Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 4 - 10 Απριλίου 2024

93 χρονών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dries van Agt και μαζί με τη σύζυγό του πέθαναν χέρι-χέρι από ευθανασία. 

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 912
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dries van Agt και μαζί με τη σύζυγό του
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dries van Agt και μαζί με τη σύζυγό του © Sepia Times/Universal Images Group via Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 4 - 10 Απριλίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

11 βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες αλλά και ο φυλακισμένος Κασιδιάρης, όπως και ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς, που εμφανίζεται ως σύνδεσμος μεταξύ του Κασιδιάρη και των Σπαρτιατών, αναμένεται να διωχθούν –μετά από παραγγελία του Αρείου Πάγου– για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, με ηθικό αυτουργό τον έγκλειστο Χρυσαυγίτη. 

2 βουλευτές (Μανούσος και Δημητροκάλλης) από τους «ατρόμητους» Σπαρτιάτες ακολούθησαν την πεπατημένη των σκληρών ακραίων και ανεξαρτητοποιήθηκαν στο άκουσμα της δίωξης.  

4,68% είχαν λάβει οι φερόμενοι ως κρυφοκασιδιάρηδες στις τελευταίες εκλογές και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα αποφασίσει για το μέλλον τους μέχρι τον Ιούνιο. 

163-164 βουλευτές θα αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μετά την ανακατανομή των εδρών, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. 

3 επιπλέον έδρες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ. 

42,45% θα είναι το ποσοστό που κατέλαβε η ΝΔ στις εκλογές μετά την ενδεχόμενη ακύρωση των Σπαρτιατών. Θα γλιτώσουμε και από το 41 τακατο. 


2.500 αστυνομικούς κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το πρωί της περασμένης Παρασκευής στον απόηχο της στυγερής δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους. Κανένας δεν είχε τη «μαγκιά» να του πει ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί». Μόνο στους πολίτες τα κάνουν. 

40 γυναίκες την ημέρα καταγγέλλουν τον σύντροφό τους για βία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός. 

7 γυναικοκτονίες διεπράχθησαν το 2023. Η νομική κατοχύρωση του όρου έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα από την αριστερά, αν και δεν θα έχει καμία επίπτωση στις ποινές που είναι ισόβια για όλες τις ανθρωποκτονίες. 

23 γυναικοκτονίες είχαν διαπραχθεί το 2015, 21 το 2016 και το 2018. Η αντιπολίτευση ωστόσο ζητά την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθώς ακούγονται διάσπαρτες ανυπόστατες απόψεις περί αύξησης των γυναικοκτονιών. 

18 γραφεία καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας έχουν δημιουργηθεί εντός των αστυνομικών τμημάτων με τη χορηγία ιδιωτικής εταιρείας. 

2 φορές τον μήνα εμφανίζονταν ο φρουρός του τμήματος των Αγίων Αναργύρων σε άλλο αστυνομικό τμήμα, καθώς του είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα από τη δικαιοσύνη για ποινική του υπόθεση. Ξεπερνώ τον ακραίο παραλογισμό της ΕΛ.ΑΣ. και καταγγέλλω πως πρόκειται για φοβερή γραφειοκρατία. Θα μπορούσε να εμφανίζεται στο τμήμα στο οποίο υπηρετεί.


500 συλλήψεις ανηλίκων έχει πραγματοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. τους τελευταίους δύο μήνες. 

40.000 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα.


1.072 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ δεν είχαν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές τους με το POS μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ενώ δεν είχαν καν κλείσει ραντεβού με τον τεχνικό. Ήδη άρχισαν να ακούγονται αιτήματα για «περίοδο χάρητος». 


11% πρόθεση ψήφου καταγράφει για το ΠΑΣΟΚ η δημοσκόπηση της Pulse, πρώτη μετά την πρωτοβουλία κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, η οποία θεωρήθηκε ως κίνηση grand maitre της πολιτικής. 

12,5% είναι η εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με ένα 15% στις Ευρωεκλογές» είχε δηλώσει πρόσφατα η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. 

9% είναι η εκτίμηση αποτελέσματος για την Ελληνική Λύση, πάντα στην ίδια δημοσκόπηση. Η τελευταία κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι της έκλεψε το αφήγημα για τα Τέμπη. 

13% είναι η αντίστοιχη πρόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια δημοσκόπηση. «Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Σ. Φάμελλος που μοιάζει να έχει άμεση –αδιαμεσολάβητη– επαφή με την ίδια την κοινωνία.


2 εκατομμύρια είναι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε (εισερχόμενες στην Ελλάδα) διεθνείς πτήσεις τον Απρίλιο. 

12,9% είναι η αύξηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι, σύμφωνα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. 

5 wild cards (κατά την μπασκετική ορολογία) έχει στη διάθεσή του ο Στέφανος Κασσελάκης για να συμπληρώσει την ευρωλίστα του κόμματός του με στελέχη που δεν ψηφίστηκαν κατά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο ΣΚ. 


700.000 Έλληνες ζουν με επιδόματα από μηδέν έως το πολύ 6.000 ευρώ τον χρόνο, κατά δήλωσή τους στην εφορία

4 δισ. ευρώ ετησίως είναι το συνολικό ύψος των επιδομάτων και προέρχεται στο σύνολό του από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

137 εκατ. ευρώ ήταν η μείωση των επιδομάτων κατά το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. 

244.976 ήταν οι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος τον Δεκέμβριο του 2023, από 274.373 που ήταν τον ίδιο μήνα του 2022. 

26,1% του πληθυσμού θα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας, χωρίς τα επιδόματα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. 

18% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας μετά τα επιδόματα. Σχεδόν ένας στους πέντε, δηλαδή, αλλά χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν τη φοροδιαφυγή.


3 φορές υψηλότερο από τον κατώτατο μισθό είναι το όριο της φτώχειας στην Τουρκία για κάθε νοικοκυριό, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Τουρκικών Συνδικάτων (TÜRK-İŞ). 

16.793 λίρες είναι το συνολικό εισόδημα για μία τετραμελή οικογένεια και προέρχεται κατά κανόνα από ένα εργαζόμενο μέλος. 

54.700 τουρκικές λίρες είναι το όριο της φτώχειας για την ίδια τετραμελή οικογένεια. 

3,29% ήταν ο πληθωρισμός τροφίμων τον Μάρτιο στην Τουρκία.

75,09% ήταν ο σωρευτικός πληθωρισμός στα τρόφιμα σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα. Λέτε να πρόκειται για ακρίβεια Ερντογάν;


28 ετών (και εξαιρετικά υγιής κατά τ’ άλλα) είναι η Zoraya ter Beek από την Ολλανδία, η οποία αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της με ευθανασία καθώς έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και οι γιατροί της διεμήνυσαν ότι: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για σένα. Δεν θα γίνει ποτέ καλύτερο». Το τέλος θα έρθει τον Μάιο. 

23 χρόνια νωρίτερα, το 2001, η Ολλανδία κατέστησε νόμιμη την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

8.720 θάνατοι από ευθανασία κατεγράφησαν πέρυσι στην Ολλανδία. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% όλων των θανάτων στη χώρα. 

93 χρονών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dries van Agt και μαζί με τη σύζυγό του πέθαναν χέρι-χέρι από ευθανασία.


Verba Volant

Γιάννης Γιοκαρίνης 

«Μια λέξη μόνο θα σας πω, υπήρξε ερωτική υπερχείλιση».
Ο άλλοτε δημοφιλής τραγουδιστής εξήγησε τη σκηνή της ενδοοικογενειακής βίας με ένα υδραυλικό παράδειγμα. Το γεγονός ότι όλα τα media αναπαράγουν –προς ενημέρωση– τη φράση, δεν γίνεται για λόγους ενημέρωσης αλλά αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα «Νούμερα». Τι κάνει το κράτος;      

Μανώλης Σφακιανάκης

«Μας αρέσουν τα challenges, είμαστε Υδροχόοι, γεννημένοι για να ξαναγεννιόμαστε από τις στάχτες μας».
Προσπερνώ την αστρομαντεία και τον πληθυντικό Ιουλίου Καίσαρα και μένω στην ουσία. Ο άνθρωπος που καθυπόταξε το ηλεκτρονικό έγκλημα, απέδωσε –εν μέρει– τη στυγνή δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους στην κακή χρήση των social media. Φήμες βέβαια λένε ότι παλαιότερα έστελνε μηνύματα με ψευδώνυμο από το προσωπικό του email. Ένα σκαλί πάνω από το θρυλικό password 1234.  

Κυριάκος Βελόπουλος

«Ο Έλληνας μπορεί να έχει πάρα πολλά λεφτά αλλά δεν τον αφήνουν! Με την Ελληνική Λύση θα αξιοποιήσουμε επιτέλους τον ορυκτό πλούτο της χώρας, οι Έλληνες θα απολαμβάνουν μισθούς 4.000 ευρώ και οι συνταξιούχοι μας θα έχουν συντάξεις πλουσιοπάροχες!»
Λεφτά υπάρχουν reloaded. Φυσιολογικό για τον άνθρωπο που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και κατόρθωσε να πουλήσει φάρμακο για την καράφλα όντας καραφλός. Μόνο που 4 είναι λίγα, βάλε άλλα 2-3. Ο νιος είναι λεβέντης. 

Βούλα Κεχαγιά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding».
Αφού διαγνώσατε το πρόβλημα, μπορείτε να ζητήσετε από τον Alexis 2.0 να σας συστήσει στην Publicis.   

Κυριάκος Βελόπουλος

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει κανένα αντίκρισμα, αλλά θα τη στηρίξουμε».
Το «φάρμακο για τη φαλάκρα» δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά να το βάλετε. Σκεφθείτε ότι κάποιοι τον πίστεψαν και τότε.

Ηλίας Κασιδιάρης

«Αν είχα χιούμορ θα δήλωνα ότι στηρίζω ΝΔ, ώστε ο Άρειος Πάγος να ασκήσει δίωξη στους βουλευτές της και το εκλογοδικείο να τους αποβάλει άμεσα από τη Βουλή».
Δεν έχεις. Προχωράμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ