Πολιτικη & Οικονομια

Θύελλα Πολάκη «χτύπησε» τον Στέφανο Κασσελάκη

Το ερώτημα αποχώρησης στον «αψύ Σφακιανό» και ο δύσκολος συνεδριακός μήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Ηλένα Κρητικού
Ηλένα Κρητικού
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο κύμα αναβρασμού στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη
Νέο κύμα αναβρασμού στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη ©Aris Oikonomou / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τον συνεδριακό μήνα του με φουρτούνα στις σχέσεις του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη

Το ευχάριστο διάλειμμα των Σπετσών αποτελεί παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το τελευταίο 48ωρο μαίνεται θύελλα. Το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Παύλου Πολάκη είναι, όμως, μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε στον «συνεδριακό μήνα» του με πολλά ανοιχτά μέτωπα που δεν δείχνουν να διευθετούνται εύκολα.

Ο Πολάκης διαψεύδει ένταση σχέσεων με Κασσελάκη
Ο Πολάκης διαψεύδει ένταση σχέσεων με Κασσελάκη ©Menelaos Myrillas / SOOC

Έργα και ημέρες Πολάκη

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Παύλος Πολάκης είχε στοχοποιήσει δημοσιογράφους και δικαστικούς με τρόπο που ξεπέρασε εαυτόν και μαζί το όριο ανοχής του Αλέξη Τσίπρα -ειδικά επειδή του επεισοδίου είχε προηγηθεί ένας άτυπος «εκβιασμός» για την υποψηφιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας στις εθνικές εκλογές. Ο «αψύς Σφακιανός» σχεδόν οδηγήθηκε στην έξοδο, αλλά τελικά «διασώθηκε» γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη καρδιά και ξέρει να συγχωρεί· και γιατί η συγκυρία ήταν προεκλογική.

Ο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» Χανιώτης, έκτοτε, φυσικά και έχει χρησιμοποιήσει με χυδαίο τρόπο τα social media του, τόσο εναντίον πολιτικών αντιπάλων όσο και κατά δημοσιογράφων, έχοντας πάντα στο πλευρό του τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλέον πρόσφατο κρούσμα πολακισμού σημειώθηκε με αφορμή γελοιογραφία του σκιτσογράφου της Καθημερινής Ηλία Μακρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ «πήρε αποστάσεις», με ανακοίνωση που ανέφερε πως «επουδενί εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέτοιες αντιδράσεις».

Αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα που φαινόταν να μην προβληματίζεται ιδιαίτερα από αυτού του είδους τη «μαχητικότητα» του Παύλου Πολάκη, ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει τα όριά του, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή δεν είναι η εικόνα που θέλει για την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα μηνύματα εστάλησαν, αλλά δεν παρελήφθησαν.

Ο βουλευτής Χανίων δεν περιορίστηκε στους εξωτερικούς «εχθρούς», έριξε «μπαλωθιές» και προς τα έσω, αμφισβητώντας ανοιχτά τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη και του κόμματος τόσο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, όσο και για το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Παύλο, αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις»

Η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πήρε «φωτιά», όταν ο Στέφανος Κασσελάκης αντιγύρισε: «Παύλο αν δεν σου αρέσει μπορείς να φύγεις». Οι παρόντες κατάλαβαν (και κάποιοι μετέφεραν σε συναδέλφους τους και σε δημοσιογράφους) ότι το γυαλί έχει ραγίσει μεταξύ των δύο.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν σπεύσει «γεφυροποιοί» να καλύψουν το χάσμα που είχε αρχίσει να σχηματίζεται ανάμεσά τους, αλλά όπως φανερώνει η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση μάλλον επιδεινώνεται.

Αν και δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, η στάση Κασσελάκη έχει δημιουργήσει αίσθηση, ειδικά σε εκείνους που θεωρούν τον Πολάκη αμετακίνητο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποντάροντας στο προφίλ του «κυνηγού της διαφθοράς» και στη θέση που του ανατέθηκε ως επικεφαλής των τομεαρχών. Κάποιοι σχολιαστές διατύπωναν, δε, το ερώτημα εάν το «μπορείς να φύγεις» αναφερόταν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ή αν όντως ο πρόεδρος έδειξε την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ στον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη του.

Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε «ιστορία επιστημονικής φαντασίας που είναι για Όσκαρ ηλιθιότητας» τις πληροφορίες για ρήξη στις σχέσεις του με τον Στέφανο Κασσελάκη και επιτέθηκε κατά την προσφιλή τακτική του στους δημοσιογράφους επειδή κάνουν τις λάθος ερωτήσεις και ασχολούνται με λάθος θέματα. Τα εν οίκω μη εν δήμω.

Μπορεί ο βουλευτής Χανίων να μην θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά δημοσίως και βεβαίως να μην σκοπεύει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ οικειοθελώς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυτολογοκριθεί για χάρη του Στέφανου Κασσελάκη. Θα χρειαστεί μεγάλο απόθεμα «επιβραδυντικού υγρού» για να σβήσει αυτή η φωτιά όμως, δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη Βουλή. Κι όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το Συνέδριο στις 23 – 25 του μηνός.

Με ένταση οδεύει στο Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ
Με ένταση οδεύει στο Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ ©Aris Oikonomou / SOOC

Το δίλημμα Κασσελάκη

Υπάρχουν δύο γραμμές ανάλυσης των γεγονότων και της σχέσης Κασσελάκη – Πολάκη που διατυπώνουν πολιτικοί σχολιαστές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: είτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος εκτίμηση ότι θα μπορούσε να «εξημερώσει» τον «αψύ Σφακιανό» και να τον χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τον έλεγχό του στο κόμμα, είτε τον αξιοποίησε προκειμένου να ξεφορτωθεί την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που αυτό το project ολοκληρώθηκε, συνεχίζει την «εκκαθάριση» και προς άλλες κατευθύνσεις προκειμένου το κόμμα να πάρει τη νέα μορφή του.

Είναι σαφές, πάντως, λένε οι ίδιοι αναλυτές, πως στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη η οξύτητα των αντιδράσεων Πολάκη δύσκολα θα γίνει ανεκτή. Από την άλλη, το να σοβεί μια τέτοιας έντασης σύγκρουση αποτελεί ρίσκο για τον πρόεδρο που επιθυμεί στο Συνέδριο να επιβεβαιωθεί η απόλυτη κυριαρχία του. Και δεν είναι ο Παύλος Πολάκης ο μοναδικός πονοκέφαλος του Στέφανου Κασσελάκη.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο «συνεδριακός μήνας» του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξ ορισμού μια περίοδος έντασης, καθώς οι διάφοροι πόλοι οδεύουν προς ένα ξεκαθάρισμα θέσεων και «λογαριασμών». Αν και η αριστερή πτέρυγα που ασκούσε την πιο έντονη κριτική στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι εκτός, κάποια από τα εναπομείναντα στελέχη δεν έχουν διστάσει να ρίξουν προειδοποιητικές βολές.

Εσωκομματική αντιπολίτευση

Ο Νίκος Παππάς διατύπωσε την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εικόνα αξιόπιστης εναλλακτικής, μην κοροϊδευόμαστε» και πως «όλες οι ηγεσίες θα κριθούν στις ευρωεκλογές». Μιλώντας στο Naftemporiki TV, με αφορμή τις αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις, παρατήρησε: «Το ζήτημα είναι αν είσαι αξιόπιστος πολιτικά, αν δίνεις την εικόνα και έχεις και την ουσία πολιτικής ισχύος, που να προβάλλεται στο άμεσο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε με πρωτοβουλίες που έχουν αρχή μέση και τέλος».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την κομματική λειτουργία: «Χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των στελεχών, χρειάζεται η οργανωμένη εξωστρέφεια, χρειάζεται η ιεράρχηση στα μέτωπα τα οποία ανοίγουμε και νομίζω ότι εάν αυτά τα πετύχουμε, θα μπορέσει μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξει και το πολιτικό παιχνίδι».

Εν ολίγοις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην εσωκομματική διαδικασία του περασμένου Σεπτεμβρίου στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, εκφράζει ανοιχτά την ενόχλησή του για την στρατηγική που ακολουθεί η ηγετική ομάδα του κόμματος και επέλεξε τον συγκεκριμένο χρόνο για να καταγραφεί αυτή η δυσαρέσκεια.

Εν μέσω έντασης οδεύει στο Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ
Εν μέσω έντασης οδεύει στο Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ ©Menelaos Myrillas / SOOC

Άδηλο το μέλλον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την αρνητική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το γεγονός ότι έχει παγιωθεί η τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ και πολύ κοντά στο ΚΚΕ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 10% έως 13,5%, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απήχηση που έχει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εξακολουθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ποσοστό θετικής γνώμης που έχουν οι πολίτες για τον πρωθυπουργό φτάνει το 46%. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης χάνει στα σημεία από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς ο γγ του ΚΚΕ είναι δεύτερος σε δημοτικότητα με 44% έχει όμως μικρότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης από τον κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, σε δεινή θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής γνώμης από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς -ακόμη και από τους επικεφαλής της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών»-  που φτάνει το 73%. Στην τρίτη θέση δημοτικότητας καταγράφεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό θετικής γνώμης που φτάνει το 37% και αρνητικές γνώμες στο 56%.

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών ©MetronAnalysis
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών ©MetronAnalysis

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι το τοπίο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον σκοτεινό, ειδικά εν όψει Ευρωεκλογών, καθώς ο αρχηγός του κόμματος δεν έχει διείσδυση ούτε στο κέντρο, ούτε καν στην κεντροαριστερά. Στο χώρο του κέντρου, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 53%. Δεύτερος έρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 45% και ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 43%, με τον Στέφανο Κασσελάκη στο 26%. Στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, την πρωτιά παίρνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 58%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 50%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται τρίτος με 30% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 29%. Απόλυτη είναι η κυριαρχία του Δημήτρη Κουτσούμπα στους αριστερούς ψηφοφόρους με ποσοστό 66%. Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με 26% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει ένα 14%.

Παρά το γεγονός ότι οι προεδρικοί κάνουν λόγο για «εικόνα της κακιάς στιγμής που βρίσκεται το κόμμα», γίνεται σαφές ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και να καταγράψει ένα αξιοπρεπές ποσοστό έναντι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ εξελίσσεται σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Κι έτσι, δεν είναι παράλογο που τα καμπανάκια προς τον Στέφανο Κασσελάκη ηχούν όλο και πιο δυνατά και που η δυσαρέσκεια για τη στρατηγική και τους πολιτικούς χειρισμούς της ηγετικής ομάδας θα διατυπώνεται όλο και πιο έντονα καθ’ οδόν προς το Συνέδριο. Άλλωστε, είναι εκεί που θα τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος ώστε να δοθεί η οριστική απάντηση για τη φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, για τους ρόλους των προσώπων, για το κατά πόσο ο Στέφανος Κασσελάκης ελέγχει εξ ολοκλήρου το κόμμα και εάν αυτό θα σημαίνει ότι θα χρεωθεί ενδεχόμενο απογοητευτικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY