Πολιτικη & Οικονομια

Μενδώνη για γάμο ομόφυλων: Οι υπουργοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους

Ποιοι άλλοι βουλευτές είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για τον γάμο ομόφυλων ότι οι υπουργοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους
H Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

H Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε για τον γάμο ομόφυλων ότι οι υπουργοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους αλλά η θέση της κυβέρνησης πρέπει να είναι συμπαγής

Την τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ζήτησε ο Θάνος Σιαφάκας, στη διάρκεια συνέντευξής της στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» εν αναμονή της συνέντευξης του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα στην ΕΡΤ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyaylrmlseux)

«Νομίζω ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει σε πάρα πολλά πράγματα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι εύκολο. Είναι προφανές ότι οι αποκλίνουσες απόψεις είναι αναμενόμενες και χρειάζεται συζήτηση και εξήγηση των θέσεων εκατέρωθεν. Εγώ θα επαναλάβω αυτό το οποίο και χθες ελέχθη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Να περιμένουμε να δούμε πώς θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός τη θέση του γι’ αυτό το θέμα και από εκεί και πέρα να τοποθετηθούμε» ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Το θέμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ενσυναίσθηση, όπως επισήμανε η κ. Μενδώνη, «αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά, τα οποία σήμερα στερούνται δικαιωμάτων τα οποία έχουν τα υπόλοιπα παιδιά».

Και συμπλήρωσε «Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι επί της ουσίας, μια αδικία η οποία γίνεται. Επομένως, χωρίς φανατισμούς και με ψυχραιμία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προτάσεις, έτσι ώστε η κοινωνία να βγει ενισχυμένη μέσα από ένα τέτοιο νομοθέτημα και όχι διχασμένη».

Ερωτηθείσα τι θα γίνει με τους διαφωνούντες εντός του κυβερνητικού σχήματος, η κ. Μενδώνη δήλωσε «αυτό είναι κάτι το οποίο θα το καθορίσει ο πρωθυπουργός. Προφανώς ο καθένας από τους υπουργούς έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, αλλά εν τέλει η θέση της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι συμπαγής. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μιλώ ευρύτερα».

Ποιοι είναι κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια

Μεγαλώνει ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.

Κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ανοιχτά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Χρυσομάλλης, Κώστας Καραγκούνης και Κώστας Γκιουλέκας.

Σειρά αυτή τη φορά είχε η Άννα Καραμανλή, η οποία δήλωσε την Τετάρτη στο MEGA πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ακόμα και αν μπει κομματική πειθαρχία. «Η ψήφιση του πολιτικού γάμου πάει μαζί με την τεκνοθεσία και αυτό θα επιφέρει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyauuesulszt)

«Έχω καταψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης. Προσεγγίζω το θέμα καθαρά συνειδησιακά, πιστεύω στο πρότυπο, στην πυρηνική οικογένεια, στον πατέρα και τη μητέρα. Αυτή είναι η στάση ζωής μου, δέχομαι την άλλη άποψη αλλά επιθυμώ και οι άλλοι να δέχονται τη δική μου και να μην στοχοποιούνται άνθρωποι που έχουν άλλη άποψη. Το να σε αποκαλούν οπισθοδρομικό, ακροδεξιό ομοφοβικό σημαίνει ότι και το 50% της κοινωνίας είναι ομοφοβικοί, οπισθοδρομικοί και ακροδεξιοί. Δεν είναι έτσι.

»Σε θέματα βαθιά κοινωνικά έχω κόκκινες γραμμές, θα το καταψηφίσω έτσι και αλλιώς», είπε για ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας που θα θέσει ο πρωθυπουργός. «Το Σύνταγμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε αλά καρτ. Το Σύνταγμα λέει ότι ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση. Συνειδησιακά και με βάση τα πιστεύω μου, γιατί ακούω και την κοινωνία και την εκκλησία… Εγώ δε θέλω να υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2».

Για τα θέματα των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού σημειώνει: «Να ρυθμίζονται κάποια θέματα μέσα στο σύμφωνο συμβίωσης και όταν ο βιολογικός γονέας φύγει από τη ζωή, να μπορέσει να περάσει η αναδοχή στον σύντροφο. Κατανοώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που είχαν αποκτήσει παιδιά από τον γάμο τους τον κανονικό, πριν γίνουν ομοφυλόφιλοι και αυτά είναι παιδιά, πρέπει να το δούμε».

H Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για τον γάμο ομόφυλων ότι οι υπουργοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους
Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή © ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ