Πολιτικη & Οικονομια

Σήκωσε το γάντι ο Κασσελάκης: Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε νέες εκλογές

Σκληρή επίθεση σε όσους τον αμφισβητούν

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σήκωσε το γάντι ο Κασσελάκης - Προσφυγή στα μέλη, νέες εκλογές
Σήκωσε το γάντι ο Κασσελάκης - Προσφυγή στα μέλη, νέες εκλογές © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στέφανος Κασσελάκης: Η ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές»

Ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Έδειξε τον δρόμο για νέα εκλογική αναμέτρηση από τη βάση για την προεδρία του κόμματος, με διαδικασίες εξπρές.

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» ήταν η αναφορά με την οποία έκλεισε την ομιλία του, σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν ταυτόχρονα με τις εσωκομματικές εκλογές για τα Συντονιστικά και τις Νομαρχιακές. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία αυτή είχε αποφασιστεί να διεξαχθεί δύο εβδομάδες μετά το Συνέδριο.

Ομιλία Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σύνθημα των νεότερων συνέδρων: «Άλλαξέ τα όλα», ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι προχωράει σε αλλαγές και πως έχει σημασία τι είδους αλλαγές είναι αυτές, ενώ προσθεσε πως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» και ζήτησε από όλους και όλες να είναι μαζί του. «Πέντε μήνες προσπαθούν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα μου, όπως έκαναν και στον Αλέξη Τσιπρα, όπως έκαναν και στην παράταξή μας» τόνισε.

Ομιλία Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ομιλία Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Προσφεύγει στα μέλη ο Κασσελάκης και πάει σε εκλογές από τη βάση

Στο τέλος της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι προσφεύγει σε εκλογές από τη βάση λέγοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση. Η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

H ομιλία Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
H ομιλία Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη.

Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Παρακολουθείστε την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη:

Ομιλία στην έναρξη των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Χρόνο και ομοψυχία ζήτησε ο Κασσελάκης

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό και σύγχρονο, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περιέγραψε το πώς οραματίζεται τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα εξουσίας. Για να πετύχει, ωστόσο, όπως είπε, όλα όσα έχει θέσει ως στόχο, προαπαιτούμενο είναι η ομοψυχία: «Δεν μπορώ μόνος, χρειάζεται διάλογος όλων με όλους». Μίλησε για επανίδρυση του κόμματος εν κινήσει χωρίς να περιορίζεται σε ταμπέλες.

«Χρειάζομαι χρόνο. Χρειαζόμαστε χρόνο. Χρόνο και ομοψυχία», είπε.

Σκληρή επίθεση Κασσελάκη σε όσους τον αμφισβητούν

Δριμεία επίθεση έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σε όσους τον αμφισβητούν λέγοντας ότι «υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια ΕΓΩ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το ΕΜΕΙΣ. Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν Πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες. Και περιμένουν την αποτυχία μου ξεχνώντας τα απλά μαθήματα πολιτικής Ιστορίας που παρέδωσε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερις μήνες».

Ομιλία Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα «κατέληξαν στα αζήτητα, να παρακαλούν το ΠΑΣΟΚ να τους πάρει μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα. Μήπως στις επόμενες εκλογές ανταλλάξουν τις κλεμμένες τους έδρες με πράσινες έδρες».

Πρόσθεσε ακόμη: «Ας το καταλάβουν όλοι καλά: Στην Αριστερά οι υπονομευτές δεν εκλέγονται αρχηγοί. Δεν το επιτρέπει η ηθική του κόσμου της Αριστεράς.Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος. Εκείνοι θα τον λένε «ουρανοκατέβατο», όμως θα τον έχει φέρει η κοινωνία, όπως έφερε εμένα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες. Καταλάβατε λάθος. Στην Ελλάδα έχουμε προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους. Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ. Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα; Ποιος θα ψηφίσει Έναν χωρίς το όλον;».

Συνέχισε λέγοντας: «Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει; Τους δικαιολογώ, ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο - αχυράνθρωπο.

Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου. Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δε θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δε θα το βρείτε».

Κασσελάκης: Αιχμές κατά Τσίπρα

Ο κ. Κασσελάκης εξαπέλυσε αιχμές ακόμη αιχμές τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα όσο και στους αμφισβητίες του λέγοντας πως «οι Μεσσίες έχουν τελειώσει»,

«Ο δρόμος έχει ανοιχτεί. Έχει περπατηθεί και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να ναρκοθετήσει αυτόν τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής. Αν για κάτι μπορεί να κατηγορηθώ και το δέχομαι, είναι ότι βιάζομαι. Αλλά βιάζομαι γιατί η ζωή δεν μπορεί να περιμένει» είπε χαρακτηριστικά.

Ομιλία Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αφού ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος ο κ. Κασσελάκης είπε στην έναρξη της ομιλίας του ότι «είμαστε εδώ για να σημάνουμε την προοδευτική αντεπίθεση». «Είμαστε η δύναμη που θέλει και μπορεί να κάνει πράξη τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στην Ελλάδα» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην βγάζουν εθνική κυβέρνηση. Καθορίζουν όμως την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση για τα επόμενα πέντε χρόνια, με άμεση επίδραση στις ζωές και την καθημερινότητά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το μόνο ελληνικό κόμμα με ολοκληρωμένη, εναλλακτική ευρωπαϊκή στρατηγική. Το απέδειξε με τους αγώνες του στο Ευρωκοινοβούλιο, ως πρωταγωνιστική δύναμη της Αριστεράς και ταυτόχρονα ως γέφυρα με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών, ζητώντας τη θετική ψήφο των συμπολιτών μας στις προτάσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης.

Απαντώντας σε συνθήματα των συνέδρων, ο κ. Κασσελάκης είπε «θα είμαστε ενωμένοι για την Ευρωβουλή» και υπογράμμισε: «Έχουμε καθαρά χέρια, στο χέρι σας είναι να μας κάνερτε κυβέρνηση ξανά».

Αναφέρθηκε ακόμη στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ, ζητώντας εδώ και τώρα άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχει μια Ευρώπη με σθεναρή φωνή απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κριτική Κασσελάκη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο για υπονόμευση του κράτους δικαίου και χαρακτήρισε εικονική πραγματικότητα το «success story» της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στις επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ, είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει το ίδιο με εκείνο πριν από τη χρεοκοπία. Παράλληλα, μίλησε για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε και προσωπικά στον Άδωνι Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ακόμη, χαρακτήρισε «κοροϊδία» τα μη κρατικά πανεπιστήμια-«franchise», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Η αναφορά Κασσελάκη στην τραγωδία των Τεμπών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε να μην ξεχαστεί η τραγωδία των Τεμπών και οι 57 χαμένες ζωές, παρά την προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει άρον άρον, όπως είπε, τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. «Έχω ξαναπεί» συνέχισε, «ότι, αν είμαστε κυβέρνηση, θα καταργήσουμε τη βουλευτική ασυλία».

Αναιμική και κατακερματισμένη χαρακτήρισε την Αριστερά

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, συνέχισε, για να προσθέσει ότι η εικόνα πρέπει να αλλάξει τώρα. Αυτό, είπε, δεν μπορεί να το κάνει το ΠΑΣΟΚ, που παραμένει σε πολλές περιπτώσεις συμπλήρωμα της Δεξιάς, ούτε η αναιμική, κατακερματισμένη Αριστερά.

Το ελληνικό όνειρο δεν σημαίνει ουτοπία, σημείωσε: «Το δικό μας όνειρο είναι ο δικός τους εφιάλτης. Σημαίνουμε προοδευτική αντεπίθεση».

Δείτε Live το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

4o Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία - 1η ημέρα | Ελληνικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ