Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 15 - 21 Φεβρουαρίου 2024

47 ετών ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ο οποίος σύμφωνα με τη ρωσική πολιτική ηγεσία «πέθανε από φυσικά αίτια»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 905
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
47 ετών ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ο οποίος σύμφωνα με τη ρωσική πολιτική ηγεσία «πέθανε από φυσικά αίτια»
© EPA/MAXIM SHIPENKOV

Τα νέα της εβδομάδας 15 - 21 Φεβρουαρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

4 χρόνια ζούσαν σε λαγούμια και καλύβες στην Κορινθία μια οικογένεια που αυτοπροσδιορίστηκαν ως Παλαιοχριστιανοί. Οι συνθήκες διαβίωσης κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλείς για να μεγαλώνουν παιδιά, ενώ, επιπρόσθετα, τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο καθώς οι γονείς «διαφωνούν με την ελληνική εκπαίδευση». 

4 ακόμη παρόμοιες κοινότητες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του πατέρα-παλαιοχριστιανού. «Αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά, όπως οι πρώτοι χριστιανοί» δήλωσε ο πατέρας. Όπλα όμως είχαν, παρά το γεγονός ότι η εφεύρεσή τους είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου. 

1.018,65 ευρώ ήταν ο μισθός του 45χρονου παλαιοχριστιανού, ο οποίος έμενε μεν σε λαγούμι στην Κορινθία αλλά ήταν υπάλληλος του Δήμου Ερέτριας. Σύμφωνα με όσα έγιναν μέχρι στιγμής γνωστά, μια καλύβα δίπλα απ’ το λαγούμι είχε ρεύμα και ίντερνετ, απ’ όπου ο παλαιοχριστιανός εργάζονταν με τηλεεργασία. Μόνη «τρύπα» στην ιστορία είναι η ασήμαντη λεπτομέρεια ότι ήταν υπάλληλος του τομέα Καθαριότητας.


23,6 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί σε πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις και της Θεσσαλίας, ως κρατική αρωγή για τις καταστροφές από τις πλημμύρες του φθινοπώρου. 

1.836 επιχειρήσεις και αγρότες έχουν λάβει ως προκαταβολή το 50% της επιχορήγησης. 

42.500 ευρώ κατ’ ανώτατο είναι το ποσό της επιδότησης που δίδεται σε νέους αγρότες (έως 41 ετών, δηλαδή ημιπιτσιρικάδες) σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας». 

150 τρακτέρ «διαδήλωσαν» το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα με τη «συνεργασία» της Αστυνομίας. Για τους δύσμοιρους Αθηναίους, ήταν ακόμη ένα απόγευμα-κόλαση στους δρόμους. 


300 έως 2.000 ευρώ θα είναι το κόστος για τους πολίτες που θα επιλέγουν απογευματινά χειρουργεία. Το ποσό θα μοιράζεται ως αμοιβή στο προσωπικό που διενεργεί το χειρουργείο. Το μόνο που δυσκολεύομαι να αντιληφθώ είναι το γιατί οι ασθενείς δεν θα υποχρεούνται και να δίνουν φακελάκι και να πληρώνουν για το χειρουργείο. 

4 μήνες θα είναι εφεξής ο ανώτατος χρόνος αναμονής στην «πρωινή λίστα». Μετά, οι ασθενείς θα μπαίνουν αυτόματα στην «απογευματινή λίστα». Αν υπάρχει, υποθέτω.

102.634 ασθενείς περιμένουν περισσότερο από 12 μήνες χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το χειρουργείο τους. Οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές πράξεις σε αναμονή αφορούν σε καταρράκτη, αρθροπλαστική γονάτου, αρθροπλαστική ισχίου και αμυγδαλεκτομή.


2040 είναι η χρονιά που θα έρθει το «τέλος του κόσμου». Δεν το λέει κάποιο «ισχυρό μέντιουμ», ούτε η «κυρά μας η μαμή» που είναι μετρ στον καφέ. Στο πόρισμα κατέληξε μια ομάδα επιστημόνων του MIT μελετώντας τη δυναμική του πληθυσμού, την κατανάλωση φυσικών πόρων και τα πρότυπα χρήσης ενέργειας. 


17 μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολή την Κυριακή ζητώντας σύγκλιση του Οργάνου πριν από το προγραμματισμένο συνέδριο (ξεκινά την Πέμπτη). Αντιδρούν στην κίνηση Κασσελάκη να ρωτήσει τα μέλη (αντί για τους πάνσοφους εναπομείναντες ιδιοκτήτες του κόμματος) για δομικές αποφάσεις που αφορούν το κόμμα. 


34,3% είναι η εκτίμηση της Opinion Poll για το ποσοστό που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς ευρωεκλογές. 

14,6% η αντίστοιχη εκτίμηση για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και 12,5% για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. 

9% εκτιμάται ότι θα λάβει η Ελληνική Λύση και 9,4% το ΚΚΕ.

3,8% εκτιμάται ότι θα είναι το ποσοστό της Νίκης, 3,8% για την Πλεύση Ελευθερίας, 3,3% για τη Νέα Αριστερά, 2,7% για τους Σπαρτιάτες και 2,4% για το Μέρα25. 

36,9% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλληλότερο για πρωθυπουργό.

29,4% λαμβάνει ο (πάντα ισχυρός) Κανένας και βρίσκεται στη δεύτερη θέση. 

7,2% για τον Στέφανο Κασσελάκη. 

6,4% για τον Νίκο Ανδρουλάκη (λιγότερο από το μισό ποσοστό σε σχέση με αυτούς που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ).

5,8% για τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος βρίσκεται μια ανάσα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.


6.500 φορτηγά τα οποία κινούνται καθημερινά στον Κηφισό αναμένεται να απομακρυνθούν μετά την ολοκλήρωση του έργου Παράκαμψης Αττικής. Πρόκειται για έναν νέο αυτοκινητόδρομο που θα ξεκινά από την Ελευσίνα και θα καταλήγει στα Οινόφυτα. Μια λύση που μοιάζει πιο αποτελεσματική από τους δύο (2) γερανούς που θα έβαζε στον Κηφισό ο πρώην υπουργός ΠροΠο, Γιάννης Οικονόμου.


47 ετών ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, ο οποίος δολοφονήθηκε σύμφωνα με τη διεθνώς αποδεκτή εκτίμηση. Σύμφωνα με τη ρωσική πολιτική ηγεσία ο Ναβάλνι «πέθανε από φυσικά αίτια». 

110 άνθρωποι σε 13 πόλεις είχαν τεθεί υπό κράτηση καθώς συμμετείχαν σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις, μέχρι τις 09.36 το πρωί του Σαββάτου. 

4 χρόνια πριν, ο Ναβάλνι είχε υποστεί δηλητηρίαση. Από «φυσικά αίτια» υποθέτουμε και πάλι.

19 έτη κάθειρξη σε «σωφρονιστική αποικία» (δηλαδή γκουλάγκ) 100 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, ήταν η τελευταία ποινή που του επεβλήθη, πέρυσι το καλοκαίρι. 

3,5 μέτρα ήταν η απόσταση που μπορούσε να περπατά στο κελί του ο πολιτικός κρατούμενος Ναβάλνι. Η φυλακή ήταν φτιαγμένη έτσι ώστε να κάνει τους έγκλειστους «να αισθάνονται απελπισμένοι και να χάνουν κάθε ελπίδα, αλλά και να συντρίβουν την οποιαδήποτε επαναστατική διάθεση».

-45 βαθμοί Κελσίου ήταν πολλές φορές η θερμοκρασία έξω από τη φυλακή. Οι βασανιστές ζητούσαν  από τους κρατούμενους να μένουν ακίνητοι και, αν ένας κουνιόταν, τους κατάβρεχαν όλους με νερό. Αυτές τις πρακτικές επικροτούν όσοι θαυμάζουν και υμνούν τον Πούτιν. 

2 εβδομάδες θα κρατήσουν λέει οι αρχές τη σωρό του Ναβάλνι. Πρόκειται για δολοφονία μακράς ωρίμανσης…


Verba volant

Αφροδίτη Κτενά
«Ένα ζευγάρι γυναικών που δουλεύουν σε κοτοπουλάδικα η μία και ντιλίβερι η άλλη, ποια δικαιώματα τους εξασφαλίζει ο γάμος;»
.
Η βουλεύτρια του ΚΚΕ δεν μπήκε καν στον κόπο να βρει πιο πρωτότυπη δικαιολογία για να καταψηφίσει. Χρησιμοποίησε το all time classic επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο φταίει ο καπιταλισμός ακόμη και για το γεγονός ότι το κόμμα (ένα είν’) δεν ψήφισε υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ στο γάμο.   

Κώστας Αποστολάκης
«Θέλω να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό» δήλωσε ο ηθοποιός. Η στήλη συνιστά προσοχή στον συμπαθή ηθοποιό. Ήδη από το 2015 η 38χρονη Jessica Hayes από την Ιντιάνα δήλωσε αιώνια παρθένα, φόρεσε νυφικό και παντρεύτηκε τον Ιησού Χριστό στον καθεδρικό ναό Fort Wayne-South Bend. Συνεννοηθείτε για να μην υπάρξει μαλλιοτράβηγμα.  

Νίνα Κασιμάτη

«Καθύβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάθεται σε υπουργική καρέκλα δίπλα στους Βορίδηδες».
Ποιος; Μα φυσικά ο ανέκαθεν σύντροφος Γιάννης Ραγκούσης. Μαζί ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ, μεταπήδησαν αμφότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο αειθαλής Παριανός επιχείρησε να μπει στα χωράφια της. Ήτοι έθεσε υποψηφιότητα στη Β΄ Πειραιά. Η δυναμική Νίνα έδειξε τα νύχια της και κάρφωσε τον «στρατηγό» του προηγούμενου κόμματός της, σχολιάζοντας καυστικά «αν εκλεγεί ποτέ βουλευτής, θα τον ειδοποιήσουμε». Σαπό.  

Θεοδώρα Τζάκρη

«Η επιταγή αυτή μορφοποίησε το βοών αίτημα ενός χώρου περήφανου που πάντοτε επωμίστηκε τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας»
Η Dora Tzakris-Louboutin de Giannitsa ομιλεί τα κυριλάτα με στιλ. Η στήλη, προκειμένου να μάθει από την ίδια αν το «βοών αίτημα» σχετίζεται με τα βοοειδή, την καλοπιάνει αφιερώνοντάς της  ένα ποίημα του Μποστ: «Στο ρολόι ήμουν μία παρά τέταρτο, ντυμένος πολύ σπορ. Eπήρα και ολίγους σπορ, πτύων τας φλουδ, και χαζεύων τα βαπόρ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ