Πολιτικη & Οικονομια

Ρηματική διακοίνωση και επιστολές διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ για τις τουρκικές NAVTEX

Τίθεται εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η απάντηση του ΥΠΕΞ στη τουρκική NAVTEX: Ρηματική διακοίνωση και επιστολές διαμαρτυρίας
Φωτογραφία Αρχείου © EPA/ERDEM SAHIN

NAVTEX: Ρηματική διακοινωση και επιστολές διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών

Ρηματική διακοίνωση έχει ήδη επιδοθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά σχετικά με τουρκική Navtex και πληροφορίες που έχουν πρόσφατα δει φως δημοσιότητας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επίσης, γνωστοποιούν πως έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία IΜΟ (Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό) και στον Ισπανό συντονιστή για τις Navtex της περιοχής της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz9uoma4adcp)

Σε όλα τα κείμενα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Οι τουρκικές NAVTEX που προκάλεσαν την αντίδραση του ΥΠΕΞ

Δύο NAVTEX με τις οποίες επικαλύπτει αντίστοιχες ελληνικές εξέδωσε η Τουρκία, ενώ παράλληλα, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, με άλλη NAVTEX, θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Με την υπ’ αριθμό 0177/24 NAVTEX του τουρκικού σταθμού της Αττάλειας η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου όπου διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz9vnllo3w41)

Αντίστοιχα, με ξεχωριστή NAVTEX (0184/24) ο ίδιος τουρκικός σταθμός της Αττάλειας επανεκπέμπει αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι και το Καστελόριζο. Πρόκειται για επανάληψη της προηγούμενης NAVTEX που είχε ημερομηνία λήξης 16 Φεβρουαρίου 2024.

Με πληροφορίες από ERT

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ