθούν από όσους αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα και θα ζητήσουν τη διενέργεια  ελέγχου για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής τους για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να δηλώσει αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις  συνθήκες διαβίωσης τόσο του ίδιου όσο και του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων.

* Κωδικοί 445-446: Προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση το απαλλασσόμενο από το φόρο, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα  στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αμείβονται με μπλοκάκι).

Αυτόματη υποβολή

Μία από τις βασικές αλλαγές φέτος είναι ότι περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από μισθούς και συντάξεις, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση, αλλά η ίδια την εφορία. Ωστόσο καλό θα ήταν να ελέγξουν τα στοιχεία που αναγράφονται προκειμένου να δουν αν υπάρχουν τυχόν λάθη.

Το τέλος επιτηδεύματος

Οι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων περιλαμβάνουν και το τέλος επιτηδεύματος. Μαζί με το φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φέτος θα ανέρχεται σε :

  • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα
  • 400- 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο
  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν έδρα σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα με έδρα σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος καθώς θα καταργηθεί για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν του χρόνου