Πολιτικη & Οικονομια

107 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων

Περιορίστηκαν οι διαρροές - Στα 20 τα «όχι» και στις 31 οι αποχές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NΔ - Γάμος ομόφυλων: 107 υπερψήφισαν
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

NΔ - Γάμος ομόφυλων: 107 βουλευτές υπερψήφισαν, 20 «όχι», 31 αποχές

Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, απουσίασαν συνολικά 46, με όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) να μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που και οι έξι της κοινοβουλευτικής της ομάδας το υπερψήφισαν.

107 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων

Από τη ΝΔ «ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, 20 «όχι» ενώ υπήρξαν και 31 αποχές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν οι εκπλήξεις της σημερινής ημέρας, καθώς βουλευτές που είχαν δηλώσει ότι αμφιταλαντεύονται ή ότι θα απέχουν, ψήφισαν θετικά.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 20 βουλευτές που είπαν «όχι» είναι

Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης

Οι 31 βουλευτές που απείχαν είναι: 

Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες» ήταν η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ισότητα γάμου των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού ο οποίος όταν ρωτήθηκε για την στάση του Α. Σαμαρά είπε: «Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του».

Σαμαράς: Ο γάμος ομοφύλων δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, ούτε υποχρεωτικό

«Προφανώς θα το καταψηφίσω», είπε ο πρώην πρωθυπουργός αναφέροντας ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι υποχρεωτικός. Αν θέλει μία χώρα να το κάνει, αν θέλει όχι. Άρα ξεκινάει από ένα ψέμα».

«Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία», σχολίασε.

Μάλιστα επικαλέστηκε φράση του υπ. Επικρατείας κ. Σκέρτσου πως η απλή αλλαγή στο σύμφωνο θα έλυνε το πρόβλημα των παιδιών αλλά θα διατηρούσε την διαφορετική αντιμετώπιση των ανηλίκων.

«Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο γάμος προσφέρει το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Δεν μιλάμε μόνο για το δικαίωμα δύο ενηλίκων, αλλά και το δικαίωμα των ανηλίκων και στους δύο γονείς» επιχειρηματολόγησε προσθέτοντας ότι ακούει το επιχείρημα για τα παιδιά που σήμερα δεν έχουν έναν από τους δύο γονείς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ