Πολιτικη & Οικονομια

«Δυνάμεις του σκότους» απέκλεισαν από τις ευρωεκλογές τους Σπαρτιάτες - Η πρώτη δήλωση Στίγκα

Πυρά κατά της κυβέρνησης με αφορμή το μπλόκο του Αρείου Πάγου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωεκλογές 2024 - Σπαρτιάτες: «Οι δυνάμεις του σκότους επικράτησαν», λέει ο Βασίλης Στίγκας για τον αποκλεισμό - Αναφέρθηκε σε «καταχθόνιες μεθοδεύσεις».
Για «δυνάμεις του σκότους» κάνει λόγο ο Βασίλης Στίγκας, μετά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές © Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Ευρωεκλογές 2024 - Σπαρτιάτες: «Οι δυνάμεις του σκότους επικράτησαν», λέει ο Βασίλης Στίγκας για τον αποκλεισμό - Αναφέρθηκε σε «καταχθόνιες μεθοδεύσεις».

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο Βασίλης Στίγκας, με αφορμή το μπλόκο του Αρείου Πάγου στην κάθοδο των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές 2024.

Ειδικότερα, ο κ. Στίγκας σε δήλωσή του σημειώνει πως «τελικά  οι δυνάμεις του σκότους με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικράτησαν της ανεξάρτητης σε εισαγωγικά δικαιοσύνης…».

«Πρώτη φορά στα χρονικά με καταχθόνιες μεθοδεύσεις αποκλείεται κόμμα από τις εκλογές. Ο αρχιερέας της διαπλοκής Κυριάκος Μητσοτάκης απαξιώνει το δημοκρατικό πολίτευμα… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοράει την μάσκα της δημοκρατίας κρύβονταν την ανάποδη αλήθεια. Οι "Σπαρτιάτες" παραμένουμε πιστοί στα προτάγματα των προγόνων μας», κατέληξε.

Ευρωεκλογές: Ο Άρειος Πάγος «έκοψε» τους Σπαρτιάτες

Ο Άρειος Πάγος δεν ενέκρινε τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί έλαβαν υπόψη τους την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των 11 βουλευτών του κόμματος για εξαπάτηση εκλογέων, με το σκεπτικό ότι πραγματικός αρχηγός του κόμματος δεν είναι ο Βασίλης Στίγκας, αλλά ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος επίσης ελέγχεται ποινικά, ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά είχαν καταθέσει υπομνήματα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές.

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα οποία έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ως βασικός λόγος αποκλεισμού του κόμματος των «Σπαρτιατών» ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των 11 βουλευτών του για συνέργεια σε εξαπάτηση εκλογέων κατά συναυτουργία. Η ποινική δίωξη σε βάρος των 11 βουλευτών ασκήθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αρεοπαγητική απόφαση ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των «Σπαρτιατών» είναι το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Ηλίας Κασιδιάρης και οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» του «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα τους ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία», επισημαίνουν, μεταξύ των άλλων, οι αρεοπαγίτες.

Αναλυτικότερα, οι αρεοπαγίτες από τις 122 σελίδες της απόφασής τους οι 86 σελίδες αφορούν τους λόγους για τους οποίους κόπηκε το κόμμα των «Σπαρτιατών», εξιστορώντας τη διαδρομή, τη δράση και τις δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη για το κόμμα της «Χρυσής Αυγής», αλλά και το μεταγενέστερο χρονικό διάστημα μετά την ίδρυση των «Σπαρτιατών», καθώς και την καταδίκη του.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφερόμενη στις ενέργειες του Ηλία Κασιδιάρη, επισημαίνουν ότι σε όλες τις κλειστές συναντήσεις που διοργάνωσε, «μετείχε μεγάλος αριθμός επιφανών στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της "Χρυσής Αυγής", ορισμένοι εκ των οποίων είναι και σήμερα βουλευτές του κόμματος "Σπαρτιάτες"».

Και προσθέτουν οι δικαστές: «Καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος "Σπαρτιάτες", το οποίο υποκαθιστά τη "Χρυσή Αυγή" ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ' ελάχιστον, την προηγούμενη - ως ηγετικό στέλεχος της "Χρυσής Αυγής" - ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία».

Ακόμη, η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ότι το κόμμα "Σπαρτιάτες", του οποίου πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε συνολική ποινή καθείρξεως 13 ετών και 6 μηνών για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης "Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή" και την παράνομη οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου, την οποία εκτίει, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας, καθώς και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα. Κατ΄ακολουθίαν των ανωτέρω, το κόμμα "Σπαρτιάτες" πρέπει να μην ανακηρυχθεί και εντεύθεν να μη συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9-6-2024».

Ευρωεκλογές: Ποια κόμματα κόπηκαν

Την ίδια ώρα, το Α1 Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, πέρα από τους Σπαρτιάτες, αποφάσισε να βάλει μπλόκο σε ακόμη 14 κόμματα. Αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν υποβάλει το απαιτούμενο παράβολο των 20.000 ευρώ προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή τους.

Έτσι, δεν θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές τα παρακάτω 15 κόμματα:

 1. Σπαρτιάτες
 2. Οικολόγοι πράσινοι – Πράσινη ενότητα
 3. ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 4. Κίνημα φτωχών Ελλάδος
 5. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΞΟ
 6. ΚΑΘΑΡΣΗ – Νίκος Αντωνιάδης
 7. Πράσινη Οικολογία
 8. Ελλάδα εμείς
 9. Βόρεια Λέγκα Κράμα
 10. Έλληνες – Δημήτριος Μιχάκης
 11. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
 12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ
 13. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΓΙΑΤΗΣ
 14. Ελλήνων Νέα Αρχή
 15. Παιδιά της Ελλάδος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.