Πολιτικη & Οικονομια

«Όχι» λέει η κυβέρνηση στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Σ. Ζαχαράκη: Έχουμε την απόλυτη κάλυψη της απώλειας ζωής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 «Όχι» λέει η κυβέρνηση στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη © ΑΠΕ-ΜΠΕΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Σοφία Ζαχαράκη: Εκ νέου κυβερνητική άρνηση της ενσωμάτωσης του όρου «γυναικοκτονία» στο ποινικό δίκαιο - Ποια κόμματα το ζητούν

«Όχι» στην αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως νομικού όρου είπε η κυβέρνηση, με την Σοφία Ζαχαράκη από τη Βουλή να αρνείται τις τροπολογίες που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d09v5701nt6h)

Ζαχαράκη: Ο νόμος ήδη καλύπτει τι γυναικοκτονίες

Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για ένα διακομματικό διάλογο. Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη, η κατάσταση με τις γυναικοκτονίες στη χώρα αποτελεί λόγο για μια ριζική αντιμετώπιση, ουσιαστική, βαθιά και σίγουρα όχι νομική, με συμβολικές διατάξεις σε ένα κατεξοχήν κανονιστικό κείμενο, όπως είναι ο ποινικός κώδικας. «Το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα», κατέληξε η Υπουργός.

Λέγοντας ουσιαστικά «όχι» στην πρόταση των κομμάτων της Αριστεράς, υποστήριξε ότι το πλέον σημαντικό είναι να «χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία, και το κάνουμε, αλλά στον ποινικό κώδικα, με την πρόσφατη αλλαγή έχουμε την απόλυτη κάλυψη της απώλειας ζωής με την υψηλότατη των ποινών».

«Απέχουμε από δημιουργία εντυπώσεων»

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε ακόμα ότι το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε ως Πολιτεία είναι να απέχουμε από δημιουργία εντυπώσεων ή και τεχνάσματα μιας μικροπολιτικής διαχείρισης.

«Γιατί πρέπει να παλέψουμε για μια ενιαία πολιτική και κοινωνική απάντηση στο πρόβλημα. Να παλέψουμε έτσι ώστε να εκριζώσουμε τις αιτίες και να αλλάξουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπράττονται αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να στηρίξουμε αποτελεσματικά όσες βρίσκονται στη ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφοράς και ως κυβέρνηση το κάνουμε όσο πιο συνεκτικά μπορούμε. Όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στο να επιχειρήσουμε να διαχωρίσουμε την αξία της ζωής ή την απαξία της πράξης σε σχέση και με βάσει το φύλο», δήλωσε.

Πλεύρης: Προβλέπονται βαρύτατες ποινές για την ανθρωποκτονία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, απορρίπτοντας την τροπολογία και τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της ρατσιστικής βίας προβλέπονται, στον ποινικό κώδικα, βαρύτατες ποινές για την ανθρωποκτονία η οποία πλέον είναι ισόβια κάθειρξη.

Ποια κόμματα ζητούν νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «καθόλου απλά συμβολική», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, που την κατέθεσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την «αναγνώριση επί της ουσίας της έμφυλης βίας».

Αναφερόμενος στην δολοφονία της Κυριακής Γρίβα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχαν Αχμέτ, δήλωσε πως «ζητάμε από την Κυβέρνηση και από τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας την απόδοση ευθυνών με διαφάνεια για το συγκεκριμένο περιστατικό», αλλά «ας προχωρήσουμε ως πολιτικό σύστημα στη διαμόρφωση του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύσει τις ζωές των γυναικών από αδίστακτους κακοποιητές που κυκλοφορούν ανάμεσά μας».

Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε «μία 28χρονη δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. Μία γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια και προστασία και η απάντηση ήταν να καλέσει το “100” για να έρθει κάποιο περιπολικό. Η πολιτεία λέει στα θύματα: βγάλτε τον σκασμό ή φύγετε από την χώρα, και συμπλήρωσε ότι η Νέα Αριστερά θα καταθέσει εκ νέου την τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ζήτησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καταλόγισε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό «ατολμία στο αυτονόητο» και επανέλαβε ότι για το θέμα αυτό έχει καταθέσει 11 επίκαιρες ερωτήσεις εδώ και πέντε μήνες, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ