Κοσμος

Ολλανδία: Σωματικά υγιής 28χρονη επέλεξε την ευθανασία - Η μάχη που δίνει με την κατάθλιψη

Περιγράφει πώς έχει σχεδιάσει το «τέλος» της

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η 28χρονη από την Ολλανδία αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία
Ολλανδία: Προχωρά σε ευθανασία λόγω κατάθλιψης © X

Ολλανδία: Προχωρά σε ευθανασία λόγω κατάθλιψης - Περιγράφει πώς έχει σχεδιάσει το «τέλος» της

Μια σωματικά υγιής 28χρονη Ολλανδή αποφάσισε να βάλει νόμιμα τέλος στη ζωή της, λόγω της μάχης που έδινε με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Η Zoraya ter Beek, η οποία ζει σε ένα μικρό χωριό στην Ολλανδία κοντά στα γερμανικά σύνορα, έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί σε ευθανασία τον Μάιο. Η Ter Beek, που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει ψυχίατρος, αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλη της τη ζωή.

Ολλανδία: Προχωρά σε ευθανασία λόγω κατάθλιψης

Η 28χρονη δήλωσε ότι αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία όταν οι γιατροί της είπαν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για σένα. Δεν θα γίνει ποτέ καλύτερο».

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να τερματίσουν τη ζωή τους ενώ υποφέρουν από μια σειρά προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος που ενισχύεται από την οικονομική αβεβαιότητα, την κλιματική αλλαγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα ζητήματα, ανέφερε η Free Press. «Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που έφεραν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, όταν προηγουμένως ήταν η ύστατη λύση», είπε ο Stef Groenewoud, που εργάζεται στον τομέα της υγείας στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen, στην Ολλανδία και πρόσθεσε: «Βλέπω το φαινόμενο ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις, και ιδιαίτερα σε νέους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τα παρατάει πιο εύκολα από πριν».

Η Ter Beek σχεδιάζει να αποτεφρωθεί μετά την ευθανασία, που θα γίνει στον καναπέ του σαλονιού της. Ένας γιατρός θα της δώσει πρώτα ένα ηρεμιστικό και στη συνέχεια ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Ο φίλος της θα είναι στο πλευρό της μέχρι το τέλος. «Η γιατρός παίρνει πραγματικά χρόνο. Δεν είναι ότι μπαίνουν και λένε: ξάπλωσε σε παρακαλώ! Τις περισσότερες φορές είναι πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ για να ηρεμήσει τα νεύρα και να δημιουργήσει μια απαλή ατμόσφαιρα», είπε: «Τότε με ρωτάει αν είμαι έτοιμη. Θα πάρω τη θέση μου στον καναπέ. Θα ρωτήσει για άλλη μια φορά αν είμαι σίγουρη και θα ξεκινήσει τη διαδικασία και θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι. Ή, στην περίπτωσή μου, έναν ωραίο υπνάκο, γιατί το μισώ αν οι άνθρωποι λένε "ταξίδι". Δεν πάω πουθενά». 

Η ευθανασία είναι νόμιμη στην Ολλανδία από το 2001

Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκανε νόμιμη την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2001.

Από τότε, έχει γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ του πληθυσμού. Το 2022, υπήρξαν 8.720 θάνατοι από ευθανασία στην Ολλανδία—που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% όλων των θανάτων στη χώρα. Τον Φεβρουάριο, ο 93χρονος πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Dries van Agt και η σύζυγός του πέθαναν χέρι-χέρι από ευθανασία.

Οι επικριτές της νομιμοποίησης της ευθανασίας λένε ότι άνθρωποι όπως ο Ter Beek ενθαρρύνονται να αυτοκτονήσουν από το νόμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ