Πολιτικη & Οικονομια

Να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα προτείνει ο Δένδιας

H πρόταση της Λάρισας ως στρατηγείο της επιχείρησης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Δένδιας για την επιχείρηση στην Ερυθρά θάλασσα
O Δένδιας για την επιχείρηση στην Ερυθρά θάλασσα © ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Δένδιας για επιχείρηση στην Ερυθρά θάλασσα: Ποτείνει τη διοίκηση των δυνάμεων από την Ελλάδα 

Η Ελλάδα θα προτείνει να αναλάβει τη Διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών 'Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ν. Δένδιας δήλωσε τα εξής:

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cystf55k65g1)

«Ασπίδες»: Αυτό θα είναι το όνομα της ευρωπαϊκής επιχείρησης

«Ασπίδες» ( Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.

« Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Η τελική επιλογή θα γίνει γνωστή σήμερα, στο άτυπο Συμβούλιο Άμυνας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ίδιος. 

Εν τω μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του προσωπικού που απαιτείται για τη συγκρότηση της αποστολής, με μέσα και άνδρες από επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα διαθέσουν τα τρία πλοία που ζήτησε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.

Εκτός από τα πλοία, οι επτά χώρες θα παράσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και αεροσκάφη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Aspides θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών με έδρα την Υεμένη κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Πόλεμος πυραύλων» μεταξύ ΗΠΑ και Χούθι

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφού ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν.

Οι αντάρτες «εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Εξάλλου οι Χούθι πρόσθεσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να στοχοθετούν σε αυτοάμυνα αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah TV.

Χθες, Τρίτη, το βράδυ η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένη, επιτίθενται εναντίον πλοίων μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ