Πολιτικη & Οικονομια

Ιωάννης Βαρδακαστάνης: Όραμά μου μία σύγχρονη, κοινωνική, συμπεριληπτική Ευρώπη

«Είμαι έτοιμος να προσφέρω και να εκπροσωπήσω επάξια την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο I. Βαρδακαστάνης, υποψήφιος στις Ευρωεκλογές 2024 μιλά στην Athens Voice για την συμπερίληψη και την Ευρώπη του «αύριο»

O Iωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές 2024 με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά στην Athens Voice για την συμπερίληψη, την Ευρώπη του «αύριο» και τα βήματα που πρέπει να κάνει από σήμερα η Ελλάδα. «H Ευρώπη χρειάζεται ένα συγχρονο κοινωνικό συμπεριληπτικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αύριο», τονίζει.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι λόγοι που σας οδήγησαν να δηλώσετε υποψηφιότητα στις φετινές Ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ;

Έχω ήδη μία μακρά δραστηριοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς από το 1997 συμμετέχω στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία όπου από το 1999 μέχρι και σήμερα διατελώ πρόεδρός της.

Επίσης έχω συνεργαστεί με το Κοινοβουλίο μέσω της διακομματικής ομάδας ατόμων με αναπηρία, αλλά και με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε θέματα συμπερίληψης και θεωρώ πως έχω συνδέσει το όνομά μου με πολλές «νίκες» για τα άτομα με αναπηρία τα τελευταία 25 χρόνια.

Παρ' ότι είμαι τώρα υποψήφιος στις Ευρωεκλογές, έχω ήδη διαγράψει αρκετά χιλιόμετρα στην ΕΕ

Από το 2010 είμαι μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή η οποία είναι θεσπισμένο συμβουλευτικό όργανο από το 1957 για όλους τους ευρωπαίους πολίτες ενώ από πέρσι είμαι πρόεδρος στο τμήμα οικονομικής και νομισματικής ένωσης στο τμήμα οικονομικής συνοχής της ΕΕ.

Συνεπώς είμαι έτοιμος να προσφέρω και να εκπροσωπήσω επάξια την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς γνωρίζω εκ των έσω όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και το Κοινοβούλιο και παρ' ότι είμαι τώρα υποψήφιος στις Ευρωεκλογές, έχω ήδη διαγράψει αρκετά χιλιόμετρα στην ΕΕ με αποτέλεσμα να μπορώ να κάνω και τον απολογισμό μου σε μία σειρά θεμάτων.

Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ σχεδόν 50 χρόνια, από το 1974

Iωάννης Βαρδακαστάνης και Νίκος Ανδρουλάκης

Πιστεύω βαθύτατα πως οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 είναι εκλογές σταυροδρόμι για την ΕΕ, λόγω της ενεργειακής κρίσης, του κύματος ακρίβειας και πληθωρισμού, των γεωπολιτικών εξελίξεων, της κλιματικής κρίσης αλλά και των δύο πολέμων που είναι εν εξελίξει.

Η συμμετοχή μου με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τυχαία, διότι είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ σχεδόν 50 χρόνια, από το 1974, ενώ ήμουν υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και στις περασμένες ευρωεκλογές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ΕΕ έχει ανάγκη από ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων που εγγυώνται το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και αυτά είναι οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες.

Πόσο συμπεριληπτικές είναι αυτές οι εκλογές και ποιες είναι οι δικές σας θέσεις;

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε εργαστεί πολύ συστηματικά για την βελτίωση της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην πολιτική ζωή του τόπου και όχι μόνο.

Πέρσι τον Μάιο προΐδρευα από κοινού με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στο ημικύκλιο του ΕΚ σε μία ολοήμερη σύνοδο για τα άτομα με αναπηρία και από κοινού με συναδέλφους από όλα τα κράτη-μέλη διαμορφώσαμε το μανιφέστο του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος για τις ευρωεκλογές.

Επίσης όταν τέθηκε σε εφαρμογή η Διεθνής Σύμβαση των Ατόμων με Αναπηρία, ηγήθηκα της καμπάνιας στο Ευρωπαϊκό Αναπηρικό Κίνημα

Η συμμετοχή των υποψηφίων με αναπηρία έχει αυξηθεί και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο κάθε πολίτης με αναπηρία και χρόνια πάθηση να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του και στο εκλέγην και στο εκλέγεσθαι.

Παράλληλα όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να εφαρμόζουν μία συμπεριληπτική διαδικασία, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με πάρα πολύ σημαντικές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία στη χώρα.

Σημαντικό εμπόδιο στην Ελλάδα μας αποτελεί το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν αφαιρεθεί διατάξεις που να απαγορεύουν τη συμμετοχή. Παραδείγματος χάριν στην Ισπανία, στη Γερμανία και τη Γαλλία όλα τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, ενώ εδώ αν κάποιο άτομο στερείται δικαιωμάτων λόγω δικαστικής συμπαράστασης δεν μπορεί να ψηφίσει.

Πώς οραματίζεστε την Ευρώπη του αύριο;

H Ευρώπη χρειάζεται ένα συγχρονο κοινωνικό συμπεριληπτικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αύριο.

Εγώ ζητώ από τους πολίτες να εξετάσουν τη μακρά διαδρομή μου εκτός της χώρας και αν η δράση μου βελτίωσε τη ζωή όσων είχα την τιμή να εκπροσωπήσω, τότε πιστεύω πως αξίζει να σκεφτούν με ψηφίσουν.

Επίσης αν δουν πως εκπροσώπησα επάξια τη χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τότε θεωρώ πως αξίζει να με στηρίξουν

Είχα, έχω και θα έχω τη δυνατότητα να τιμήσω τη χώρα μου και την ευκαιρία που μου έδωσε το ΠΑΣΟΚ με αποτελεσματικότητα, με ουσία και με αναφορά στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας που τα ζω καθημερινά και τα ξέρω.