Πολιτικη & Οικονομια

Φλωρίδης: Ο ανακριτής επί 5 μήνες δεν μπορούσε να ακούσει τις συνομιλίες λόγω νόμου

«Εκτίθεται καθημερινά η ΝΔ» απαντά το ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Γιώργος Φλωρίδης για τις ηχογραφημένες συνομιλίες και το κενό νόμου
O Γιώργος Φλωρίδης© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Φλωρίδης: Τι είπε για τις ηχογραφημένες συνομιλίες και το κενό νόμου - Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

«Δεν περιμένουμε τίποτα απολύτως από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της», τόνισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης και την απάντησή της στις καταγγελίες περί «μονταζιέρας» ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «το δημοσίευμα είχε παραπλανητικό τίτλο, απολύτως ψευδή, ο οποίος δεν υποστηριζόταν από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος που έγραφε ότι δεν ισχύει η μονταζιέρα».

Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την συγκάλυψη των ευθυνών ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «πριν από λίγες ημέρες στην ολομέλεια συζητήθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν ότι δεν βρήκαν την τόλμη να καταθέσουν πρόταση προκειμένου να εκδιωχθεί ποινικά ο κ. Καραμανλής».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d04b7p352tr5)

Φλωρίδης: Μου μετέφεραν ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ακούσει τις συνομιλίες λόγω νόμου

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν μιλάμε για κακουργηματικές πράξεις σε υπουργούς, αυτές δεν φεύγουν από το προσκήνιο για 20 χρόνια» είπε ενώ στο ερώτημα πώς η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη ανέφερε: «Όταν ανέλαβα υπουργός, μου μετέφεραν ότι ο ανακριτής δεν μπορεί να ακούσει τις συνομιλίες των εμπλεκομένων γιατί δεν του το επιτρέπει ο νόμος. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό κατεπείγουσα διάταξη ο οποίος και έδωσε εντολή να γίνει άμεσα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε μάλιστα ότι «πρώτα βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες των μηχανοδηγών και κατόπιν τις άκουσαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να τις ενσωματώσουν στη δικογραφία».

Επίσης τόνισε ότι υπήρχαν και άλλες συνομιλίες και όχι μόνο αυτές που διέρρευσαν στη δημοσιότητα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι από 1η Σεπτεμβρίου οι κατηγορούμενοι πηγαίνουν κατευθείαν στη δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει βούλευμα. Οπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει όταν «ο ανακριτής τελειώσει την έρευνά του και διαβιβάσει τον φάκελο στην εισαγγελία, ο εισαγγελέας να μπορεί να πάει την υπόθεση κατευθείαν στο δικαστήριο, χωρίς να αναμένει βούλευμα».

Αναφορικά με τη δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι ετοιμάζεται ο καινούριος χώρος και η δίκη θα ξεκινήσει όταν ο ανακριτής κλείσει τον φάκελο και τον στείλει στον ειγαγγελέα ο οποίος ετοιμάσει τα κατηγορητήρια και τους παραπέμψει σε δίκη».

Οσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι παράμετροι χωρίς κενά που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μετά το καλοκαίρι.

Ο κ. Φλωρίδης, αναφέρθηκε και στο «μπάζωμα» που καταγγέλθηκε ότι έγινε στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών, υποστηρίζοντας ότι δεν έπεσε «ούτε ένα εκατοστό τσιμέντου. Αντίθετα έπεσαν χώματα και χαλίκια προκειμένου να γίνουν δρόμοι ώστε να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία το σημείο. Επίσης στον τόπο του δυστυχήματος υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος για λόγους ασφαλείας καλύφθηκε με χαλίκια».

ΠΑΣΟΚ για Φλωρίδη: Εκτίθεται καθημερινά η ΝΔ

Τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη σχολίασε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ομνύει στην απόδοση δικαιοσύνης χωρίς εξαιρέσεις, εκτίθεται καθημερινά όλο και περισσότερο».

Όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, «σε σημερινή του συνέντευξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2023, όταν και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, ενημερώθηκε από τον ανακριτή ότι ο νόμος δεν του επέτρεπε να ακούσει και να ενσωματώσει στη δικογραφία τις επίμαχες συνομιλίες των υπαλλήλων του ΟΣΕ. Μάλιστα χρειάστηκε – όπως μας πληροφόρησε – να φέρει κατεπείγουσα διάταξη για να καταστεί αυτό εφικτό».

«Εμείς ακούσαμε πρώτοι τις συνομιλίες και στη συνέχεια ο ανακριτής. Τι να κάνουμε τώρα;»

«Η δικαιοσύνη ήταν με δεμένα χέρια επί μήνες, ενώ ‘κάποιοι’, λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, έβαζαν χέρι στο ηχητικό υλικό και το διοχέτευαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης για να διαχειριστούν επικοινωνιακά με τον πιο χονδροειδή τρόπο το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και μόνο!», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ