Πολιτικη & Οικονομια

Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα η Moody's

Διατήρησε την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα η Moody's
© (Photo by Ramin Talaie/Corbis via Getty Images)

Moody's: Δεν έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, διατηρώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση στο Ba1

Η Moody’s  δεν προχώρησε σε αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, διατηρώντας την τρέχουσα αξιολόγηση «Ba1».

Έτσι, το ελληνικό αξιόχρεο παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα για τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης. 

Moody's: Αμετάβλητες οι προοπτικές της Οικονομίας

Παράλληλα, η Moody's διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές της οικονομίας (stable outlook).

Σημειώνεται ότι η Moody’s παραμένει ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε μη επενδυτική βαθμίδα.

Η αξιολόγηση της Moody's

Όπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση Βa1 και το σταθερό outlook υποστηρίζονται από το ισχυρό ιστορικό μεταρρυθμίσεων που έχει οδηγήσει σε ορατή βελτίωση στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, ισχυρότερες επενδύσεις και υγιέστερο τραπεζικό κλάδο.

Παρά την αναμενόμενη μεγάλη μείωση, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός. Ωστόσο, η ευνοϊκή δομή του χρέους και το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι μετριάζουν την κατάσταση. Το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει στο 161% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023 από 172,6% το 2022 και ο οίκος προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στο 148% στα τέλη του 2025. 

Η Moody's προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 2%. Παράλληλα αναμένει σταθεροποίηση του ελλείμματος στο 0,9% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025 και πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 2% του ΑΕΠ. 

Τα επόμενα «ραντεβού»

Σημειώνεται ότι DBRS και Scope ήταν από τους πρώτους που έδωσαν στη χώρα το investment grade στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι S&P και Fitch. Μετά την αποψινή ετυμηγορία της Moody’s, ακολουθούν στις 19 Απριλίου η νέα αξιολόγηση του S&P και στις 31 Μαΐου του Fitch. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ