Πολιτικη & Οικονομια

Γ. Κώτσηρας: Εφαρμόζουμε μια συντεταγμένη πολιτική στήριξης των απόδημων Ελλήνων

«Η Oμογένεια αποτελεί ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γ. Κώτσηρας: Εφαρμόζουμε μια συντεταγμένη και συνεκτική πολιτική στήριξης των απόδημων Ελλήνων
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της Ομογένειας © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Γ. Κώτσηρας: Εφαρμόζουμε μια συντεταγμένη και συνεκτική πολιτική στήριξης των απόδημων Ελλήνων           

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Oμογένεια και εφαρμόζει μια συντεταγμένη, συνεκτική πολιτική στήριξης των απόδημων Ελλήνων», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της Ομογένειας
© EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κώτσηρας: Στόχος η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού

«Η Oμογένεια αποτελεί πλούτο, ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο κ. Κώτσηρας αναφέρεται εκτενώς στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό, το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε διαβούλευση.

Η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του σχεδίου, όπως σημειώνει ο υφυπουργός και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δράσεις όπως η επέκταση της διαδικτυακής πλατφόρμας staellinika.com, ενός καινοτόμου εργαλείου εκμάθησης των ελληνικών με μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό.

«Ιστορική μεταρρύθμιση η επιστολική ψήφος»

Για το θέμα της επιστολικής ψήφου που θα ισχύσει στις ερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Κώτσηρας αναφέρει ότι οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό θα συνδράμουν στην έγκαιρη πληροφόρηση των Ελλήνων του εξωτερικού και στη διευκόλυνσή τους στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

«Αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση, που ενδυναμώνει τη δημοκρατία, ένα ουσιαστικό βήμα για την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της χώρας», σημειώνει και προσθέτει: «Δεδομένου ότι πρόκειται για μια διαδικασία που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, μόνο εκτιμήσεις μπορεί να κάνει κανείς για τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού που τελικά θα συμμετάσχουν».

«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που μπορούν να συνομιλούν με όλους»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός επισημαίνει τις διαρκείς προσπάθειες της χώρας μας για αποφυγή της περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης και επέκτασης των εχθροπραξιών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που είναι σε θέση να συνομιλούν με όλα τα μέρη, χάρη στην αξιοπιστία της και στο διπλωματικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει ασκώντας εξωτερική πολιτική αρχών».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προσθέτει, «εντάσσεται και η παρουσία της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα». «Είναι κατ' αρχάς ζήτημα αρχής, έχει συμβολική και ουσιαστική σημασία, ως μεγάλη ναυτική δύναμη, να υπερασπιστούμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και να προστατεύσουμε τον εμπορικό μας στόλο».

«Κοινός στόχος μας είναι να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση, η οποία θα επιδρούσε αρνητικά στο παγκόσμιο εμπόριο και τις τιμές των προϊόντων και βέβαια στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», καταλήγει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.