Πολιτικη & Οικονομια

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων 2024

Ανακοινώθηκε ήδη παράταση έως τον Ιούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χέρι ατόμου που πληκτρολογεί σε κομπιουτεράκι
Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινά η υποβολή © Unsplash +

Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινά η υποβολή - Ανακοινώθηκε ήδη παράταση έως τον Ιούλιο

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής για τις Φορολογικές Δηλώσεις 2024. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή τους, με τους λογιστές και τους φορολογούμενους να πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένα πεδία, για να αποφύγουν τα λάθη. Σε κάθε περίπτωση, ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας

Άτομο μπροστά από λάπτοπ με χαρτιά που απεικονίζουν γραφήματα κάνει υπολογισμούς
Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Παράταση έως τον Ιούλιο © Unsplash +

Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινά η υποβολή

Οι ανακοινώσεις για την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έγιναν από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Όπως είπε ο υφυπουργός, για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών. «Δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο…», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

Φορολογικές Δηλώσεις 2024 - Ποιοι θα δουν προσυμπληρωμένα τα πεδία

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρο Τσάπαλο, φέτος, «πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, συνταξιούχοι και μισθωτοί, με αποκλειστική πηγή εισοδήματος, όμως αυτοί θα δουν προ-συμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι απλά να τσεκάρουν αν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί είναι σωστά και να πατήσουν το κουμπί Υποβολή».

Στις φορολογικές δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:

 • τόκους τραπεζικών καταθέσεων
 • φόροι από τόκους
 • στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
 • δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
 • αποπληρωμή δανείων & καρτών
 • δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d083acm4x2qx)

Ποιοι 18άρηδες θα υποβάλλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις θα κληθούν να υποβάλλουν χιλιάδες 18άρηδες που απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα το 2023, ανεξάρτητα από το αν είναι προστατευόμενα μέλη. 

Σύμφωνα με την ertnews.gr, η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι από τη στιγμή που το φυσικό πρόσωπο, συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2023 και είχε οποιοδήποτε εισόδημα, είναι υποχρεωμένο να υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czu4actv2cnl)

Όπως σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ, ένας νέος ή μια νέα υποχρεούται φέτος να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση, εφόσον:

 • Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
 • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)
 • Απέκτησε εντός του 2023 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)
 • Ίδρυσε εντός του 2023 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του
 • Προχώρησε εντός του 2023 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος
 • Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czx276ujffh5)

Οι μόνοι 18αρηδες που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Οι νέοι φορολογούμενοι, για να περάσουν από την ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν φορολογική δήλωση θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Η ΑΑΔΕ έχει χορηγήσει αυτόματα ΑΦΜ στους νέους ηλικίας από 12 έως 18 ετών ενώ όσοι δεν διαθέτουν κλειδάριθμο θα πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα ψηφιακή διαδικασία για να αποκτήσουν κωδικούς και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Διαβάστε περισσότερα → Φορολογικές Δηλώσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.