Πολιτικη & Οικονομια

Πέτρος Κόκκαλης: «Από την κοινωνική ευθύνη έως το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, ένα χάρτινο καλαμάκι δρόμος»

Συνέντευξη με τον Γραμματέα του «Κόσμου» και υποψήφιο ευρωβουλευτή, για την Πράσινη Συμφωνία

Τόνια Ζαραβέλα
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Συνέντευξη του Πέτρου Κόκκαλη στην ATHENS VOICE 

Την πρώτη ημέρα που ο Πέτρος Κόκκαλης βρέθηκε ως ευρωβουλευτής στο Στρασβούργο ανήκε στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς. Σήμερα, λίγες ημέρες πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, είναι γραμματέας πολιτικού κόμματος, του κόμματος «Κόσμος» και ανήκει στην ευρωομάδα των Πρασίνων. Συναντιόμαστε στο MEP Cafe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία συνέντευξη απολογιστική, για τις μεγάλες προκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, για την Πράσινη Συμφωνία, το lifestyle και τα ποσοστά που δίνουν στο πολιτικό του κόμμα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Ευρωεκλογές 2024: Ο Πέτρος Κόκκαλης στην ATHENS VOICE

«Σχεδόν όλη τη θητεία την υπηρέτησα ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, συγκεντρωμένος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων και προϋπολογισμού, με θέματα που αφορούν την πράσινη Συμφωνία. Δεν έμεινα για πολύ ανεξάρτητος, τώρα είμαι στους Πράσινους που με δέχθηκαν με ομόφωνη απόφαση της Ευρωομάδας τους και στηρίζουν την προσπάθεια να φτιάξουμε και στην Ελλάδα ένα πράσινο κόμμα που να ανήκει στην ευρωπαϊκή Πράσινη Ομάδα, να είναι ένα σύγχρονο πράσινο κόμμα με πολιτικές βασισμένες στα δεδομένα, με πρακτικές και άμεσες λύσεις, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», μας εξηγεί ο Πέτρος Κόκκαλης.

«Εδώ οι Ευρωβουλευτές προσπαθούν να βρουν κοινό τόπο, στην Ελλάδα τσακώνονται»

Ο Γραμματέας του «Κόσμος» αναγνωρίζει ότι μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης Αριστεράς είχε τη δυνατότητα να μιλήσει σε ένα μεγάλο κοινό - ειδικά στην Ελλάδα -, «το οποίο μέχρι το 2019 δεν είχε καταφέρει να δει τη σχέση μεταξύ Κλιματικής και κοινωνικής δικαιοσύνης· δηλαδή, την αλλαγή, την πράσινη μετάβαση ως σύνθημα κοινωνικού μετασχηματισμού», και όπως επισημαίνει: «Αυτό ήταν πολύ χρήσιμο και για εμένα και ελπίζω και για τους ανθρώπους της Αριστεράς. Το μεγάλο μάθημα που πήρα εδώ είναι ότι η δουλειά του Ευρωβουλευτή είναι να μπορεί να βρει έναν κοινό τόπο με τους συναδέλφους από τις άλλες ομάδες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η δουλειά του βουλευτή είναι να τσακωθεί με τις άλλες ομάδες. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό μάθημα, γιατί έτσι έρχονται αποτελέσματα τα οποία είναι κοινώς αποδεκτά». 

Στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του Πέτρου Κόκκαλη, το 58% των υποψηφίων είναι γυναίκες. «Πράγματι. έχουμε ένα ιστορικό - θα έλεγα- ποσοστό συμμετοχή γυναικών. Στο ευρωψηφοδέλτιο του "Κόσμος" θα δει κανείς ανθρώπους που προέρχονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ και από τους Πράσινους και από τον χώρο που θα λέγαμε αριστερά της ΝΔ. Βρίσκουν την ευκαιρία να εκφραστούν για την πράσινη μετάβαση ως αίτημα κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής της οικονομίας και της κοινωνίας». Όπως μας λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, η βασική επιδίωξη του κόμματος είναι να μεταφέρει τη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στον ελληνικό πολιτικό διάλογο, «να δείξει ότι πρόκειται συνολικά ως μία ευκαιρία για έναν κόσμο με περισσότερη υγεία, περισσότερη ισότητα και μεγαλύτερη πρόοδο». Όσο για τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιό του, τονίζει: «Αποτελείται περισσότερο από νέους ανθρώπους, ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη πολιτική εμπειρία στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πολλοί αυτοδιοικητικοί, πολλές γυναίκες, άνθρωποι που έχουν εργαστεί και έχουν γνώση στις πολλές πτυχές της πράσινης μετάβασης: από την ισότητα μέχρι τα κοινωνικά δικαιώματα και από την οικονομία μέχρι την αγροτική παραγωγή… και είναι όλοι άνθρωποι που είχαν το θάρρος να εκτεθούν και να αγωνιστούν για αυτήν την αλλαγή που τη θεωρούμε απαραίτητη. Όλα τα πρόσωπα έχουν κάτι να πουν και θα το πουν μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά και μετά τις ευρωεκλογές. Θα συνεχίσουμε για να καταφέρουμε να συνεισφέρουμε, να υπάρχει και στην Ελλάδα μία φωνή απαιτητική, αναλογική, κριτική, αλλά συνεργάσιμη». 

Ανάμεσα στα πρόσωπα του Ευρωψηφοδελτίου, δεν βρίσκονται άνθρωποι από τον χώρο των media. «Μου έκανε εντύπωση που τα μεγάλα κόμματα, του 15%, του 20% και του 30% νιώθουν την ανάγκη να έχουν γνωστούς ανθρώπους για να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Εμείς, αν και ένα νέο κόμμα, δεν είχαμε αυτήν την ανάγκη». 

«Οι σύγχρονες προκλήσεις και τα προβλήματα θα φέρουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές»

Ο «Κόσμος» απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις, σε όσα η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει - σίγουρα πιο έντονα -  στην επόμενη θητεία. Η Κλιματική Αλλαγή, η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και η συζήτηση του «χαμένου χειμώνα» και του «ανυπόφορου καλοκαιριού» έχουν μπει για τα καλά στα καφενεία. Αυτές οι ανησυχίες, για το περιβάλλον και την ακρίβεια, θα φέρουν τους ψηφοφόρους πιο κοντά στην Ευρωκάλπη, εκτιμά ο Πέτρος Κόκκαλης. «Στις περιοδείες και στους πολίτες που συναντάμε βλέπουμε ότι είναι πλέον κοινός τόπος ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είτε η υπερβολική ζέστη, είτε οι πλημμύρες μάς δημιουργούν έναν μεγάλο κίνδυνο… Εκείνο που έχει αρχίσει ο κόσμος να καταλαβαίνει είναι - εν πολλοίς - ότι και η ακρίβεια είναι ένα αποτέλεσμα της μη μετάβασης, είναι ένα σύμπτωμα του μοντέλου που ακολουθούμε και μας οδηγεί συνέχεια σε αδιέξοδα. Ούτε η Κλιματική Κρίση είναι ένα μετεωρολογικό γεγονός - πολλώ δε μάλλον η θεομηνία, ούτε η οικονομική κρίση είναι τυχαίο γεγονός. Είναι αποτελέσματα μίας πολιτικής νεοφιλελεύθερης της τελευταίας 30ετίας που έχει κάνει πιο ακριβά τα δημόσια αγαθά, πιο σπάνια, και άρα τα πάντα πιο ακριβά. Πιστεύω πώς αυτές οι Ευρωεκλογές θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, γιατί έχουμε περάσει μία πενταετία που καταλάβαμε όλοι ότι χρειαζόμαστε μία ικανότερη και πιο αποτελεσματική ΕΕ. Καταλάβαμε στην πανδημία ότι δεν έχουμε κοινή πολιτική υγείας, στον πόλεμο ότι δεν έχουμε κοινή αμυντική πολιτική και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ μεγάλα για να τα αντιμετωπίσει κάθε κράτος μόνο του. Άρα, πιστεύω ότι ειδικά οι νέοι, που έχουν μία ευρύτερη αντίληψη, θα συμμετέχουν ξανά, όπως έκαναν και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές».

Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ, επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ATHENS VOICE και συνεχίζει: «Δεν χρειάζεται να δούμε τι έγινε στο Ντουμπάι! Στη Θεσσαλία βλέπει κανείς ότι η χώρα μας δεν είναι θωρακισμένη, στον Έβρο μπορεί κανείς να το δει επίσης. Δυστυχώς, και στη Δυτική Μακεδονία. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα του επείγοντος, της επείγουσας ανάγκης να αλλάξουμε ένα μοντέλο. Όλα αυτά δεν ήρθαν μόνα τους είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε και αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι ακριβώς τα πράγματα θα γίνουν όλο και χειρότερα. Συνεπώς χρειαζόμαστε γρήγορες, σοβαρές αλλαγές, γιατί τα πράγματα θα γίνουν όλο και χειρότερο. Από την κοινωνική ευθύνη στο  "ο σώζων εαυτόν σωθήτω", είναι ένα χάρτινο καλαμάκι δρόμος».

«Δεν είμαι καλός στο lifestyle»

Τώρα που η θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο ολοκληρώνεται, και μέχρι οι πολίτες να κρίνουν εάν θα ανανεωθεί ή όχι, ο Πέτρος Κόκκαλης κάνει τον απολογισμό του. Αναγνωρίζει ότι και από τη δική του πλευρά «ευθύνεται» για το πόσο καλά ή λιγότερο γνωρίζουν οι πολίτες για το έργο του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θέλησα να ξοδέψω περισσότερο χρόνο εστιαζόμενος στα κείμενα, στις διαπραγματεύσεις, στη βελτίωση των πραγματικών πολιτικών, παρά στην επικοινωνία των πράξεων. Δεν είμαι πολύ καλός στο lifestyle, αλλά θα μπορούσα να το πράξω καλύτερα. Όπως στον ιδιωτικό τομέα είναι πάντα λάθος να πιστεύουμε ότι φταίει ο πελάτης που δεν προτιμά το προϊόν μας, και στην πολιτική μπορούν να ψέγουν τους πολίτες. Είναι δική μας δουλειά να μπορούμε να το επικοινωνήσουμε καλύτερα, και πιστεύω ότι θα μπορούσα να το έχω κάνει κι εγώ καλύτερα, αλλά ήταν η πρώτη φορά». 

Πέτρος Κόκκαλης: Αυτοί είναι οι αντίπαλοι μας

«Αντίπαλός μας είναι η μισαλλοδοξία και ο φασισμός», απαντά ο Πέτρος Κόκκαλης, στέλνοντας το μήνυμα οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου για να ψηφίσουν κόμματα «που είναι υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Δημοκρατίας και του ορθού λόγου. Κόμματα που δεν λένε ψέμματα».

«Οι αντίπαλοι του "Κόσμου" είναι ξεκάθαροι, και μας έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Πολύ πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν εντόπισε ως εχθρούς τους Πράσινους. Αντίπαλοι του "Κόσμου" είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι επιλέγουν να πουν ψέματα στους πολίτες, να τους παραπλανήσουν, να τους υποσχεθούν επιστροφή σε μία κανονικότητα που – κλιματική - σίγουρα δεν υπάρχει, να τους προτρέψουν να στρέψουν το δάκτυλο στον πιο αδύναμο». Πρόκειται για μία τοποθέτηση που έρχεται τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο της Ακροδεξιάς. Αν επιβεβαιωθούν, οι συσχετισμοί στο Ευρωκοινοβούλιο αλλάζουν. «Η δημοσκοπική άνοδος της Ακροδεξιάς με τρομάζει, γιατί εγώ λόγω της δραστηριότητάς μου εδώ είχα τη δυνατότητα να δω πραγματικά τι πιστεύουν οι ακροδεξιοί, να δω γραμμή  - γραμμή τις τροπολογίες που καταθέτουν και είναι μία ακροδεξιά που είναι διατεθειμένη να οδηγήσει σε μία οπισθοχώρηση κατακτήσεων και κοινωνικών, εργατικών δικαιωμάτων, δικαιωμάτων για την Υγεία, που έχουν κρατηθεί με πολύ κόπο». 

Η μεγάλη αποδοχή του «Κόσμου» και η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων

Ο Πέτρος Κόκκαλης και ο «Κόσμος» παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν κάνει «κρυφές». «Βλέπουμε μία σταθερή πορεία αύξησης στις δημοσκοπήσεις αυτούς τους 2,5 μήνες, κατά τους οποίους αποτελούμε μία επιλογή των ψηφοφόρων. Βλέπω μία μεγάλη αποδοχή και δίψα από τον κόσμο για τον "Κόσμο", άρα έχουμε νομίζω ήδη πετύχει. Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα. Έχουμε πετύχει ήδη σε μεγάλο βαθμό ενοποίηση του πράσινου χώρου μετά από πολλά χρόνια, ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο και αυτό θα μας δώσει τη δύναμη να είμαστε στη συνέχεια εδώ και για τις εθνικές και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές». 

Ο Πέτρος Κόκκαλης κάνει τις δικές του αναγνώσεις για τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν ενόψει Ευρωεκλογών. Εκτιμά ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν το 41% των Εθνικών Εκλογών, «γιατί ο κόσμος έχει αντιληφθεί τα πήλινα πόδια του επιτελικού κράτους και της αριστείας, και τον ψευδεπίγραφο φιλελευθερισμό που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν θα διατηρήσει 33% των προηγούμενων Ευρωεκλογών δεν μπορώ να το ξέρω. Ο,τι λιγότερο θα δημιουργήσει ένα πολιτικό αποτέλεσμα που θα κάνει πολύ πιο επιτακτική την ανάγκη επανασύνταξης του χώρου που είναι στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω να καταθέσω από την εμπειρία μου ότι, εδώ στο Ευρωκοινβούλιο, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ήταν το πεδίο στο οποίο δημιουργήθηκε ο προοδευτικός πόλος γιατί στάθηκε σε πολλές προσπάθειες της Δεξιάς να αναχαιτίσει προοδευτικά νομοθετήματα και πιστεύω ότι μία εθνική, μία ελληνική πράσινη συμφωνία θα είχε αυτόν τον βοηθητικό και προοδευτικό ρόλο στην ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα». 

Πέτρος Κόκκαλης: «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται ένα κόμμα που έρχεται με ειλικρινή διάθεση»

Φοβάται, άραγε, ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοδο του «Κόσμου»; «Θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους, αν φοβούνται ότι έρχομαι, ερχόμαστε, να πάρουμε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι έφερα κάτι τρομερό στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε χρειάζεται να φοβάται κανένας ένα κόμμα το οποίο έρχεται με ειλικρινή διάθεση να σκύψει πάνω από τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου που γνωρίζουμε ότι έρχονται, και να έχει το θάρρος να τα αντιμετωπίσει με πραγματικές λύσεις. Κανένας δεν περισσεύσει σε αυτήν την υπόθεση. Ένας "Κόσμος" είμαστε, όλοι μαζί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και πραγματικά κανείς δεν περισσεύει. Ο Έλληνας ψηφοφόρος έχει κάθε λόγο να μας ψηφίσει γιατί είμαστε – φαίνεται και από το ψηφοδέλτιο μας και από τις θέσεις μας – ένα κόμμα που εκπροσωπεί την πολιτική πράσινη οικογένεια, η οποία απουσιάζει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα. Είμαστε ένα κόμμα που θα είναι πολύ χρήσιμο για τον ελληνικό πολιτικό διάλογο. Είναι ένα κόμμα το οποίο μετέχει σε 7 κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, διοικεί πάνω από 500 δήμους και Περιφέρειες και σε αυτά τα σημεία έχει καταφέρει να μπολιάσει τα λακώματα και να στηρίξει πολιτικές που αφορούν και την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων», σημειώνει κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας ο Πέτρος Κόκκαλης. 

* Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι Γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» και υποψήφιος Ευρωβουλευτής