Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 1 - 7 Φεβρουαρίου 2024

80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα είναι από το 2025 ο μισθός του Lewis Hamilton, ο οποίος έσπασε το συμβόλαιό του με τη Mercedes και θα εργάζεται στο Maranello για τη Ferrari

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 903
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 1 - 7 Φεβρουαρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

01:29 έδειχνε το ρολόι τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν εξερράγη βόμβα απέναντι ακριβώς από το Υπουργείο Εργασίας.

3-5 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, σε συνδυασμό ίσως και με ποσότητα και άλλης εκρηκτικής ύλης, χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση. Το ωστικό κύμα προξένησε ζημιές στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας μέχρι και τον έκτο όροφο.

2 προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έκαναν οι τρομοκράτες, γνωστοποιώντας την ταυτότητά τους. Πρόκειται για την οργάνωση Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα.


300 τρακτέρ υπολογίζεται ότι στάθμευσαν πάνω στο πεζοδρόμιο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου διεξήχθη η 30ή επετειακή Agrotica της ΔΕΘ-Helexpo.

6 νέα μέτρα ανακοίνωσε λίγες ώρες νωρίτερα η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών.

0,41 ευρώ ανά λίτρο είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ο οποίος θα επιστραφεί και φέτος στους αγρότες. 82 εκατ. ευρώ.

10% έκπτωση για το ονομαζόμενο ως «αγροτικό ρεύμα» ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στα παράπονα των αγροτών για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

30 εκ. ευρώ διατίθενται για το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι». Αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών από 10kW σε 50kW. Οι αγρότες θα διασυνδέονται κατά προτεραιότητα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

87 εκατ. ευρώ χρωστούν στη ΔΕΗ οι Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων. Ρυθμίζονται για 10 χρόνια με 0% επιτόκιο. Ειδικά για τους οργανισμούς της Θεσσαλίας προβλέπεται προηγουμένως και 75% κούρεμα.

2 χρόνια θα χρειαστεί για να αγοραστούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία και θα καλύψουν μέρος των ενεργειακών αναγκών και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

30% εγγυημένη έκπτωση σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία θα παρέχεται επίσης για το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία.

28 χρόνια έχουν περάσει από τη θρυλική πλέον αντίδραση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως απάντηση στα μπλόκα των αγροτών είχε δώσει εντολή στα ΜΑΤ να κόψουν τα λάστιχα των τρακτέρ και στη συνέχεια να ρίξουν ζάχαρη στις μηχανές. Υπουργός Γεωργίας ήταν ο Στέφανος ο Τζουμάκας.

8 από 5 δισ. ευρώ προηγουμένως είναι το ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα δοθεί στους Ιταλούς αγρότες σύμφωνα με εξαγγελία της Τζόρτζια Μελόνι.


36 στόχους των Χούθι σε 13 τοποθεσίες της βόρειας Υεμένης έπληξαν το Σάββατο αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη με την τεχνική υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, της Δανίας, του Καναδά, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας.

27,238 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 66,452 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η Οργάνωση ωστόσο δεν έχει απαντήσει ακόμη στην έκκληση για εκεχειρία.

10.000 μέλη της Χαμάς υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει το Ισραήλ.


53 καθηγητές της Ιατρικής Κρήτης δήλωσαν αδυναμία να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά τις εξετάσεις και ενώ η σχολή τους βρίσκεται υπό κατάληψη. Τονίζουν ότι η απόφαση για διενέργεια ηλεκτρονικών εξετάσεων δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αναγνωρισμένο δικαίωμα και ευθύνη κάθε δημόσιου λειτουργού ακαδημαϊκού/ής δασκάλου/ας να καθορίζει τον τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης των φοιτητών/τριών στο μάθημα που είναι υπεύθυνος/η. Παρόμοιες θέσεις έχουν εκφράσει καθηγητές σε πολλές σχολές της χώρας.


16 μήνες βασίλεψε ανέφελα ο Κάρολος ο Γ' της Αγγλίας. Τη Δευτέρα το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο.


2,8 δισ. δολάρια θα κοστίσει το πειραματικό έργο «υγειονομικής ταφής» διοξειδίου του άνθρακα από ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε βάθος 2,6 χιλιομέτρων στον βυθό της Β. Θάλασσας, το οποίο και υλοποιείται στη Νορβηγία.


48 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται ο αγωγός που τροφοδοτεί την Αίγινα με νερό, στο σημείο που υπέστη δολιοφθορά με έκρηξη βόμβας.

3 φορές έχει γίνει στόχος δολιοφθοράς ο συγκεκριμένος αγωγός νερού.

2 φορητούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο σκέπτονται να μεταφέρουν στην Κρήτη οι αρμόδιες αρχές, μετά τη δολιοφθορά σε μηχάνημα που υλοποιεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο. Το καλοκαίρι παρατηρείται σοβαρή έλλειψη επάρκειας στο νησί.

1 δισ. ευρώ κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές η έλλειψη «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο. Πληρώνουμε όλοι μέσω της χρέωσης ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος.


80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα είναι (σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές) από το 2025 ο μισθός του Lewis Hamilton, ο οποίος έσπασε το συμβόλαιό του με τη Mercedes και θα εργάζεται στο Maranello για τη Ferrari. Υπολογίστε άλλα τόσα από χορηγίες, δικαιώματα κ.λπ.

346,78 δολάρια κόστιζε κάθε μετοχή της “scuderia Ferrari” στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λίγο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία.

384 δολάρια κόστιζε αμέσως μετά η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας.

7 δισ. ευρώ αυξήθηκε η συνολική κεφαλαιοποίηση της Ferrari, μόνο και μόνο εξ’ αιτίας αυτής της συμφωνίας.

4,922 Ferrari πωλήθηκαν το 2022.

1.81 εκατομμύρια Tesla πωλήθηκαν πέρυσι.


Verba volant

Νίκος Παπαδόπουλος

«Οι νόμοι όπως τους έθεσε η Τριαδική αρχή δεν μπορούν να καταπέσουν από εωσφορικά νομοσχέδια. Ποιος νομοθέτης θα προτάξει τα δικαιώματα ομοφυλοφίλων ανδρών που παριστάνουν τις λεχώνες;»
Ο βουλευτής του κόμματος Νίκη ξεσκέπασε τον βελζεβούλη. Και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να φωνάξει την ιερή κραυγή της Ελένης Λουκά «οουυυυυ, σιξ, σιξ, σιξ».    

Χάρης Δούκας

«Να δώσουμε αναξιοποίητα κτίρια σε συλλογικότητες και συλλόγους».
Δεν είναι κακή ιδέα. Θα μπορούσαμε άλλωστε να μετατρέψουμε και τον ίδιο τον Δήμο Αθηναίων σε «αυτοδιαχειριζόμενο στέκι”.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Τα F-35 είναι επιχειρησιακά άχρηστα και να μας τα χάριζαν, δεν θα έπρεπε να τα θέλουμε».
Ο Γιάνης έχει για μία ακόμη φορά δίκιο. Πρόκειται για χρέπια. Σαπάκια. Χτυπάνε πιράκια στην πρώτη ανηφόρα, από εξοπλισμό είναι σπαρτιάτικα (ούτε τασάκι ούτε ποτηροθήκη) και η ανάρτηση είναι εντελώς ακατάλληλη για τις συνθήκες της Ελλάδας. Γι’ αυτό δεν κυκλοφορούνε πολλά, άλλωστε.  

Στέφανος Κασσελάκης

«Πολλές φορές συναντάω κόσμο, όπου πάω, ναι, αδιαμεσολάβητα σε όλη τη χώρα, όπου μου λένε “Στέφανε, Στέφανε, εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε πάω. Σε πάω πολύ”».
Μην τους πιστεύεις, πρόεδρε. Και ο υφυπουργός εργασίας της κυβέρνησης Τσίπρα, Τάσος Πετρόπουλος, έλεγε ότι: «Με σταματούν (σ.σ. στον δρόμο) και μου ζητούν να αυξήσω τις εισφορές». Μάλλον δεν του έλεγαν όλη την αλήθεια, πρόεδρε.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ 

«Εάν αγαπάμε τα παιδιά, δεν θα τα βαπτίζουμε – Αυτό που κάνουν οι κηδεμόνες τους είναι αμαρτία».
Ως γνωστόν «αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα”. Η φράση φυσικά δε σημαίνει καθόλου αυτό που εννοούσε ο σεβασμιότατος, αλλά ακούγεται βαρύγδουπο. Οπότε είπε κάτι που μοιάζει και όνο όνο ήτο.