Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Γερουλάνος: Δεν θα αφήσουμε τις γειτονιές της Αθήνας χωρίς σχολεία γενικής εισαγωγής

Ερώτηση στη βουλή για το 26ο Γυμνάσιο και το 26ο Λύκειο του Μαρασλείου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παύλος Γερουλάνος: Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών δεν πρέπει να στερηθούν το δικαίωμα πρόσβασης σε Γυμνάσιο και Λύκειο της γειτονιάς τους

Να εισακουστεί το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, ώστε να παραμείνουν γενικής εισαγωγής το 26ο Γυμνάσιο και το 26ο Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο) και να σεβαστεί η κυβέρνηση το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ένα δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ελεύθερη πρόσβαση ζητά o Παύλος Γερουλάνος, με σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Έχει αποφασίσει μήπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κατοικείται πλέον το κέντρο της Αθήνας από οικογένειες; Δεν καταλαβαίνετε ότι εκεί ακριβώς οδηγεί μία οικογένεια η μη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών της σε Γυμνάσιο ή Λύκειο της περιοχής;», διερωτάται ο βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Η ιστορία ξεκινάει από το 2022 όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, για πρώτη φορά, η μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθηνών σε Πειραματικό και κανείς από το Υπουργείο Παιδείας δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει, σε δημόσια διαβούλευση, το υπαρκτό πρόβλημα των κατοίκων, πόσο μάλλον να δώσει λύση σε αυτό.

Μάλιστα, ενώ οι γονείς δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε την Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθηνών σε Πειραματικό, το Υπουργείο θεσμοθέτησε εκ νέου τη διαδικασία μετατροπής σχολείων σε πρότυπα και πειραματικά και μετέτρεψε εκ νέου το 26ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών σε Πειραματικό. Κι αυτό, παρ' όλο που γνωρίζει το Υπουργείο ότι εκκρεμεί και νέα προσφυγή του Συλλόγου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδικάζεται τον προσεχή Μάιο.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται ακόμα εμφανέστερη, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μιλάμε για μια περιοχή στην οποία ήδη λειτουργούν ήδη επτά (7) σχολεία περιορισμένης πρόσβασης, στα οποία η εισαγωγή απαιτεί εξετάσεις ή κλήρωση.

Ο Παύλος Γερουλάνος επισημαίνει την απουσία διαλόγου, μέριμνας και λύσης στο πρόβλημα από μεριάς της Kυβέρνησης, που οδηγούν:

Στη διάλυση του οικογενειακού ιστού σε μία από τις ιστορικότερες γειτονιές της Αθήνας, καθώς κανένα νέο ζευγάρι δεν θα επιλέξει για μόνιμη κατοίκηση μια περιοχή χωρίς δημόσια, ελεύθερα προσβάσιμα σχολεία.

Στην αποδιοργάνωση του οικογενειακού προγραμματισμού των οικογενειών που κατοικούν στην περιοχή, καθώς αν παραμείνουν εκεί, θα πρέπει να σκεφτούν είτε την οικονομική επιβάρυνση του ιδιωτικού σχολείου, είτε την επιβάρυνση των μεγάλων μετακινήσεων για να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε άλλα δημόσια σχολεία γειτονικών περιοχών, είτε να ζήσουν με την ανασφάλεια ότι μπορεί το παιδί τους να γίνει δεκτό σε μία από τις περιορισμένες θέσεις των πρότυπων ή πειραματικών σχολείων.

Οδηγεί σε μαρασμό το 15ο Δημοτικό Σχολείο, ένα από τα πιο παλιά και καλά σχολεία της Αθήνας, μιας και οι γονείς, μπροστά στην υπαρκτή προοπτική να μην μπορούν να συνεχίσουν τα παιδιά τους στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, έχουν αρχίσει να ψάχνουν εναλλακτικές, έτσι ώστε τα παιδιά τους να ακολουθήσουν ένα σχολείο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:

  1. Θα εισακούσετε το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών να παραμείνουν γενικής εισαγωγής, το 26ο Γυμνάσιο και το 26ο Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο);
  2. Σε κάθε περίπτωση, τι θα κάνετε για να σεβαστείτε το δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, για ένα δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ελεύθερη πρόσβαση;