- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος κοστίζει 770 ευρώ ετησίως σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα
Τι διαπιστώνει το policy brief για το συνταξιοδοτικό από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών
Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Η έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Ελλάδα κοστίζει 770 ευρώ ετησίως σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.
Περισσότερα από 700 ευρώ ετησίως χάνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες από την έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης, όπως επισημαίνεται στο policy brief για το συνταξιοδοτικό που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο EPICENTER.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη που υπογράφει ο συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, Κωνσταντίνος Σαραβάκος επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
- Η απώλεια εισοδήματος από την έλλειψη κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα εκτιμάται στα 770 ευρώ ετησίως κατά κεφαλή, σε τρέχουσες τιμές 2022.
- Εάν ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ήταν εξίσου ανεπτυγμένος όπως στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, η ετήσια απόδοσή του θα αντιστοιχούσε, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, σε περίπου 3-4% του ΑΕΠ.
- Η Ελλάδα ήταν και παραμένει σταθερά ουραγός ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τα κεφάλαια που διοχετεύονται σε κεφαλαιοποιητικά ταμεία συνταξιοδότησης την τελευταία δεκαετία, με μέσο όρο 0,7% έναντι 29% του ΑΕΠ.
- Παρά τις πολλαπλές αλλαγές του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω νομοθέτησης, η Ελλάδα διατηρεί τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.
- Οι πολίτες άνω των 65 ετών στην Ελλάδα έχουν μέσο καθαρό εισόδημα που αντιστοιχεί στο 95% του μέσου καθαρού εισοδήματος του συνόλου του πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 89%.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στη μελέτη διατυπώνονται συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις πολιτικής που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Τη μεταφορά των εισφορών επικουρικής σύνταξης σε ατομικούς επενδυτικούς λογαριασμούς του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα.
- Την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην επικουρική ασφάλιση και την απελευθέρωσή του μέσω μίας ανταγωνιστικής αγοράς που θα οδηγεί σε μεγαλύτερη απόδοση και θα τροφοδοτεί την πραγματική οικονομία με επενδύσεις.
- Τη χαλάρωση των περιορισμών στη νόμιμη μετανάστευση, η οποία μπορεί άμεσα να απαλύνει πτυχές του οικονομικού προβλήματος, και την αύξηση των διεθνών συμφωνιών για κάλυψη θέσεων εργασίας από πολίτες τρίτων χωρών.
- Την έμφαση σε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και τις πραγματικές αμοιβές μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής ελευθερίας, καθώς η απόδοση και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται άμεσα και αναπόδραστα με τις επιδόσεις της οικονομίας.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης εδώ
To policy brief συντάχθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών με το ευρωπαϊκό δίκτυο EPICENTER για τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής σε τέσσερα κρίσιμα πεδία – την ψηφιακή εκπαίδευση, την ενέργεια, τα ναρκωτικά και το συνταξιοδοτικό – με την πεποίθηση ότι αν ακούσουμε τι λένε τα δεδομένα, τότε η ανάγκη για πολιτικές που σέβονται περισσότερο τις ατομικές ελευθερίες, προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και θεμελιώνονται σε εμπειρική έρευνα γίνεται ξεκάθαρη για να επιλύσουμε υπαρκτά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη σήμερα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο κ. Τσίπρας έρχεται ως άνθρωπος των συμφερόντων» σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για χάος και έλλειψη συντονισμού
Δημοσκόπηση της Alco καταγράφει θετική εικόνα για τις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας
Σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανοίξει τη συζήτηση για το μοντέλο λειτουργίας της χώρας
Η ΕΤΕπ ανοίγει τον δρόμο αξιολόγησης του έργου στρατηγικής σημασίας Ελλάδας-Κύπρου
Ο υπουργός Άμυνας έθεσε στις Βρυξέλλες το ζήτημα του ουκρανικού θαλάσσιου drone
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις των δύο κρατών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis απαντά στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις αναγωγές ψήφου
Συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ιταλική «Avvenire»
«Το πάρτι με τις παράνομες επιδοτήσεις τελείωσε», το μήνυμα Σχοινά
Αναγκαία η θωράκιση των δημιουργών απέναντι στη ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Αθήνα εντείνει τις κινήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δύο νέα Pass
Η ΝΔ διατηρεί διπλάσια διαφορά - Μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ κόμματος Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα σε όλα τα θέματα θεσμών και κράτους δικαίου
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων βρέθηκε σήμερα η υπουργός
Ποιοι κόβονται αυτόματα από το σύστημα
Αυστηροποιούνται τα μέτρα μετά την αύξηση τροχαίων το τελευταίο διάστημα
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εμμένει στην πάγια θέση του για βιώσιμη ρύθμιση έως 120 δόσεων
Οι μισοί Έλληνες μπορούν, πλέον, να έχουν το ποινικό μητρώο τους μέσα σε πέντε λεπτά, δήλωσε ο υπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.