- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Κομισιόν δικαιώνει τον Κυριάκο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Τι προβλέπει η συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία
Κομισιόν: Τι απαντά για τον νόμο Πιερρακάκη για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα - Μετά από ερώτηση ευρωβουλευτών.
Η Κομισιόν με απάντηση της σε ερώτηση ευρωβουλευτών ουσιαστικά δικαιώνει το νόμο του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη, αναφορικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Κομισιόν: Απάντηση για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ κ.κ. Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη - Νικολάου Αλαβάνου για το συγκεκριμένο ζήτημα:
«Σύμφωνα με την πάγια νομολογία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ανάγκη τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για το εμπόριο υπηρεσιών (GATS) για την ελευθερία εγκατάστασης, την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, καθώς και τις διατάξεις του Χάρτη που αφορούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία για την ίδρυση ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ελευθερία επιχειρηματικής δραστηριότητας», κάνοντας ρητή αναφορά στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2020 για την περίπτωση της Ουγγαρίας.
Την ίδια απόφαση επικαλούνται, όπως είναι γνωστό και πολλάκις εκτέθηκε δημοσίως στην συζήτηση για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πολλές από τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων (Βενιζέλος, Σκουρής, Μανιτάκης, Αλιβιζάτος κ.λ.π.), οι οποίοι τόνιζαν τη συνταγματικότητα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Η απάντηση αυτή της Κομισιόν θα μπορούσε να θεωρηθεί μιας μορφής πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που του τεθεί σχετικό προδικαστικό ερώτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της κυρίας Ιβάνοβα , χαιρετίζει επίσης την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να επικυρώσει την Σύμβαση της Λισαβόνας .
Η Σύμβαση διασφαλίζει τα δικαιώματα των φοιτητών, στο πλαίσιο της διακρατικής κινητικότητας, μέσω μίας βελτιωμένης αναγνώρισης των πτυχών τους.
Σύμφωνα με το Άρθρο 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, καθώς η ΕΕ συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ποιότητας και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για όλους ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και, εάν χρειαστεί, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τη δράση τους.
Η Επιτροπή δεσμεύεται να ενισχύσει την αμοιβαία αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων στο εσωτερικό της ΕΕ και εργάζεται με τα κράτη μέλη και τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλίσει την αυτόματη αναγνώριση των προσόντων εντός της ΕΕ, με βάση τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από τους υπουργούς Παιδείας το 2018 και το 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόθεση της Ελλάδας να επικυρώσει τη Σύμβαση της Λισαβόνας για την Αναγνώριση 3. Αυτή, διασφαλίζει τα δικαιώματα των φοιτητών στο πλαίσιο της διακρατικής κινητικότητας μέσω μιας πιο εξορθολογισμένης αναγνώρισης των διπλωμάτων.
Η Διαδικασία της Μπολόνιας είναι μια εθελοντική διακυβερνητική διαδικασία 49 χωρών, που ξεπερνά τα όρια της ΕΕ, η οποία καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση (EHEA) το 2010.
Οι χώρες που συμμετέχουν στη διαδικασία της Μπολόνια επιδιώκουν να εκπληρώσουν ένα σύνολο κοινών δεσμεύσεων που διευκολύνουν τη διακρατική συνεργασία και κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ποιότητας και της αναγνώρισης των ακαδημαϊκών μονάδων. Οι δραστηριότητές της δεν σχετίζονται με την εισαγωγή ή τα δίδακτρα των φοιτητών.
Σύμφωνα με την πάγια νομολογία 4, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την ανάγκη τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο Υπηρεσιών (GATS) για την ελευθερία εγκατάστασης, την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, καθώς και τις διατάξεις του Χάρτη σχετικά με την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία ίδρυσης ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ελευθερία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μιλάει στην Athens Voice για τη θητεία του και τις προκλήσεις του μέλλοντος
Τα ποσά και οι προοπτικές ζαλίζουν
Tο έγγραφο της Ιωάννας Κλάπα Χριστοδουλέα φέρει την ένδειξη εξαιρετικά επείγον
Πριν την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου
Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε ενέργειες που θα περιθωριοποιήσουν τη χώρα μας από τους συμμάχους της, βάζοντάς την στην ίδια ομάδα με «προβληματικές» περιπτώσεις όπως η Ουγγαρία
Τα χρονοδιαγράμματα και οι ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ
Σημαντική γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας μέσω ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών
Η αναφορά του στο ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
«Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα»
Με αφορμή την ομιλία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης
Τι είπε για την υποψηφιότητα Κατσέλη
Τον Σεπτέμβριο είχαν φάει μαζί μεσημεριανό στο Μουσείο Μπενάκη
Aμφότεροι υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Αβέρωφ
Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Και όγδοη ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης - 8 βασικά έργα του που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται
Τι χρειάζεται για να εκλεχθεί
Η τοποθέτηση της Τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.