Πολιτικη & Οικονομια

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει Σπέτσες για δουλειά

Ποιους βουλευτές θα γράψει στο απουσιολόγιο ο Στέφανος Κασσελάκης

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σκιά του Στέφανου Κασσελάκη μπροστά από το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ
Στις Σπέτσες σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το τριήμερο εργασιών © Menelaos Myrillas / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Στις Σπέτσες από σήμερα οι βουλευτές - Το τριήμερο εργασιών και ο αναβρασμός στο νησί

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα είναι περίπου όπως οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ: σκαμπανεβάσματα, πολλά μποφόρ, φουρτούνες... Οι βουλευτές του κόμματος βάζουν πλώρη για τις Σπέτσες, για μία τριήμερη συνάντηση εργασίας που «μαρτυρά» τα «νέα ήθη» στο κόμμα, την προοπτική και την εξέλιξη που θέλει να δώσει ο νέος πρόεδρος, φέρνοντας αέρα ...Αμερικής και εκσυγχρονισμού στην Κουμουνδούρου. Η διαδρομή, όμως, από το κάλεσμα του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι και τον απόπλου των «36» για το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού ήταν μακρά, σχολιάστηκε στο Twitter και δεν φάνηκε αρχικά να «πείθει» - όχι μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους του νέου προέδρου, αλλά και πρόσωπα από το εσωτερικό του κόμματος. Η θαλασσοταραχή είχε ήδη ξεκινήσει. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης με χαρτιά στα χέρια στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Οι τριήμερες εργασίες βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίοδο σχετικής νηνεμίας μετά την τρικυμία των προηγούμενων μηνών © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, πάντως, αυτές τις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να «γεύεται» μια σχετική νηνεμία. Ο πρόεδρος έχει επιλέξει - αδιαμεσολάβητα όπως είχε υποσχεθεί - να επικοινωνεί με τους πολίτες και να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Αυτό πράττει καθημερινά μέσα από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας «στη σέντρα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και πρώην συντρόφους. Πιο πρόσφατη «κόντρα» εκείνη με τον Στέλιο Κούλογλου για το δημοσίευμα του TVXS περί «αποκαθήλωσης» των φωτογραφιών του Αλέξη Τσίπρα από τα γραφεία της Πλατείας Καραϊσκάκη με εντολή του. Ίσως γι' αυτό, ως αντίδοτο στην τρικυμία του τελευταίου τετραμήνου και λίγο πριν το Συνέδριο του Φλεβάρη, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να «ταξιδέψει» τους βουλευτές του στις χειμωνιάτικες Σπέτσες. Άλλοι ρυθμοί, ανάπαυλα και φυσικά νέα προσέγγιση από έναν νέο πολιτικό που υποσχέθηκε νέα ρότα μετά τη διπλή εκλογική συντριβή και τη διάσπαση. 

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες; 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αναχωρήσουν για τις Σπέτσες - οι περισσότεροι ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά -, κρατώντας παραμάσχαλα τα Power Point που τους ζήτησε ο πρόεδρος. Δηλαδή, τις παρουσιάσεις των προτάσεών τους για τα ζητήματα του τομέα στον οποίο έχουν οριστεί. Το πλαίσιο είναι αυστηρό και οι παρουσιάσεις των βουλευτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 λεπτά, προκειμένου όλοι να τοποθετηθούν και το πρόγραμμα να τηρηθεί - ει δυνατόν - κατά γράμμα. Το ταξίδι στις Σπέτσες φαίνεται ότι θα ορίσει την πολιτική του κόμματος και θα ανοίξει διάλογο για τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, αλλά και τα ζητήματα που θα προωθήσει στη Βουλή. Αναπόφευκτα, στο τραπέζι των εργασιών θα πέσει και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Εκεί θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για την παρολίγον ρήξη Κασσελάκη - Πολάκη, αλλά και την κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Ναι μεν το ταξίδι στις Σπέτσες θα έχει πολλή δουλειά, έχουν οριστεί ωστόσο και στιγμές χαλάρωσης, με γεύματα τόσο στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και σε ταβέρνα (από τις λίγες που είναι ανοιχτές αυτήν την εποχή) του νησιού. Ελεύθερος χρόνος θα υπάρχει, ωστόσο, τα δημοσιογραφικά συνεργεία δεν φαίνεται ότι θα μείνουν στην Αθήνα. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν στην πολιτική ζωή της χώρας δεν έχουμε συνηθίσει συναντήσεις εργασίας να γίνονται μακριά από την πρωτεύουσα και δη σε ένα μικρό νησί, εκτός σεζόν. 

Στιγμιότυπο από το νησί των Σπετσών
© Unsplash / Eleni Afiontzi

Ποιοι βουλευτές δεν θα ταξιδέψουν

Όλα δείχνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα σημειώσει στο απουσιολόγιο τα ονόματα τριών βουλευτών πρώτης γραμμής. Ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής της Α' Πειραιά (όπου υπάγονται οι Σπέτσες), Αλέξης Τσίπρας, δεν θα ταξιδέψει για το νησί. Ομοίως και η βουλεύτρια Επικρατείας Έλενα Ακρίτα. Προσωπικοί λόγοι θα κρατήσουν μακριά από το νησί και τις εργασίες του κόμματος και τη βουλεύτρια Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη

Στα συν η παρουσία της Κυριακής Μάλαμα, οι ενστάσεις της οποίας κάμφθηκαν μετά τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον πρόεδρο. Η βουλεύτρια Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ήδη στα social media ότι θα βρεθεί στις Σπέτσες για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τα θέματα πολιτισμού. 

✅Μετά από την διήμερη εντατική κι αποτελεσματική εργασία μας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος...

Posted by Κυριακή Μάλαμα - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής on Wednesday, January 17, 2024

Και ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, θα βρεθεί στις Σπέτσες, επιστρέφοντας από ταξίδι στο εξωτερικό. 

Αναβρασμός στις Σπέτσες για την άφιξη των βουλευτών

Αν και οι Σπετσιώτες έχουν συνηθίσει την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο νησί, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί εξοχικό στο νησί, στις Σπέτσες επικρατεί αναβρασμός για την άφιξη των βουλευτών. Τα περισσότερα καταλύματα είναι κλειστά και τα εστιατόρια - εκτός από λιγοστά - έχουν κατεβάσει ρολά μέχρι να εκκινήσουν και πάλι οι αφίξεις την περίοδο του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές θα διαμείνουν σε δύο ξενοδοχεία. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Ant1 ότι οι κρατήσεις στα ονόματα των βουλευτών έχουν ήδη επιβεβαιωθεί. Ο λογαριασμός - όπως είχε ειπωθεί από την πρώτη στιγμή - θα πάει στον Στέφανο Κασσελάκη. 

«Το Σάββατο το βράδυ ήρθε ένα e-mail επιβεβαίωσης στα δύο ξενοδοχεία. Το ένα ανοικτό όλο το χρόνο, μικρά απλά ξενοδοχεία. Το δεύτερο θα ανοίξει επί τούτου και εάν χρειαστεί θα ανοίξουν κι άλλα. Οι βουλευτές θα μείνουν κατά μόνας. Ένας-ένας στο δωμάτιο», είπε ο Χρήστος Ορλώφ, πρόεδρος ξενοδόχων των Σπετσών. Οι τιμές των δωματίων αυτήν την εποχή στις Σπέτσες κυμαίνονται κάτω από τα 80 ευρώ. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ορλώφ δεν πρόκειται για ειδικές τιμές, αλλά για τις τιμές που θα δει οπωσδήποτε επισκεφτεί τις Σπέτσες τον χειμώνα. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyf5x9hx0vr5)

Σε ό,τι αφορά το φαγητό που θα γευτούν οι βουλευτές, πληροφορίες αναφέρουν ότι τραπέζι έχει κλείσει σε γνωστή ταβέρνα των Σπετσών, ενώ στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη θα υπάρξει μπουφές το βράδυ της Παρασκευής. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν περί τις 16:00 σήμερα (19.1) με την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς, τα παρασκήνια από τις εργασίες και τα αποτελέσματα αυτής αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ