Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου για Τέμπη: «Όταν βλέπω γραμμές τρένου νιώθω πόνο, οργή και ντροπή»

Η συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας στον Σταύρο Θεοδωράκη

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραχώρησε μία διαφορετική συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη και την εκπομπή «Πρωταγωνιστές», που ακολούθησε τη διαδρομή της από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σταυρόπολη Ξάνθης, μέχρι και το Προεδρικό Μέγαρο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την απόφασή της να γίνει δικαστικός, το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την ισότητα στον γάμο, την τοξικότητα στην πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στις γυναίκες που την έχουν επηρεάσει. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0bofdnn5wq1)

 Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Σταύρο Θεοδωράκη - Η συνέντευξη στους «Πρωταγωνιστές»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γύρισε πίσω στα παιδικά της χρόνια και αναφέρθηκε στην απόφασή της να μπει στη Νομική. Όπως περιγράφει ποτέ οι γονείς της δεν την πίεσαν, αλλά σίγουρα το οικογενειακό της περιβάλλον την επηρέασε στο να επιλέξει τη συγκεκριμένη σχολή και μετέπειτα να δώσει εξετάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Γρήγορα η συζήτηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη οδηγήθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να λέει ότι «από την ημέρα εκείνη, όταν βλέπω γραμμές ή τρένο, πέρα από τον πόνο και την οργή, νιώθω και ντροπή ακόμη. Θέλω να πιστεύω πως ναι, θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Είναι απαίτηση της κοινωνίας, του καθενός από εμάς. Από τη βραδιά εκείνη, που χάθηκαν 57 ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων ανθρώπων, τα αισθήματα του πόνου και της οργής είναι αυτά νομίζω που διακατέχουν όλους μας. Θέλω να πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει το χρέος της. Οφείλει να το κάνει. Όλοι περιμένουμε απαντήσεις. Να αναζητηθούν, να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει η τιμωρία που προβλέπει η έννομη τάξη. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα, αλλά πιστεύω πάντα ότι στη Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι με τον κάθε πολίτη, ιδίως με τους ανήμπορους και τους ευάλωτους, και σε κάθε περίπτωση να αναζητά το δίκιο και να το απονέμει. Να έχει την αίσθηση ο πολίτης ότι βρήκε, όπως λέμε, το δίκιο του». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0boiultiva1)

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου αν αισθάνεται περήφανη για την ελληνική Δικαιοσύνη, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντά: «Είναι πολύ μεγάλη, βαριά κουβέντα, να πω ότι είμαι περήφανη. Εγώ δεν έχω να κρίνω και κανέναν. Υπήρξα σχεδόν 40 χρόνια δικαστής. Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Βεβαίως θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Άνθρωποι είναι και οι δικαστές. Αυτό που μέσα μου βαθιά εύχομαι και ελπίζω, είναι ακριβώς ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν επηρεάζονται από κανέναν στην κρίση τους. Αυτό εύχομαι πάντα». 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την ισότητα στον γάμο

Σε ό,τι αφορά την ισότητα στον γάμο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε σε όσα γράφτηκαν ή ειπώθηκαν περί συμμετοχής της στα επινίκια της ψήφισης του νόμου. «Δεν έχουν ακριβώς έτσι τα πράγματα», απάντησε αρχικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επινίκια για ένα νόμο. Είναι μια εμβληματική ρύθμιση που αφορά το δικαίωμα μιας ομάδας συμπολιτών μας να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους εμάς και μάλιστα δικαιώματα και στα παιδιά. Σαράντα σχεδόν χρόνια ως δικαστής και τέσσερα χρόνια που συμπληρώνω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομίζω έχω δείξει την ευαισθησία μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καθολική απόλαυσή τους από όλους τους πολίτες. Αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι όποιος επιδιώκει μια συμπεριληπτική κοινωνία, μπορεί να διχάσει». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0bormp0mx3l)

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα ελληνοτουρκικά

Η συζήτηση στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» οδηγήθηκε και στα ελληνοτουρκικά. «Είναι βέβαιο ότι οι λαοί ευημερούν με την ειρήνη. Όπως έχει λεχθεί, ήδη από τους Ρωμαίους, "όταν θέλεις να έχεις ειρήνη, είναι καλό να ετοιμάζεσαι για πόλεμο". Αν δούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας στον παγκόσμιο χάρτη τα τελευταία χρόνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να προετοιμάζεται κανείς και για πιο δύσκολες καταστάσεις. Ήδη η Ευρώπη ετοιμάζει να κινηθεί προς τη στρατηγική της αυτονομία». Στη συνέχεια, η ΠτΔ αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα. «Η Χαμάς έκανε μια βάναυση επίθεση. Από κει και πέρα όμως, το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ, το οποίο αναγνωρίστηκε εξαρχής, πρέπει να έχει κάποια όρια. Δεν μπορεί να φτάνουμε να χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές. Αυτό που θα έπρεπε κάποια στιγμή να συμβεί και το ευχόμαστε, νομίζω όλοι, είναι να υπάρξει δυνατότητα για όλους αυτούς τους λαούς να συνυπάρξουν. Έχουν εξίσου δικαίωμα να υπάρχουν και οι Παλαιστίνιοι». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0botswugaqh)

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκας Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Τι να υποθέσει κανείς; Ότι είμαστε σε μια πολιτεία ισότητας ή είναι και ένα άλλοθι η επιλογή μιας γυναίκας σε αυτά τα αξιώματα;», τη ρώτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης για να λάβει την απάντηση: «Ίσως κανένα από τα δύο. Είναι η πορεία των πραγμάτων. Όταν επέλεξα να γίνω δικαστής και έδωσα εξετάσεις στο Συμβούλιο Επικρατείας ήμουν η δέκατη γυναίκα που μπήκε. Το 2018 έγινα πράγματι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι τότε, η εξέλιξή μου ήταν μια σταδιοδρομία δικαστή, κρινόμουν από τους συναδέλφους μου. Είναι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κατά το Σύνταγμα. Έφτασα λοιπόν να επιλέγω από το Υπουργικό Συμβούλιο τότε». 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις γυναίκες που την έχουν επηρεάσει

Ακόμη, η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε για τις γυναίκες που την έχουν επηρεάσει. «Πρώτα από όλα θα έλεγα ότι εκπροσωπώ το φύλο μου. Είμαι εδώ εκπροσωπώντας όλες τις άλλες. Όλες τις άλλες που πέτυχαν μικρά ή μεγάλα πράγματα. Και το βρίσκω πολύ συγκινητικό στα ταξίδια που κάνω σε μικρότερες πόλεις, σε νησιά, να βρίσκω γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που συνήθως είναι οι γυναίκες που μπορεί να ήταν στα χωράφια, στο σπίτι, δεν είχαν την ευκαιρία να κάνουν καριέρα, να διεκδικήσουν περισσότερα. Πρόσφεραν όμως από εκεί που ήταν. Βλέπω μεγάλη συγκίνηση στο πρόσωπό τους. Βλέπουν ότι θα μπορούσα να είμαι κόρη τους ή εγγονή τους πολλές φορές. Η συγκίνηση πραγματικά για εμένα είναι πολύ σημαντικό. Είμαι εδώ και για αυτές. Γιατί έχουν προσφέρει πολλές γυναίκες πολλά για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα. Άρα, αν ήθελα να μιλήσω για ηρωίδες, θα έλεγα ότι οι ηρωίδες μου είναι απλές καθημερινές γυναίκες. Όσες προηγήθηκαν και όσες συνεχίζουν να αγωνίζονται. Επειδή όμως αναφερθήκατε και σε κάποιες επώνυμες, από τα διαβάσματά μου, σαν δικαστής πια, όταν μεγάλωσα, έχω πράγματι ξεχωρίσει τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, γιατί ήταν εμβληματική φυσιογνωμία. Αγωνίστηκε να καταφέρει αυτά που κατάφερε, να είναι η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και με μια πάρα πολύ μακρά πορεία, ίσως κοντά σαράντα χρόνια». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0bp3ifijcwp)

Επιπλέον, ρωτήθηκε και για την τοξικότητα στην πολιτική. «Η τοξικότητα, είτε είναι στην πολιτική σκηνή, είτε είναι στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, δεν είναι κάτι που ωφελεί. Ίσα ίσα συσκοτίζει τα πράγματα. Όταν δεν είναι κανείς νηφάλιος να ακούσει την άλλη άποψη, να ανταλλάξει επιχειρήματα, δεν μπορεί να καταλήξει. Πρέπει να μένουμε όσο μπορούμε ψύχραιμοι και να ανοίγουμε προς τον άλλον. Να ακούσουμε και τη δική του πλευρά. Αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό», κατέληξε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d0bpgy4yxd49)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.