Πολιτικη & Οικονομια

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα και ποιο το ύψος της επιδότησης

Ο στόχος της κυβέρνησης και οι προϋποθέσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανακαινισμένη κουζίνα σπιτιού με έπιπλα και συσκευές ακόμα στα προστατευτικά τους
Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Η επιδότηση και οι προϋποθέσεις του νέου προγράμματος © Unsplash / immo RENOVATION

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Η επιδότηση και οι προϋποθέσεις - Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα. Μέσω αυτού χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών και διαμερισμάτων θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνισή τους προκειμένου στη συνέχεια να τα αξιοποιούσουν, νοικιάζοντάς τα. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στόχος του μέτρου είναι άδεια και κλειστά σπίτια να βρούν και πάλι στην αγορά, με συνέπεια οι τιμές των ενοικίων να πέσουν. Τα αρμόδια Υπουργεία εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα θα πέσουν στην αγορά περίπου 12.500 κενά σπίτια, τα οποία θα πρέπει να πληρούν μία σειρά από προϋποθέσεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyl0i9aax9cx)

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Σύντομα το νέο πρόγραμμα - Προϋποθέσεις

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, μία προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» είναι ότι τα σπίτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα των 100 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ποιο το ποσοστό επιδότησης

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αν υπάρχουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις, τότε, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που θέλει να το επισκευάσει ή να το ανακαινίσει, αν μπει στο πρόγραμμα Ανακαινίζω - Νοικιάζω, θα λάβει επιδότηση από το κράτος 40% επί των δαπανών που θα κάνει, για εργασίες και για υλικά. Η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση βέβαια οι εργασίες και τα υλικά να έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Αποκλείεται δηλαδή, η περίπτωση κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του με μαύρο χρήμα και χωρίς αποδείξεις. Ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι. Έχει βρει λοιπόν τον επόμενο ενοικιαστή και επιβεβαιώνεται ότι τον έχει βρει από ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τρία χρόνια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxygwzozzfjl)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ