Πολιτικη & Οικονομια

Τα επόμενα 24ωρα ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

Eκδόθηκε η υπουργική απόφαση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο με ενδυμασία χειρουργείο με σταυρωμένα χέρια σε διάδρομο νοσοκομείου
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Βουλή: στο Εθνικό Τυπογραφείο ο Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αρχίζει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία βρίσκεται ήδη στο εθνικό τυπογραφείο και με την δημοσίευσή της, θα αρχίσει άμεσα και η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

«Πριν από λίγο εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση η ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα θα πάρει ΦΕΚ, που σημαίνει ότι αμέσως μετά ξεκινάνε τα απογευματινά χειρουργεία στη χώρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανος γι΄αυτό που γίνεται επί θητείας μου. Πρώτα τα νομοθέτησε στη Βουλή το 1992 ο Γιώργος Σούρλας, ήρθε μετά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα κατήργησε, ήρθε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη του ΠΑΣΟΚ τα ξανανομοθέτησε με Αλέκο Παπαδόπουλο, έγινε ανασχηματισμός ήρθε ο Στεφανής τα ξανακατήργησε. Ήρθε μετά η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπουργούς Γεωργιάδη, Βορίδη τα ξανανομοθετήσαμε, ήρθε μετά ο Πολάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ τα ξανακατήργησαν και μετά τα ξανανομοθέτησε ο Θάνος Πλεύρης με τη Μίνα Γκάγκα και τώρα επιτέλους, από το 1992 που το συζητάμε θα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, αυτή την εβδομάδα. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό».

Γεωργιάδης: Ποια περιστατικά θα μπαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία δωρεάν

«Ο στόχος μας δεν είναι να αφαιμάξουμε τους συμπολίτες αλλά να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο σε γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές για να ενισχύσουν το εισόδημά τους νόμιμα. Παράλληλα οι έλεγχοι για φακελάκι και παράνομα χρήματα θα συνεχιστούν και θα είμαστε αμείλικτοι. Όσα περιστατικά έχουν αναμονή πάνω από 4 μήνες από την πρωινή λίστα χειρουργείων θα μπορούν να μπουν στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση από τους πολίτες» είχε πει πρόσφατα ο υπουργός. 

Οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές πράξεις ως αναμονή είναι:

  • καταρράκτης
  • αρθροπλαστική γόνατος
  • αρθροπλαστική ισχίου
  • αμυγδαλεκτομή

Η κοστολόγηση των επεμβάσεων σε επίπεδο κατηγορίας

Πολύ μικρή: 300 ευρώ

Μικρή: 500 ευρώ

Μεσαία: 900 ευρώ

Μεγάλη: 1.200 ευρώ

Βαρεία: 1.600 ευρώ

Εξαιρετικά βαρεία: 2.000 ευρώ

Οι αμοιβές των γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές που θα λαμβάνουν οι γιατροί, οι κύριοι Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους παρουσίασαν ενδεικτικά κάποιες από τις ανώτατες που έχουν οριστεί. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία χολοκυστεκτομής, ο συντονιστής διευθυντής θα λαμβάνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350. Για την αρθροπλαστική ισχύου, ο συντονιστής χειρούργος θα παίρνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 300.

Το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα

Στη σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα του κόστους των χειρουργικών επεμβάσεων με βάση το είδος και την κατηγορία το υπουργείο Υγείας έδωσε τα εξής παραδείγματα. Για μία επέμβαση καταρράκτη που κατατάσσεται στην πολύ μικρή ή μικρή κατηγορία το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα όπου το ποσό ανεβαίνει πάνω από τα 800 ευρώ. Για επέμβαση βουβωνοκύλης στη μικρή κατηγορία το κόστος είναι 500 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Επίσης η χολοκυστεκτομή στη μικρή ή μεγάλη κατηγορία θα κοστίζει 500 έως 1.200 ευρώ αντί για πάνω από 2.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Η αρθροπλαστική γονάτου στη μεγάλη ή βαρεία κατηγορία θα έχει κόστος 1.00 έως 1.600, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το κόστος ξεπερνά τα 3.500 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ