Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 29 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου 2024

92 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 907
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 29 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου 2024
Εμβληματική σκηνή από την ταινία «Χάος» των αδελφών Ταβιάνι

Τα νέα της εβδομάδας 29 Φεβρουαρίου - 6 Μαρτίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

40% ήταν η «βουτιά» των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2023. Η πτώση αποδίδεται στις περιορισμένες αγορές κόκκινων δανείων από ξένα funds. Τα κόκκινα δάνεια μαζί με το real estate ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης των ξένων επενδύσεων κατα τα προηγούμενα χρόνια. Όχι και οι πιο παραγωγικές επενδύσεις προφανώς.

4,48 δισ. ευρώ επενδύθηκαν πέρυσι από ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, από 7,53 δισ. το 2022. Επέστρεψαν στα επίπεδα του 2019 (4,47 δισ. ευρώ).

12,17 δισ. ευρώ είναι ο στόχος του ΥΠΟΙΚ για τις επενδυτικές δαπάνες το 2024. Αυτό σημαίνει –σύμφωνα πάντα με τον προϋπολογισμό– αύξηση της τάξης του 15,1% φέτος.

15,5% αύξηση προέβλεπε και ο προϋπολογισμός του 2023 και τελικά η εκτέλεση άγγιξε μόλις το 7% τελικά, όντας υποδιπλάσιες.

121% αυξήθηκαν το 2022 οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό. Ο όρος ελληνικές άμεσες επενδύσεις θα μπορούσε να μεταφραστεί από κάποιον κακεντρεχή και ως «εξαγωγή κερδών».

28% επιπλέον αυξήθηκαν οι ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό και το 2023. Έξω πάμε καλά…


39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse.

37% όμως των ερωτηθέντων, απάντησε «λίγο έως καθόλου» στην ίδια ερώτηση.

41% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει στάσιμη την πορεία των θεσμών και της διαφάνειας.

26% θεωρεί ότι η πορεία των θεσμών και της διαφάνειας είναι καλύτερη.


6 χειμώνες, από τους 10 θερμότερους όλων των εποχών, σημειώθηκαν την τελευταία 10ετία, μας λέει ο ευρωπαϊκός οργανισμός Copernicus. Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, λέει ο Ντόναλντ Τραμπ.

1,1% αύξηση παρουσίασαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από παραγωγή ηλεκτρισμού το 2023 κι έφτασαν τους 37,4 δισ. τόνους. ΕΕ και ΗΠΑ περιόρισαν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αλλά Ινδία-Κίνα υπερκάλυψαν τη διαφορά, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.


1:31:44.742 χρειάστηκε ο Max Verstappen για να ολοκληρώσει το Grand Prix του Μπαχρέιν.

22.475 δευτερόλεπτα πίσω του τερμάτισε ο Sergio Perez, καταδεικνύοντας ότι για μία ακόμη χρονιά ο Max θα είναι μάλλον άπιαστος.


0,7% αύξηση σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον Δεκέμβριο, καθώς υπήρξε άνοδος του τζίρου σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων εκτός από τα πολυκαταστήματα. Ο Κυριάκος Βελόπουλος όμως δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, την πείνα και κυρίως την κυβερνητική ανικανότητα». Φαίνεται ότι είχαν κεσάτια οι κηραλοιφές και οι επιστολές.


65,78% έλαβε ο υποψήφιος που στήριζε η ΝΔ για τις εκλογές της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

20 από τα 31 μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγησαν με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.

29,30% έλαβε η παράταξη του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.


5ος ασθενής, ο οποίος έπασχε από HIV, βλέπει την ασθένειά του να βρίσκεται σε ύφεση μετά από θεραπεία με γενετικά μεταλλαγμένα βλαστοκύταρα.

68 ετών είναι ο Paul Edmonds, ο οποίος έπασχε επίσης από οξεία μυελογενή λευχαιμία. Ο Edmonds είδε και τη λευχαιμία του να υποχωρεί.

31 χρόνια έπασχε από HIV ο ασθενής.


2 μήνες παράταση δόθηκε τελικά για την εγκατάσταση POS, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα. Τουλάχιστον είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ κρατάει τις παραδόσεις.

85% των συστημάτων POS και ταμειακών έχουν ήδη αναβαθμιστεί.

60.000 διασυνδέσεις είχαν ήδη ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα.

20.000 ραντεβού για διασύνδεση είναι ήδη προγραμματισμένα για τις επόμενες ημέρες.

130.000 emails έχουν σταλεί σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και έχουν αναβαθμισμένα τα POS τους. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές. Για όποιον πονηρό επιχειρήσει να πει ότι δεν ενημερώθηκε.

121.138 επιχειρήσεις έχουν λάβει voucher για την αγορά/αντικατάσταση POS με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 18,1 εκατ. ευρώ.

169.837 επιπλέον επιχειρήσεις έχουν λάβει αντίστοιχο voucher για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 22,5 εκατ. ευρώ.


200.000 εργατικά χέρια χρειάζεται η χώρα σε τουρισμό και οικοδομή, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.


58% των Ελβετών πολιτών ενέκρινε σε δημοψήφισμα την πληρωμή 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.


92 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι.

6 χρόνια νωρίτερα είχε αποδημήσει εις κύριον και ο αδελφός του Βιτόριο. Μαζί σκηνοθέτησαν μερικά από τα κλασικά αριστουργήματα του ιταλικού σινεμά. Μεταξύ των οποίων και η διασκευή στο έργο του Πιραντέλο, με τον τίτλο «Χάος».


Verba Volant

Σοφία Μουτίδου

«Αυτή πάντα είχα την απορία γιατί δε της δίνουν μια μπανάνα. Μου θυμίζει πάρα πολύ μαϊμού σε ζωολογικό κήπο. Είναι άσχημη από τα βάθη της καρδιάς της, είναι πάρα πολύ άσχημη. Είναι σαν γέρος παππούς. Την είδατε; Τι εννοείτε όμορφη; Θα ξεχάσουμε την ομορφιά».
Η μεγάλη μας ηθοποιός ξεκινά beef με την Τζένιφερ Άνιστον, για την οποία λέει ότι μοιάζει με μαϊμού. Πέρα από την υποκειμενικότητα της ομορφιάς, κάτι μου λέει ότι αν οποιοσδήποτε έλεγε κάτι ανάλογο για τη Μουτίδου, εκείνη θα έπαιρνε σβάρνα τα κανάλια και θα μιλούσε για body shaming, bullying κ.λπ.    

Νίκος Παππάς (ο μπασκετμπολίστας)

«Πριν δύο μέρες είχαμε την επέτειο για τα Τέμπη, με ενδιαφέρει που αυτοί οι δολοφόνοι είναι ακόμα ατιμώρητοι, με καίει που για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται η ανικανότητα, η ανευθυνότητα, η αλαζονεία αυτής της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί συστηματικά να συγκαλύπτει αυτό το έγκλημα».
Ψύχραιμος πολακικός λόγος από τον rookie του συριζαϊσμού. Ευτυχώς που δεν μίλησε για κρεμάλες. Oh, wait! Είπε ότι συμφωνεί με τις πρακτικές αυτές.   

Έλενα Κρεμλίδου (Μαριπόζα)

«Έχω και πτυχίο πλέον, δεν έχω μόνο οπίσθια».
Κατά το «έχω και κότερο»; 

Αλέξης Τσίπρας

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να διαπραγματευτώ την παρουσία μας στην Ευρώπη».
Ο τέως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει το πραγματικό θεσμικό του πρόσωπο. Το άλλο πρόσωπο, εκείνο που έλεγε «το ευρώ δεν είναι φετίχ» ή «και τι έγινε αν βγούμε από τη Σέγκεν» ήταν ένα αστείο. Για να γελάσουμε, βρε κουτά. Εγώ προσωπικά ξεκαρδίστηκα. Και μπράβο του που τα είπε.

Παύλος Πολάκης

«ΛΑΘΟΣ, σύντροφε Αλεξη Τσιπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής».
Ίσως το επικότερο beef της εποχής μας. Ο άλλοτε «σωματοφύλακας» έβγαλε γλώσσα και «τη λέει» στον τέως. Σε εκείνον που έβγαλε τον «αψύ» από την αφάνεια του ΕΠΑΜ και τον Δημήτρη Καζάκη, για να τον κάνει μέχρι υφυπουργό στην προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ